Meninger

Skal Northug gå i mål med grisemaske og svensk flagg?

Alt tyder på at Petter Northugs latterliggjøring av svenskene vil nå sitt klimaks under ski-VM, skriver Bertil Valderhaug.

FIRE ÅR SIDEN: Petter Northug går i mål på stafetten på denne måten foran svenske Marcus Hellner. Reuters

 • Bertil Valderhaug

Ski-VM i Falun er halvannen uke unna og det brygger opp til nabofeide mellom Norge og Sverige. Eller skal vi heller si enda mer krangling mellom Petter Northug og svenskene?

I søndagens Expressen er det Gunde Svan som ikke sparer på skytset mot Northug. Nok en gang lar den svenske skilegenden seg fyre opp av norrbaggens ablegøyer og arroganse mot svensker og andre konkurrenter.

Les også

«Han tøyer strikken, gjør loven til sin egen og setter seg over den.»

Northug og Zlatan

Svenskene har naturligvis fått med seg at den moderne skikongen er på vei mot god, gammel form. Og at han lekte seg med Lyns Hans Christer Holund på NM-stafetten sist søndag.

Aner vi svensk frykt for at Northug skal dra strikken enda lenger under VM i Falun?

Naturligvis har rolige og sindige Svan et meget godt poeng når han stempler Northug og Zlatan Ibrahimovic som litt vel kaxiga. Begge to balanserer på grensen til det avskyelige for enkelte, og det er umulig å være likegyldig til dem. Northug er langrennssportens svar på Zlatan.

Noen, nokså mange vil jeg tro, kan styre sin begeistring for hans arroganse i innspurten. Spesielt for svenskene svir det å bli slått når det gjelder som mest.

KOMMENTERER: Redaktør for 100% Sport, Bertil Valderhaug.

Vi har allerede sett vår langrennskonge krysse målstreken i svenske Gällivare med et svensk flagg i hånden. I Kollen-VM for fire år siden pekte han nese til Marcus Hellner og stoppet nesten opp på målstreken for å vente på rivalen.

Smil om munnen

Hver eneste gang han har hatt sjansen, har han harselert med og delvis hånet svenskene. Med et smil om munnen, riktignok, men det er ikke alltid at humoren treffer like godt. I hvert fall ikke hvis du er svensk og er misunnelig på at det er Norge og ikke Sverige som har verdens beste avslutter i skisporet. Jeg lurer på hvordan vi nordmenn hadde hatt det om Northug var svensk. Sannsynligvis ville han ha irritert oss grenseløst gjennom hele vintersesongen.

Etter Hellner-ydmykelsen i Kollen gikk det så langt at Northug ble stemplet som en gris av SVT-kommentatoren Jonas Karlsson. Da kokte det over av Northug-hets i svenske medier.

Den klassiske forsiden til Aftonbladet etter Petter Northugs suksess i VM i Oslo. FAKSIMILE: AFTONBLADET

Dagen etterpå klinket derfor Aftonbladet til med en sportsførsteside av en smilende gris med gullmedalje rundt halsen og med norsk flagg på den ene skinken.Northug har helt sikkert en plan for hvordan han skal toppe alt sammen når han inntar Falun. Helt siden han reiste seg etter fyllekjøringen og alt koket i ettertid, har trønderen hatt ett eneste fokus: Å være best mulig rustet til å ta gull i Falun. Denne sesongen har han tydeligvis gjort den jobben han ikke gjorde før OL i Sotsji.

Les også

Frode Estil om Northugs NM-sprell: - Det er nok ikke ondskapsfullt ment

Kremtoppen

Med tanke på den svenskefleipen han har lagt opp til helt siden han som guttunge pleide å gå skirenn på svensk snø, vil det å banke svenskene gule og blå på hjemlig grunn toppe det meste for Northug.

Så da gjenstår det store spørsmålet: Hva vil han finne på om han innfrir?

Drar han på seg ei grisemaske og veiver med det svenske flagget om han kommer alene mot mål på stafetten?

Eller vil han bare nøye seg med å skli hoverende over målstreken og trekke på skuldrene?

 1. Les også

  Northug skal sone med fotlenke

 2. Les også

  Hellner om Northug-stunt: – Blir ikke skremt

 3. Les også

  Northugs mor: - Det var flaks at ingen omkom

Les mer om

 1. Sportsblogger
 2. Petter Northug

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Svenskekrangelen, stjernesmellen, stavbrekket og andre gylne stafett-øyeblikk

 2. MENINGER

  Kjære nordmenn: Jeg er lei av Northugs arroganse

 3. MENINGER

  Legg opp i tide, Northug!

 4. LANGRENN

  «Kæm e kongen?!» - her er 15 av Northugs beste gullkorn

 5. LANGRENN

  Northug gjorde NM-stafetten til lekegrind: - Jeg stivnet totalt

 6. LANGRENN

  Hellner om Northug-stunt: – Blir ikke skremt