Meninger

Diffust EM-prosjekt

Kommentar: Kanskje kommer vi til EM. Og hvis ikke, er det ikke så farlig, skriver Tore Strand.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo under trening med landslaget i fotball på Ullevaal stadion søndag før EM-kvalifiseringskampen mot Italia. Foto: NTB scanpix

 • Tore Strand
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Slik har sjefene i Norges Fotballforbund omskrevet målsettingen som var klar og tydelig da Per-Mathias Høgmo ble ansatt som landslagssjef. Den gang var alle samstemte om at EM-sluttspill i 2016 var det klare og uttalte mål. Noe å sikte mot som etter utvidelsen fra seksten til 24 EM-deltagere, ikke var noen hårete målsetting. Det er tross alt 24 av 53 UEFA-nasjoner som får være med i sluttspillet!

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand. Foto: BT

Etter hvert som det ene svake resultatet har avløst det andre, har en nyansert målet.For det har kommet en tilleggsopplysning i det som ble sagt under den aller første Høgmo-seansen. Med små skrift heter det at fotballforbundet vet at det må en større snuoperasjon til skal Norge hevde seg igjen.

Når Norge møter Italia på Ullevaal, er det som å gå inn i en kvalifisering med bremsene på. For mens vi tidligere har gjort som alle andre og blitt målt ut fra resultater, og ikke annet, har fotballforbundet nå lansert et nytt parameter for suksess.

Med rene ord for pengene betyr det at Per-Mathias Høgmo og Norge gjerne kan snuble på veien til EM, uten at det får nevneverdige konsekvenser for hverken person eller prosjekt.

Så da lurer jeg på hvilke kriterier sjefene for norsk fotball legger til grunn for sin evaluering. Er det viktig at vi har mest mulig ballbesittelse, at vi skaper flere målsjanser enn motstanderne, eller at vi styrer kampene?

Jeg kjenner ikke til en eneste fotballnasjon av en viss størrelse, der resultatene ikke ene og alene er avgjørende for suksess.

Les også

Italia-kampen på Ullevaal er utsolgt

Et landslag er ikke noe drivhus der vi utviklere fotballspillere. Det må gjøres på aldersbestemt nivå, og i klubbene. Et landslag er et sluttprodukt som forteller hvor god en nasjon er. Og det er jobben til enhver landslagssjef å sørge for så gode resultater som mulig, fra første stund. På veien kan en tape både en, to og som Høgmo, seks kamper, men når alvoret starter bør en forvente at det skal handle om å vinne kamper, plukke poeng, telle opp, og håpe at en er kommet gjennom nåløyet. Med hele 24 land som får EM-billett om to år, er det kun miniputter som Gibraltar, San Marino, Luxembourg, Færøyene og Liechtenstein der sluttspill neppe er tema hverken før eller under kvalifiseringen. Resten – de beste, de mange i midtsjiktet, og selv de uten sluttspillerfaring, øyner nå sjansen.

Det gjør selvfølgelig Per-Mathias Høgmo og hans gutter også. Men jeg tror du presterer bedre uten et sikkerhetsnett under deg. Derfor undres jeg over fotballforbundets presisering om at det som en gang var en krystallklar målsetting om å nå EM, nå ikke er det eneste Høgmo og Norge blir målt etter.

Ser en både på prestasjonene og resultatene i de elleve kampene Høgmo har ledet Norge i, så er det liten grunn til optimisme foran kvalifiseringen. Men jeg tilgir landslagssjefen all mulig eksperimentering og et urealistisk forsøk på å dominere fotballkamper, hvis han bare leverer når alvoret starter.

Les også

Ekspert: - Hvis man skal slå Italia, så er det nå!

Mens mange kritiserte Høgmo for å gå tilbake til basics i oppgjøret mot England, så synes jeg den retretten er noe av det som gir håp foran de kommende kampene. Klarer landslagssjefen å utvikle en stil og et spill som sørger for større defensiv trygghet, så tror jeg Norge har en liten mulighet til å nå EM.Men det krever en mer aggressiv stil, noen andre spillervalg, og en enda mer kynisk innstilling enn det Norge så langt har vist under Høgmo. Jeg har ingen tro på at vi spiller ut lag som Italia, Kroatia og Bulgaria. Til det har våre motstandere for dyktige enkeltspillere. Klarer Høgmo å stable på benene et kollektiv som fungerer defensivt, og som i perioder kan gå i strupen på italienerne, så er det ikke urealistisk å knipe poeng i åpningskampen.

Les også

- En mulighet til å begeistre

Italia er og vil alltid være en større fotballnasjon enn Norge. Jeg håper imidlertid spillerne Høgmo sender på banen mot italienerne, har løsnet sikkerhetsbeltene og lagt bort defensive tanker om at lykkes vi ikke denne gang, så kommer det nye sjanser.Albania slo Portugal borte, og nordirene slo et solid lag som Ungarn borte. Det viser at en fortsatt kommer langt med god organisering, et smart opplegg, og en ydmyk tilnærming til det hele.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Fotballpresidenten: - Høgmo fortsetter som landslagssjef

 2. MENINGER

  Alt vi har er to tenåringer

 3. FOTBALL

  Solbakken reagerer på Norges «ikke krise»-utspill

 4. FOTBALL

  Høgmo lar seg inspirere av miniputtene

 5. MENINGER

  Trekning som gir et ørlite VM-håp

 6. MENINGER

  «Han er «Per-Messias» - den eneste som trodde på EM-drømmen»