Lars Tjærnås: Derfor stemte jeg på at Ronaldo skulle vinne Gullballen

BLOGG: Å skulle velge mellom de kanskje to aller beste fotballspillerne verden har sett er krevende. Det blir litt enklere av kriteriene for Ballon d`Or.

Lars Tjærnås stemte på Ronaldo i kåringen om Gullballen.
  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Jeg har privilegiumet å få avgi stemme på vegne av norske journalister til den prestisjetunge franske Gullballen. Det hadde vært fryktelig enkelt hvis det hadde handlet om å velge de to beste. Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er definitivt vår tids beste spillere, og selvskrevne for både meg og de fleste andre som de to på topp også i 2017. De er mer enn bare ualminnelig gode fotballspillere. De er idrettsutøvere verden kommer til å snakke om også om 50 eller 100 år. Det ekstraordinære ved dem er den ekstreme kvaliteten de viser over så lang tid i en så marginal idrett som fotball kan være.

Les også

Ronaldo tangerte Messi: Vant Gullballen for femte gang

De er "aldri" skadet. Har de en svak kamp, eller til nød en svak periode, slår de grusomt tilbake. Vi som ser dem er heldige som får oppleve så spesielle spillere over så lang tid.

Å skulle velge en av dem er krevende. Eller rettere: Å skulle velge VEKK en av dem er krevende. Avstemningen er sånn at hver enkelt skal gi de fem han mener er best poeng etter rangering. Tidligere har det vært tre å velge, i år er det fem- fra en liste definert av France Football. Det er heller ikke enkelt. Jeg kunne valgt de aller fleste blant de 30 på listen, og hatt gode argumenter for alle.

Før jeg bestemte meg måtte jeg lese kriteriene en gang til. Det er tre av dem:

1: Lagprestasjoner og individuelle prestasjoner for kalenderåret.

2: Egenskaper og ferdigheter hos spilleren

3: Karrieren som helhet

De teller ikke likt. Selvsagt er prestasjoner i 2017 overordnet, i og med at prisen deles ut årlig.

Les også

Ronaldo tangerte Messi: Vant Gullballen for femte gang

Min nummer fem ble N`Golo Kante. Det handlet bittelitt om en slags stille protest over at dette er en kåring der offensive spillere er overrepresentert. Kante er en defensiv "støvsuger" på midtbanen. Det handlet imidlertid mest om hans kvaliteter. Han var helt avgjørende for at hans lag har vunnet Premier League de to siste sesongene, og strålende for Frankrike.

Som nummer fire valgte jeg Toni Kroos. Enkelte spillere har en større ro og bedre oversikt selv i hardt pressede situasjoner, egenskaper som bare delvis er trenbare. Tysklands midtbanemaestro har fotballens kanskje aller skarpeste blikk, og styrer fotballkamper også mot de aller ypperste.

På tredje plass valgte jeg Neymar. 2017 har ikke vært et år uten kontroverser for 25 åringen. Da han forlot Barcelona og dro til Paris i sommer følte mange seg snytt i den katalanske hovedstaden.I PSG kastet striden om hvem som skulle ta strafesparkene skygger over prestasjonene hans på banen en liten stund. Men kvalitetene han er udiskutable. Så udiskutable at han etter min mening er selvskreven på en kåring som dette.

Les også

Sterke anklager mot Davy Wathne: – Min stil og sjargong passer visst ikke inn

Da gjensto det virkelig vriene. Lionel Messi har i 2017 vært Lionel Messi. I mangel på superlativer som ikke allerede er oppbrukt om hans prestasjoner finner jeg ingen bedre måte å si det på. Hvis de to siste kriteriene av de tre hadde vært avgjørende ville mitt valg på topp blitt den lille argentineren. Skulle jeg valgt bare å få lov å se en eneste spiller spille fotball hadde jeg valgt Messi. Ingen andre kombinerer det lekne med det effektive på samme måte- ikke nå, og ikke tdligere i fotballhistorien. Han ble toppscorer i La Liga 2016/17. Han var der da hans Argentina trengte han som mest for å kvalifisere seg til neste års VM. Det er knapt mulig å gjøre ting bedre enn Messi gjør det.

Problemet hans i denne sammenheng er at det er en annen som gjør veldig mye av det samme. I tillegg vinner han trofeer.

2016 var Cristiano Ronaldos store år. Det var året han fikk oppfylt drømmen om å både vinne på de største scenene med klubb og landslag. 2017 har ikke vært mye dårligere.

Lionel Messi nådde ikke helt opp i kampen om Gullballen.

Som klubbspiller i en helt vanlig sesong kan du drømme om å vinne to ting; Champions League og hjemlig liga. Real Madrid vant begge- igjen - denne våren. De hadde neppe greid noen av delene uten "fenomenet fra Madeira". Tolv scoringer gjorde han til toppscorer i CL. I tilleg hadde kun Neymar flere målgivende i samme turnering. 25 scoringer i ligaen var et godt stykke bak Messi utrolige 37. Men det var Cristiano Ronaldo som sto igjen som vinner.

I høst har han tidvis vært svakere enn på lenge i La Liga. Samtidig har han igjen på den aller største scenen sørget for å bli historisk. Denne høsten ble han den første til å score i samtlige seks gruppekamper i CL, og er igjen toppscorer med åtte mål.

Derfor endte han aller øverst også denne gang på min liste. Han er aller best av de aller beste, med skarpere konkurranse i toppen enn kanskje noen gang tidligere.