Meninger

- Sparkingen av Skullerud er bekreftelsen på hvor kald fotballen er

BLOGG: Molde-ledelsen må ha tenkt svært lite på at de jobber med mennesker, skriver Knut Lillebakk.

Hvorfor hastet det så veldig å fjerne Tor Ole Skullerud? spør Knut Lillebakk i en blogg.
  • Knut Lillebakk

Torsdag sendte MFK ut pressemeldingen der det sto at Tor Ole Skullerud og Bård Wiggen var fristilt fra sine kontrakter. To kontrakter som hadde varighet ut dette året. I pressemeldingen grunngir klubben sparkingen med manglende resultater i årets sesong.

Blogger om Molde: Knut Lillebakk.

Spørsmålene man sitter igjen med etter offentliggjøringen er mange. Svarene er få. Mange har ment at det må ha vært misnøye i spillergruppa siden det skjedde så fort, men flere sentrale spillere har vært ute i media og uttalt at det kom som lyn fra klar himmel.Klubben sjøl hevder at det ikke skjedde så fort, men at det har vært en lang prosess. Da hadde det vel vært naturlig å ha tatt diskusjonen med trenerapparatet for en måned siden da han sjøl ga beskjed om at han gir seg. Eller har ikke prosessen vært så lang?

Hastig avgjørelse

Det mest overraskende med det hele, er at ingen permanent erstatter var på plass da Skullerud og Wiggen måtte gå. Det bekrefter etter min mening at dette var en ganske hastig avgjørelse.

Tor Ole Skullerud fikk lede MFK i sju kamper etter han ga beskjed om at denne sesongen blir hans siste. En råsterk borteseier mot Sarpsborg 08 (1-4) og to hjemmetap for Haugesund (0-1) og Bodø/Glimt (1-2) i eliteserien, og avansement i Champions League-kvalifiseringen mot armenske Pyunik (5-1 sammenlagt) før det ble stopp mot Dinamo Zagreb (4-4 sammenlagt) i tredje kvalifiseringsrunde. Var det disse resultatene som var for svake for MFK-ledelsen?

Hadde MFK scoret på ett av to misbrukte straffespark mot Dinamo Zagreb, ville de sannsynligvis avansert til playoff-runden i Champions League og uansett vært sikret et gruppespill i Europaligaen. Jeg tviler sterkt på at Skullerud hadde blitt fristilt hvis så hadde skjedd. For de har ikke mistet så mye på den måneden. De har nok rotet bort medaljesjansene, men seriegull hadde de uansett ikke greid. Champions League var nok aller mest bare en stor drøm, men Europaligaen kan de fortsatt greie, og kvartfinalen i cupen venter på onsdag.

Dårlig håndtert

Det jeg sitter igjen med er bekreftelsen på hvor kald fotballbransjen er.

– Fotball er ferskvare, uttalte Tarje Nordstrand Jacobsen. Da lurer jeg bare på hvor fersk den må være.

Ja, det har vært mye å være kritisk til med MFK i år. Poengfangsten er direkte svak med tanke på klubbens spillerstall. Og man kan sikkert sette spørsmålstegn ved mye av trenerteamets prioriteringer også. Jeg har ikke sett nok treninger til å uttale meg om spillernes form eller hvordan de trener, men de framstår uansett ikke så gode og sterke som i fjor.

Skullerud legger mye av skylda på marginer i mot. Det kan så være, men det blir også for enkelt. Marginer gjør man seg fortjent til i fotball. Det største problemet for klubben i år har vært skader og tap av sentrale spillere.

Det jeg er mest kritisk til, er hvordan klubben har håndtert det hele. Som vanlig er de svært ordknappe på Aker stadion, og henviser stort sett til pressemeldingen. Jeg mener de har tenkt svært lite på at de faktisk jobber med mennesker her. Skullerud hadde med sin 11 år gamle datter på jobb den dagen han, og alle andre, fikk beskjeden om at han er ferdig i klubben. Hastet det virkelig så mye å få Skullerud og Wiggen bort? Var helgas kamp mot Odd så viktig? Har Molde større sjanser til cupgull og Europaliga nå? Dette kunne de løst på så mange andre bedre måter enn den veien de valgte. Når Skulleruds og Wiggens skjebne ble som den ble, er det lett å se at andre grep burde blitt tatt for en måned siden. Det handler ikke engang om etterpåklokskap.

Uverdig exit

Erling Moe er en like knakende god trener som menneske. At han er kapabel til å lede MFK, er jeg ikke det minste i tvil om. Men han har ikke andre arbeidsbetingelser enn Skullerud hadde. Og ikke får han gjort den store forskjellen foran de viktigste kampene klubben har for å måle om sesongen blir en gedigen skuffelse. Fra Erling Moe fikk jobben på onsdag har seks dager på å få MFK videre i cupen og 20 dager på å få klubben til Europaligaen. Da må man også tenke på at han satt i det samme trenerapparatet som fikk sparken, og hadde et godt samarbeid med. Slik jeg kjenner Erling er det ikke store ulikheter i måten han og Skullerud tenker fotball på. Men kanskje finner Erling de rette grepene som klubben tydeligvis ønsker.

Faktum er uansett at en trener som ledet Molde til seriemesterskap og cupgull i fjor, måtte forlate klubben på en uverdig måte. Ikke fikk han noe forvarsel, og ikke fikk han noen mulighet til å ta et verdig farvel. Tor Ole Skullerud fortjente langt mer enn dette fra MFK.

Les også

  1. Skullerud om sparkingen: - Jeg fortjente ikke dette

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Molde FK