Meninger

Kommentar: AaFK må betale prisen for suksess

<p>Gode i Europa, formsvikt i eliteserien.</p>

ÅLESUND 20110807. Aalesunds trener Kjetil Rekdal (t.v.) under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Odd Grenland på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld. Assistenttrener Kent Bergersen til høyre.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
 • Helge Skuseth
  Helge Skuseth

AaFKs suksess i Europa har sin pris, som klubben er i ferd med å måtte betale nå. Spillerne klarer tydeligvis ikke å lade batteriene inn mot seriekampene, der de stort sett møter klubber som kun har hatt serien å konsentrere seg om denne sommeren.

 • Vi følger Aalesund: Siste nytt om klubben her

AaFK har heller ikke eliteseriens største stall, særlig nå når den ene spilleren etter den andre må ta telling med større eller mindre skader. Og da blir belastningen voldsom på de få som MÅ fungere skikkelig for at AaFK skal vinne kamper.

Mot Odd trodde og håpet Kjetil Rekdal at et aldrende Odd-lag ville få problemer med å henge med på AaFKs tempo. Det fortalte han meg så sent som sist fredag.

Omvendt

Men det var AaFK som ikke hang med i svingene, og Odd vant en fullt fortjent seier. Og ikke søren om AaFK plutselig er blitt et så dårlig lag som det de framsto som søndag kveld.

Der det eneste dramatiske som skjedde, sett fra hjemmelagets side, var lynnedslaget rett før slutt som satte lysanlegget på stadion ut av funksjon og stoppet TV 2s sending effektivt.

Akkurat det siste var kanskje like bra, for AaFK viste ikke antydning til å sette Odd under noe som helst press i sluttfasen. Spillerne virket rett og slett slitne og motløse.

Ikke kritisk

Tabellsituasjonen er ikke kritisk for AaFK, men etter de tre neste seriekampene kan den bli det. For AaFK har nå Strømsgodset borte — en meget vrien oppgave mot meget hjemmesterke drammensere som kan løpe over tangotrøyene om ikke AaFK er «på nett». Så kommer Molde på besøk, og vi vet hva blåtrøyene står for.

Før AaFK skal til Sogndal, der de møter et desperat hjemmelag som kommer til å kjempe til krampa tar dem for tre poeng.

Sogndal-kampen kan bli ekstremt viktig for AaFK, slik situasjonen ser ut nå.

Folkefest

Men før alle disse seriekampene er det kvartfinale i cupen, og folkefest hjemme mot Rosenborg kommende lørdag.

Nå får AaFK for første gang på to måneder en hel treningsuke på seg fram til denne kampen, uten en forstyrrende midtukekamp. Det kan bety at vi får se et AaFK-lag med vilje og guts mot trønderne.

AaFK må matche alle lag de møter på innsatsen, i motsatt fall blir det ikke mange seire.

Men i neste uke dukker Europacupen opp igjen som et forstyrrende, om enn festlig, element. Rett i forkant av den viktige kampen mot Strømsgodset. AZ Alkmaar kommer på besøk til CLS neste torsdag, og de serieåpnet med å banke selveste PSV Eindhoven 3-1. Og foran Molde-kampen skal AaFK gjennom returkampen i Nederland, kun tre dager tidligere. Slett ikke den ultimate oppladningen til årets storkamp i Ålesund. Mens Molde kan lade opp hele uka i ro og mak.

Og fortsatt har AaFK to hengekamper i serien, hjemme mot Stabæk og Tromsø, som NFF fortsatt ikke har fått berammet på grunn av AaFKs suksess i Europaligaen. De travle tidene er ikke slutt på lenge enda.

Måltørken

AaFK har tapt 0-1 i sine tre siste seriekamper, og savnet av en solid målscorer blir bare større og større. Men en slik målsnik kommer til å koste AaFK kanskje så mye som 8-10 millioner kroner - finnes slike penger her og nå?

Men alternativet er mer skremmende. Uten scoringer vil AaFK ramle ytterligere på tabellen, og før eller senere kan bunnlagene også begynne å rade opp noen seire. Og da er AaFK plutselig i «deep shit».

Jeg tror slett ikke at AaFK rykker ned, men tapet mot formsvake Odd inngir ikke tillit for hva som skal skje videre i høst. For det var bånn i bøtta.

Les også

 1. Rekdal: - Europacupen ødelegger for oss

 2. Fagermo: - Seieren betyr veldig mye

 3. Helsvart for Aalesund

 4. Matland debuterer for AaFK

 5. Rekdal: - Glem medaljekamp

 6. Odd ønsker seg LSK-back

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Helge Skuseth