«Da idretten skrek etter en ny stjerne, dukket Usain Bolt opp. Er han tidenes aller største?»

OM FRIIDRETT: Det er en tid for alt. Også for Usain Bolt (30). Du kan se ham løpe fredag og lørdag. Men snart er det slutt.

Dette bildet er betegnende for Usain Bolts karrière: Han vant med et smil. Her i semifinalen under på 100 meter under OL i fjor. En smilende Bolt kikket tilbake på konkurrentene.

LONDON: Vi mennesker har noen elementære behov; spise, drikke, sove.

Og så beveger vi oss. De aller fleste av oss har løpt i en eller annen form. Noen raskt. Andre sakte. Men i vårt eget tempo.

På en friidrettsbane. Langs en tursti. Eller i skolegården.

– Hei, jeg løp raskere enn deg!

Du har kanskje sagt de ordene. Du har trolig hørt dem.

Vel, Usain Bolt er raskere enn oss alle. Fenomenet fra Jamaica har løpt raskere enn alle mennesker som noensinne har levd. Og han har det svart på hvitt:

11 VM-gull. 8 OL-gull. 3 gjeldende og tilsynelatende uslåelige verdensrekorder. Ingen har slått ham på 100 eller 200 meter siden Justin Gatlin gjorde det med ett hundredel på den korteste sprintdistansen i Roma 6. juni 2013.

Avslutter i London

Men nå går teppet ned for en av tidenes største idrettsutøvere. Og vi synes alle det er litt trist.

Olympic Stadium øst i London er pyntet til fest. Her skal det jubles, gråtes og deles ut medaljer de neste 10 dagene.

Men først og fremst skal det tas farvel. Med kongen av friidrett. Med Usain Bolt.

Erlend Nesje, Aftenpostens reporter i London.

Vi møtte det norske håpet Isabelle Pedersen til en prat om tårene, skadene og hvorfor hun pleier å prestere når det gjelder. Les mer her:

Les også

Hun gråter av både glede og sorg. Isabelle Pedersen tror følelsesutbruddene er en fordel i VM.

30-åringen løper innledende heat på 100 meter fredag kveld, forhåpentligvis semifinale og finale lørdag. Sprintkongen står over 200 meter. Men på VMs nest siste dag er Bolt i aksjon for Jamaica på 4 x 100 meter.

Så er idrettskarrièren til Usain St. Leo Bolt over.

Usain Bolt feiret OL-gullet på 200 meter i fjor på karakteristisk vis.

Friidrettens trøbbel

Friidretten har måttet tåle mange trøkker. Dopingskandalene har stått i kø. Tidligere friidrettspamp Lamine Diack var dypt involvert i grov korrupsjon. WADA fastslo i en granskningsrapport at Russland drev med organisert doping og at sentrale lederskikkelser i friidretten visste om det.

Russland er fortsatt diskvalifisert fra internasjonale mesterskap. Russerne som starter her i London gjør det under nøytralt flagg.

Færre har sett friidrett på TV, publikum har sviktet Diamond League, sporten har ikke fått opp store nok profiler.

Internasjonal friidrett har vært, og er fortsatt, i trøbbel.

Men én mann har lyst opp friidrettshimmelen siden han slo gjennom med brask og bram i 2008-OL: Usain Bolt.

Sprintkongen har båret den trøblete friidretten på sine skuldre siden Beijing-OL. Idretten skrek etter en ny superstjerne, og fikk det i Bolt. Ikke bare løp han så mye fortere enn alle andre.

Han hadde alt det andre også. X-faktoren. Sjarmen. Gjøgleriet. Klodens raskeste mann. Lightning Bolt. Mannen med gullsmilet.

Usain Bolt ble kalt friidrettens redningsmann.

Usain Bolt da han møtte journalistene i London for to dager siden.

Fylte en hel stadion

Undertegnede satt selv ringside grytidlig en lørdag morgen i Rio-OL i fjor sommer. Estádio Olímpico var en øde stadion dagen i forveien, den var det også de første timene av denne lørdagen, men da Bolt skulle løpe sin innledende 100 meter strømmet folk inn portene. 45.000 av dem kom for å se legenden. Og husk at Brasil ikke er noen stor friidrettsnasjon.

De reiste seg fra stolsetene da Bolt løp de 10 sekundene på det blå kunststoffdekket.

Bolt gjøglet og tok en æresrunde. Så forsvant han.

Da lettet også folk seg fra stolsetene. På få minutter var stadion tømt.

Det forteller en hel del om grepet Usain Bolt har hatt om sitt publikum.

Les også

Konkurrentens anklage fikk Jakob Ingebrigtsen til å tenne på alle plugger: – Hvordan i all verden kan jeg ha skylden?

Konkurrentene dopet

Med friidrettens belastende dopinghistorikk er de fleste i et sprintfelt i et stort internasjonalt mesterskap potensielle dopingbrukere. Mange av Bolts tøffeste rivaler, som Justin Gatlin, Tyson Gay og Asafa Powell, er blitt tatt for doping.

Men Bolt har aldri testet positivt på en dopingprøve. Og det har på en måte reddet friidretten. Dens renommé hadde ikke tålt en dopingskandale med Usain Bolt.

Nå skal de siste linjene om historien til sprintkongen skrives. Artikler med hyllest forfattes. Bilder fra den fenomenale karrièren vil rulle verden over. Vi kommer til å lese om sprinteren som aldri ble mett på suksess. Om pengene han har tjent. Om gladgutten som vant løp på kvelden, festet til morgengry og tok første fly til neste destinasjon noen timer senere.

Bolt var flink til å kombinere idrett og partyliv. Men da skader begynte å true karrièren, tok han grep også på det området. Bolt kunne ikke leve på gamle meritter. Livet var ikke bare en fest.

Bolt har slått tilbake hver gang vi har tvilt. Og vi som har fulgt friidrettskongen på Snapchat det siste året, vet at Bolt fortsatt kan svinge seg på dansegulvet. Om enn ikke like mye som tidligere.

Blant tidenes største

Noe vi har glemt?

Ja, om Usain Bolt vinner 100-meterfinalen lørdag, er det nok noen som vil si at han er tidenes største idrettsutøver.

Jeg nøyer meg med å si at han er én av dem. Sammen med bokser Muhammad Ali, basketballspiller Michael Jordan, tennisspiller Roger Federer, golfer Jack Nicklaus, fotballspillerne Pelé og Diego Maradona. Blant andre.

Bolt er helt der oppe. Men det er likevel en liten forskjell. Alle de nevnte opplevde, i hvert fall i store deler av karrièren, tøff konkurranse. At det var noen som pustet dem i nakken. Til og med Muhammad Ali måtte tåle noen slag, fra blant andre Joe Frazier og George Foreman.

Men det er ingen som har matchet Usain Bolt. Hverken på kunststoffdekket eller utenfor. Det er trolig bare Ali som har hatt samme innflytelse på sin idrett som Bolt.

Nå er spørsmålet hvem i friidretten som kan erstatte verdens beste sprinter. Svaret er ingen. Det er bare én Usain Bolt.

For friidretten handler det nå om å finne andre utøvere som kan fortelle sin egen historie.

Men det blir ikke lett. For Bolt etterlater seg et gigantisk hull å fylle.