Meninger

Tjærnås-analysen: Dette er grepene Lagerbäck må ta

ANALYSE: Lars Lagerbäck har neppe vært i tvil om hva han burde prioritere på sin først samling. Han må tette slusene i et lag der de defensive lekkasjene kostet dyrt.

Landslagssjef Lars Lagerbäck er en mester i å organisere lag.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

16 baklengsmål på de åtte siste kampene. Det var fasiten for Per-Mathias Høgmos siste måneder. Det var tallene som kostet han jobben. All statistikk sier at lag som kvalifiserer seg til sluttspill må ned på omtrent halvparten, rundt ett baklengs pr. kamp, helst enda lavere.

Les også

De har ledet Norge i kamp. Her er fire kapteiners råd til den nye hærføreren.

Lagerbäck er riktig mann til å endre det. Hans lag har tradisjonelt alltid vært gjerrige, og han er en mester i å organisere lag. Her er noen av de viktigste grepene han trolig tar.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Presse i tre ledd: I 4-4-2 har vi ikke råd til å la spissene få fri defensivt, slik de fleste lag kan tillate med en spiss. Lagerbäck kommer til å stille knallharde krav om at spissene presser sammen som et par for å styre spillet dit vi helst vil ha det. Det er mange måter å gjøre det på. Vil vi at motstanders backer skal spille opp legges spissene smalt. Vil vi lede spillet til en side legges de skjevt motsatt. Vil vi at midtstopperne må ta ansvar for oppspill vil våre spisser starte presset bredt. De blir uansett pålagt å fungere som vår første forsvarslinje.

Soneforsvar i midtbaneleddet: Lagerbäck har alltid sverget til mer eller mindre rendyrket soneforsvar siden han startet for flere tiår siden. Det betyr enkelt at press på ballen er det viktigste. Det høres ut som en selvfølge, men det har ikke vært det. Vi har sett en midtbane med en slags mellomløsning, der noen har spilt sone  mens andre har fulgt motstanders løp. Resultatet er blitt at det har vært for enkelt å passere dette leddet, noe som har gitt bakre ledd problemer.

Det vi forhåpentlig vil se nå er et ledd som fungerer som om alle hadde hatt et tau rundt livet. Når en presser, strammes tauet hos de andre slik at avstandene minker. På den måten blir det vrient å spille ballen forbi oss langs bakken.

Les også

På familiens 3000 mål store skogeiendom startet eventyret for Norges redningsmann. Dette er historien om Lars Lagerbäck.

Struktur i bakre firer: Alt som er viktig i et midtbaneledd er tredobbelt så viktig i det bakerste! Kravene her er enkelt formulert: Få flest mulig til å oppfatte alle situasjoner likt. Må vi "falle av" skal hele leddet gjøre det. Kan vi stå opp kan det koste baklengs om en faller av og opphever offside. Kan vi flytte laget ut kan ikke én henge igjen. Alt dette har svensken terpet på den korte tiden han har hatt til disposisjon. Hvor mye han har overført er avgjørende for resultatet søndag.

Grunnmur: Uansett hvordan et lag spiller fotball er det noen krav som er absolutte. Vi må løpe mye nok og smart nok. Vi må vinne mange av de flere hundre duellene i løpet av en kamp, helst flere enn motstanderen. Dette kan ikke en landslagssjef "vedta". Det han kan gjøre er å velge spillere han tror er egnet til formålet. Det har han gjort. I troppen, og sikkert i laget, vil det være spillere som har mange av disse egenskapene. Vi kan tape på grunn av mye, men et land som Norge tåler ikke å tape på grunn av dette.

Mindre risiko offensivt: Alt henger sammen med alt i fotball. Angrepsspill er også en forberedelse til forsvar, fordi det betyr mye hvor ballen mistes. Vi kommer oftere enn før til å spille ballen direkte opp mot  våre spisser. Mister vi den der har motstander lengre vei til vårt mål, og må passere flere av våre spillere.

Det beste hvis vi lykkes med alt dette? At godt forsvarsspill også er en forløper til godt angrepsspill!

Les mer om

  1. Fotball
  2. Lars Lagerbäck
  3. Herrelandslaget fotball
  4. Fotball-VM