«Endelig er han ferdig»

KOMMENTAR: Simo Valakari burde vært fjernet fra TIL allerede i desember. I stedet måtte byen vente fire måneder ekstra på avgangen til treneren som har brukt vinteren på å se etter andre muligheter.

Simo Valakari hadde mye å tenke på da TIL var på Marbella i slutten av februar.
  • Rune Robertsen
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Simo Valakaris exit fra TIL søndag kveld var en slags nyhet. Men ikke i kategorien overraskende. For da TIL rett før klokka 20.00 den 1. desember i fjor rykket ned, var det i praksis bare et spørsmål om tid før den finske trenerprofilen ikke lenger skulle være sjef i TIL.

Mange av både spillere, supportere, sponsorer og andre som følger TIL hadde mistet troen på at frelseren fra 2017 skulle snu den svake trenden TIL var i. Klubben var i halvannet år på en ekstremt nedadgående kurve, og kun Valakaris solide anseelse var det som holdt han flytende så lenge som det gjorde.

Man ønsker ikke å sparke en trener hvis man absolutt ikke må, men når TIL faktisk rykket ned med treneren lå det i kortene at han måtte bort. At det ikke skjedde i desember, handler etter mitt syn like mye om Valakaris langtidskontrakt med høy lønn. Denne tok TIL seg, den gang, ikke råd til å betale ut. Her er det åpenbart at både styret og sportssjefen ikke burde forlenget avtalen ut 2022, noe som skjedde for et drøyt år siden.

En mulig tanke skal ha vært at TIL-ledelsen ville se om Valakari klarte å gjøre noe fornuftig med laget fram til sommeren. Hvis det gikk galt, skulle han erstattes på det tidspunktet. Hvis Valakari ble erstattet i vinter, og en annen trener mislyktes i starten av sesongen, hva slags handlingsrom ville ledelsen hatt da?

I stedet kom koronaviruset, og utsatte alt av fotball fram til tidligst slutten av juni. Opplysninger om at Valakari har kommet på kant med TIL-ledelsen høres mistenkelig ut som avgangen hans i Seinajoki tidlig i 2017.

Den spesielle situasjonen der Valakari ble permittert 100 prosent i mars har ikke falt i god jord hos finnen. Heller ikke at spillerne ikke fikk trene. Det kan man forstå når lønna på kort tid går fra i overkant av halvannen million kroner, til 427.000 kroner i dagpenger. Når det ble stadig dårligere stemning mellom partene, var klimaet på sin plass for å skrive en sluttavtale.

For TILs del betyr dette trolig millionbeløp ut, fordi Valakari hadde krav på over fire millioner kroner i sluttpakke hvis man skal regne ut fra en årslønn på over halvannen million, og tre år igjen.

Da Valakari kom tilbake fra Finland etter juleferien, var det med visshet om at sportssjef Svein-Morten Johansen, mannen som i praksis ansatte ham, var den som ble ofret som følge av nedrykket. Likevel framsto Valakari på overflaten motivert, og skulle vise alle at han kunne ta dette TIL-laget tilbake til Eliteserien.

Samtidig har det etter det iTromsø får opplyst vært slik at Valakari gjennom vinteren har gjort seg tilgjengelig for jobber blant annet i Eliteserien. Her skal man ha tunga rett i munnen. Fordi at en trener ønsker seg til en klubb på høyere nivå er like vanlig som at en spiller gjør det. Men med visshet om at Valakari søkte seg bort er det på sin plass å spørre om tankene hans brant 100 prosent for å ta «Gutan» opp igjen.

Alt dette er nå vann under broa med tanke på at Valakaris sluttavtale med TIL ble signert på Alfheim søndag ettermiddag. At denne treneren var vurdert av RBK og Liverpool (som U18-trener) så sent som sommeren 2018 er ganske utrolig å tenke på akkurat denne kvelden.

Mange i Tromsø er nå glade for at Valakari er ferdig, og kanskje er også den finske profilen det selv. I skyggen av koronakrisen ble situasjonen utålelig, og TIL må på trenerjakt i året der klubben skulle feire 100-årsjubileumet i toppen av norsk fotball.

«Thats football», sa Simo Valakari i omtrent alle intervju. Og trenerskifter er virkelig det. I hvert fall i Tromsø.