Meninger

«Klubben Øygarden går det fint med. Fotballaget er det verre med.»

KOMMENTAR: Øygarden FK har fått skikk på økonomien. Derimot ser det sportslige mørkere ut.

NYTT: Overgangen fra Nest-Sotra til Øygarden FK har vært vellykket på det økonomiske plan. Spørsmålet er om laget er godt nok til å overleve i 1. divisjon, skriver Anders Pamer.
  • Anders Pamer

Navnet er ikke det eneste som er nytt i Sotras beste fotballklubb. Øygarden FK har fått en trang, men vellykket fødsel – ikke minst takket være velvilje fra den like nye kommunen med samme navn. Øygarden kommune kjøpte idrettsanlegget til Nest-Sotra på Skålevik, og dermed er gjeldsbelastningen i den nye klubben helt ubetydelig.

Kanskje slipper vi i år å rapportere om nye demoraliserende poengtrekk fra forbundets side. Økonomisk er altså rammebetingelsene for en sportslig satsing i Øygarden fotballklubb bedre enn noen gang.

Men evig eies kun et dårlig rykte. I vinter har Øygarden slitt med å få tak i en trener. Det kan i alle fall delvis tilskrives klubbens omdømme.

Alle liker å få betalt når det er lønningsdag, og i gamle Nest-Sotra var det ikke alltid slik. Hvilket er opplysninger som i Fotball-Norge sprer seg raskere enn lyngbrann i storm. Flere trenere har takket nei til å ta over den nye Sotra-klubben nettopp fordi hele byggverket har fremstått som skjørt og risikabelt.

UTE: Steffen Landro styrte gamle Nest-Sotra til eliteseriekvalik to år på rad. Nå har han forlatt klubben til fordel for Sandnes/Ulf.

Litt urettferdig. Faktum er jo nå at akkurat økonomien er et underordnet problem for ØFK.

Men de mistet Steffen Landro. Treneren gjorde imponerende ting med sitt mannskap. To år på rad styrte han laget til kvalikplass i 1. divisjon – det siste året røk kvalikplassen nettopp på grunn av poengtrekk for dårlig økonomi.

Landro var ikke bare trener. Han var også speider og usedvanlig tett involvert i den årvisse vinterjakten på Sotra. Da samlet han og sportssjef Arve Haukeland sammen et tosifret antall brukbare fotballspillere til kommende sesong. Siden ble det opp til Landro å få dem til å fungere.

Hvilket han fikk til – mest fordi de nye spillerne ikke var så tilfeldig sammenrasket som det kunne virke som. Det lå et nitid arbeid bak.

Nå er Landro i Sandnes Ulf, og Haukeland er alene tilbake. Sportssjefen jobber iherdig, men Arve Haukeland er ikke først og fremst sportssjef. Han er først og fremst lærer. Sportssjefjobben gjør han i lunsjpausen, etter arbeidstid og i helgene.

Les også

Landro med advarsel til Øygarden FK: – De begynner å få dårlig tid

UT: Nøkkelspiller Kristoffer Nesse Stephensen gikk nylig fra Øygarden til eliteserieklubben Mjøndalen.

Endelig har Øygarden ansatt sin hovedtrener. Bryant Lazaro har aldri trent et lag på dette nivået før, og det var én av årsakene til at han ikke ble ansatt som hovedtrener med en gang.

Lazaro fikk ikke fortsette i Alta etter 6.-plassen i 2. divisjon i fjor, og står for en ballbesittende stil. Men det er ikke uten videre tillitvekkende at klubben han nå skal trene har finlest medlemskatalogen i Trenerforeningen før de til slutt forfremmet ham.

Nylig forsvant lagets nøkkelspiller Kristoffer Nesse Stephensen til Mjøndalen. Som vanlig har Haukeland hentet inn en halv bataljon nykommere, de færreste av dem har spilt på nivået tidligere. Mange av dem har potensial, få har noe å vise til. En kar fra Fana, en annen fra Lysekloster, en tredje fra Sotra SK, en spiller fra kambodsjansk (!) toppserie, en nykommer fra Alta. Og så videre.

Men Landro er borte og ikke erstattet. Stephensen er borte. Den glimrende keeperen Renze Fij er forsvunnet. Stopperen Daniel Arrocha er ute.

Og verst av alt:

De spiller ikke spesielt godt.

Nylig tapte de treningskampen mot et reservepreget FK Fyllingsdalen. Og vel, 3. divisjonsklubben fra Dalen har som mål om å overleve på fjerde nivå. Øygarden tapte med sitt toppede mannskap.

De har også spilt uavgjort mot Sotra SK fra nivå 3, et lag som i fjor høst var i tilnærmet oppløsning sportslig sett. Seieren mot Sandnes Ulf i helgen var langt mer lovende, men Landro har det med å gi fullstendig blaffen i treningskamper.

Klubben Øygarden står det så langt bra til med. Men laget – der er det en viss grunn til bekymring knappe to måneder før seriestart.

Les også

  1. Klubbene i Øygarden er forente: – Det har vært veldig krevende

  2. Sotra SK trekker seg frå Øygarden-samarbeidet

  3. Øygarden henter Brann-spiller

  4. Mesterhjernen og hans «Crazy Gang» sjokkerer Fotball-Norge igjen

Les mer om

  1. Nest-Sotra
  2. FK Fyllingsdalen
  3. Øygarden Fotballklubb