Meninger

En demonstrasjon av overlegenhet

Molde ser akkurat så sterke ut som de fleste hadde ventet. Aalesund ser skremmende skrøpelige ut.

TOMMÅLSSCORER: Sander Svendsen jubler for én av sine to scoringer mot Aalesund.
 • Fotballekspert
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Molde — Aalesund 5–1

18 ganger har Molde og Aalesund møtt hverandre i øverste divisjon. Kun én gang, i den første kampen i 2003, har sunnmøringene vunnet. Søndag kveld var de aldri i nærheten av å gjenta det. 5–0 i tilsvarende kamp i fjor ble til 5–1 i år.

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås.

De oransje sto med ett fattig poeng på to runder. Molde hadde en seier og ett tap, likt med skjema til gullsesongene i 2012 og 2014.Aalesunds trener Harald Aabrekk hadde tatt konsekvensen av en elendig sesongstart. Lukene skulle skalkes. Inn med en ekstra midtstopper og et ekstremt lavt press var ment å stenge rommene for Molde.

Flyttet ball og ben raskt

Det holdt – i fire minutter. En svært passiv Akeem Latifu lot Per Egil Flo heade en crossball inn i feltet. Minst like passive stoppere lot Sander Svendsen få rom. Resten sørget 17 åringen for selv.

Seks minutter senere ble ledelsen doblet. Samme mønster, men fra motsatt side. Innlegg til en spiss som fikk store rom og god tid. Ola Kamara hadde små problemer med å score sitt tredje mål for sesongen.

Det var en kolossal forskjell på lagene. Molde flyttet ball og ben raskt, gjestene gjorde det samme tilsvarende tregt. Likevel kunne Michael Barrantes og Leke James sørget for en redusering på en dobbeltsjanse etter 25 minutter.

AaFK-keeper Sten Michael Grytebust fortviler, mens Tommy Høiland og de andre Molde-spillerne jubler, etter de blås femte scoring på Aker stadion.

Den kom et kvarter senere, og den var vakker. Henrik Bjørdal, Leke James og Michael Barrantes kombinerte seg gjennom, og sistnevnte bredsidet ballen behersket i nettet. Molde virket rystet da lagene gikk til pause.

Velkjent oppskrift

Etter pause falt Molde lavere i banen, og lot gjestene eie ballen mer. Tanken var naturligvis å lokke dem frem for selv å få rom å kunne kontre i.

Rommene kom, men neste scoring kom etter en velkjent oppskrift.

Per Egil Flo timet et løp perfekt, og innlegget hans ekspederte Sander Svendsen i nettet. Svendsens andre scoring, og Flos fjerde assist for sesongen. Backenes bidrag offensivt skiller moldenserne fra alle andre lag i ligaen. Målet kom etter 20 pasninger, og varte nesten ett minutt med sammenhengende ballbesittelse.

Ola Kamara økte til 4-1, frekt frispilt av innbytter Tommy Høiland. Høiland selv dyttet 5–1 over streken, etter grusomt forsvarsspill av gjestene. Molde har opplevd skadekrise på et par av spissene sine. Derfor er det særdeles gode nyheter at de som er friske leverer varene.

Molde er i rute

Det endte som en demonstrasjon av overlegenhet fra hjemmelaget. Den niende strake seieren mot naboen var enda en manifestasjon på styrkeforholdet mellom dem. Molde er der de skal være, i toppen.

For Aalesund og Harald Aabrekk har starten vært blytung. Ikke bare har de vært svake. De har også virket forsiktige og feige i lange perioder.

Seieren fra 2003 virker uendelig fjern – på mange måter.

Les også

 1. - En drøm som går i oppfyllelse

 2. Nilsen: - Vi må stille han i angrepsretning i 16-meteren

 3. Jonevret: - Jeg er rasende, spillerne sviktet alle

 4. Molde fullstendig overlegne mot Aalesund

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Eliteserien
 4. Molde FK
 5. Aalesunds FK