Meninger

Hovedperson i birolle

KOMMENTAR: Onsdag skal Veigar Páll Gunnarson forklare seg. Det er neppe mye han kan tilføre saken.

SKAL VITNE: Onsdag er det Veigar Páll Gunnarssons tur til å snakke om overgangssaken i retten. (arkivfoto) Foto: AUDUN BRAASTAD - NTB SCANPIX

  • Rettskommentator Inge D. Hanssen

SANDVIKA: Når islendingen inntar vitneboksen onsdag morgen, skal vi ikke ha for store forhåpninger til at han kan kaste nytt lys over overgangssaken. Det er ikke mye han har å by som får bevismessig betydning for de fire på tiltalebenken.

Likevel, uansett hvordan vi vrir og vender på det; Gunnarson er, sammen med talentet Herman Stengel, sakens hovedperson.

I straffesaker generelt spiller hovedpersonen en viktig rolle. I denne saken spiller de to biroller – de er varene som er til salgs. Ikke noe annet. Stengel visste ikkeen gang at Vålerenga og Stabæk var blitt enige om en opsjonsavtale om ham.

Ville ikke til RBK

Gunnarson deltok naturlig nok ikke i noen av salgsforhandlingene Stabæk hadde med Rosenborg og Vålerenga. Fordi det er spilleren som til slutt avgjør hvor han vil spille, greide han likevel å stikke kjepper i hjulene for salgskåte bæringer. Han ville ikke til Trondheim.

Derfor var bare Vålerenga aktuell klubb, til tross for at det trolig var mer penger å hente i Trøndelag for konkurstruede Stabæk denne økonomisk stormfulle sommeren 2011. Sammen med agenten Arnor Gudjohnson forhandlet Gunnarson frem særdeles gode betingelser i Vålerenga: 150.000 kroner i månedslønn, 23.200 i bonus for hver seier, 15.500 for uavgjort kamp. I tillegg lojalitetsbonus på til sammen 2,3 millioner dersom han fullførte kontrakten ut 2014-sesongen.

Nærmere apanasje kommer neppe en norsk fotballspiller.

Spilte inn Stengel

Sportssjefene Inge André Olsen, Stabæk, og Truls Haakonsen, VIF, forhandlet overgangssum for islendingen sammen med VIF-manager Martin Andresen. De to førstnevnte endte på tiltalebenken her i Asker og Bærum tingrett; Andresen stakk tirsdag innom for å avgi forklaring.

— Hvorfor endte ikke du også blant oss på tiltalebenken, spør forsvarer Ellen Holager Andenæs.

Et godt spørsmål; Andresen deltok jo i de samme møtene som Haakonsen. Han nøyer seg med å svare at han synes det er rart at kameraten sitter der ved siden av forsvarsadvokatene.

Både Olsen og Haakonsen har i retten forklart at det var Martin Andresen som brakte Herman Stengels navn på banen, ikke Stabæk. Dette bekreftet Andresen. Han anså Stengel for å være et lysende talent og en ekstraordinær spiller. Aller helst ville han ha kjøpt unggutten der og da, men Stabæk forlangte for mye for gullkalven. Derfor ble det en opsjonsavtale.

Kritiserer Vålerenga

Andresen er for øvrig ikke nådig i sin kritikk av VIF for at de ikke har hentet Stengel etterpå. I VIF var sport og børs enige om å kjøpe ham, men katedralen – klubben – sa nei inntil denne saken er ute av verden.

— Dumt, en feil beslutning, mener gamletrener'n.

Det er nok bare en av flere dumheter i denne saken.

Fakta

Overgangssaken

Tre ledere i Stabæk og en tidligere leder i Vålerenga er i Asker og Bærum tingrett tiltalt for grovt bedrageri av to millioner kroner overfor den franske klubben Nancy.

Bedrageriet skal ha skjedd i forbindelse med Veigar Pall Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i 2011. De fire tiltalte nekter straffskyld.

Også foretakene Stabæk Fotball og Stabæk Fotball A/S er tiltalt.

Administrator: Tingrettsdommer Nils Ole Bay.

Aktorer: Politiadvokatene Morten Stene og Iselinn Håvarstein.

Forsvarere: Advokatene Peder Morset, Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og John Chr. Elden.

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar