Meninger

Messi fikk gjev pris. Her er grunnen til at Tjærnås mener en annen burde fått den.

KOMMENTAR: Lionel Messi ble kåret til årets mannlige spiller på FIFA-utdelingen «The Best». Lars Tjærnås synes at en annen spiller ville vært et bedre valg.

Lionel Messi ble kåret til årets spiller mandag. Foto: FLAVIO LO SCALZO / Reuters / NTB Scanpix

 • Lars Tjærnås
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Å gi en «FIFA Award» som beste spiller til Lionel Messi blir ikke feil. Men det er forskjell på «ikke feil» og helt riktig.

En annen spiller burde fått prisen denne gang.

 • FIKK DU MED DEG DENNE SPESIELLE SAKEN? Klopp ble kåret til årets trener. Takketalen fikk nettside til å kollapse.

Dette er konkurransen der vi sammenligner bakere med sykepleiere og eiendomsmeglere i stedet for å sammenligne dem med andre bakere. Men det er allerede bestemt at en baker skal vinne. Siden 1991 har det stort sett uten unntak vært en pris forbeholdt noen typer spillere – og ekskludert en del andre.

Fabio Cannavaro vant i 2006, da han som kaptein ledet Italia til VM-gull. Ellers har prisen, og øvrige priser der beste spiller blitt kåret, gått til en som spiller i motsatt ende av banen. Slike priser vinnes av enten spisser eller kreative midtbanespillere. De måles i scoringer, til nød i assists og driblinger. Andre deler av spillet teller ikke, eller blir nedvurdert.

Ingen har underholdt mer

Før vi tolker dette til å være klaging over at Lionel Messi vant enda en gang. Ingen, og da mener jeg ingen, spiller har underholdt meg mer, bedre og oftere enn Messi i løpet av de snart 50 årene jeg har fulgt fotball.

Og: Selv om Barcelona mislyktes med det største målet de satte seg forrige sesong, å hente Champions League-pokalen, hadde den magiske argentineren en strålende sesong for sin egen del. Han har skjemt oss bort over så lang tid at det kanskje er lett å måle det han gjør målt med en annen standard, nettopp fordi han selv har løftet listen.

Det er urettferdig. Messi fortjener alle hedersord. Selv om det er en annen håpløst vanskelig diskusjon å kåre tidenes beste spiller, ville min stemme gått til han.

LEST DENNE? Liverpool-stjerne ble årets spiller i Europa

Dette handler imidlertid om noe annet. Når en utfører sin rolle på banen til så stor perfeksjon som Virgil van Dijk gjorde gjennom 2018/19-sesongen bør det anerkjennes.

Greit nok, vi er enige. Det er vanskeligere å skape kreativitet enn å stanse kreativitet – også i fotball. Men så lenge fotball består av to ulike deler, og kåringen handler om hvem som gjør sin jobb best, enten du er elektriker, lærer eller politi, da må det være mulig å vinne også om du ikke sparker ballen så ofte i buret.

Lars Tjærnås, Aftenpostens fotballekspert. Foto: Ørn E. Borgen

Den viktigste grunnen til Liverpools suksess

Det er mange grunner til at Liverpool på relativt kort tid har gått fra å være en klubb som alltid snakket om neste sesong til å bli en klubb som nå snakker om å vinne de største titlene.

Jürgen Klopp er ubestridelig en svært dyktig manager. Flere av kjøpene har vært kloke, samtidig som noen unge spillere har tatt steget fra å være lovende til å bli etablerte stjerner. Men den viktigste grunnen er 28 år gammel og kommer fra Breda.

Nederlenderen er et «enkeltmannsforetak av et forsvar». Han har en utilnærmelig fysikk. Han matcher stort sett alle i verden på tempo, nesten uansett distanse. Han har rekkevidde i luften som gjør at han ikke bare vinner de fleste dueller, men han gjør også om mange av duellene til starten på et angrep. Han er trygg nok med ball til å kunne passere motstandere bakfra, slik at han på den måten skaper ubalanse. Og han leser spillet så tidlig og så godt at han påfallende ofte står der ballen kommer.

Fotball blir ofte vurdert som et spill elleve mot elleve. Det er selvsagt riktig. Men det er også et spill én-mot-én, to-mot-to, tre-mot-to – og mange andre små kamper i kampen. Den kanskje viktigste delen av alle de små kampene som ofte avgjør den store kampen handler om å beherske én-mot-én-spill.

Les også

Tjærnås ble rørt av denne mannen: «Man tenker at han er feit og ferdig. Det stemmer virkelig ikke»

Virgil van Dijk (t. v.) i duell med Chelseas Tammy Abraham i helgens kamp. Foto: Frank Augstein / AP

Kunne sendt et signal

Du kan organisere et fotballag i sone, eller markeringsorientert. Du kan presse høyt eller lavt, lede spill innover eller utover. Felles er uansett at en ekstremt god motstander kan pulverisere de aller fleste forsvar. Lionel Messi gjør ofte det, fordi han har en ballbehandling verden knapt har sett noen gang, samt en fingerspissfølelse for når og hvor han skal finte.

Men i andre enden har også forsvarsspill til felles at en god «førsteforsvarer» kan kamuflere alle svakheter, fordi alt forsvarsspill til slutt handler om å få tak i den eneste trussel som teller: ballen.

Virgil van Dijk stopper flere angrep enn nesten noen annen spiller jeg kan huske å ha sett. Og han har satt en rekord som trolig aldri vil bli slått.

Da han ble driblet av Gabriel Jesus på Wembley 5. august i år, var det ifølge den anerkjente statistikktjenesten Opta første gang på 65 kamper det skjedde. 65 kamper! Utallige dueller mot utallige glitrende spillere.

To av kampene var forresten mot en liten argentiner, som riktig nok scoret et mål for historien i hjemmekampen, men som ellers tapte akkurat de kampene i kampen.

De to kampene i seg selv burde ikke gitt van Dijk prisen. Prestasjonene hans gjennom en hel sesong burde gjort det. Det ville sendt et signal om at det er mulig for de seks-syv bakerste på en bane å vinne. Men viktigere: Det ville vært fortjent.

Les mer om

 1. Lars Tjærnås
 2. Lionel Messi
 3. Virgil van Dijk
 4. FC Barcelona
 5. Liverpool FC

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Liverpool-forsvarer nominert: Disse tre kjemper om å bli kåret til «årets spiller»

 2. FOTBALL

  Messi passerte erkerivalen ved å vinne Gullballen for sjette gang

 3. FOTBALL

  Liverpool-stjerne historisk etter å ha blitt kåret til årets spiller i Europa

 4. FOTBALL

  Haaland før Liverpool-møtet: – Den største kampen i mitt liv

 5. FOTBALL

  Hegerberg og Graham Hansen kan bli kåret til verdens beste fotballspiller

 6. FOTBALL

  Gullballen ble utdelt: Slik stemte Lars Tjærnås - og derfor gjorde han det