Meninger

Nå er det mulig å tro på et VIF-løft

Veivalg. Et Vålerenga uten sportslig identitet har vinglet mye. Men hjemmeseieren mot Bodø/Glimt ga håp om en god fremtid.

 • Fotballekspert
 • Lars Tjærnås

Vålerenga – Bodø/Glimt 3-1:

ANALYSE: Kampen på Ullevaal ble spilt mellom to lag med en veldig forskjellig nyere historie.

Der Vålerenga har svingt litt til høyre og venstre, og tidvis i revers, har Bodø/Glimt kjørt rett frem. De spiller etter samme system, samme filosofi og samme ideer som for 25 år siden. I løpet av den samme tiden har Vålerenga endret alt dette. Mange ganger.

Et godt eksempel. Begge lagene ansatte ny trener foran sesongen 2013. I Vålerenga var Kjetil Rekdal, Per-Mathias Høgmo og Jan Jønsson blant dem som ble vurdert i «finaleheatet». Alle sammen dyktige folk, men alle med ulikt tankegods både som ledere og trenere.

Klubben så etter en flink trener, ikke nødvendigvis en flink «Vålerenga-trener». Det er da heller ikke mulig, all den tid klubben ikke har en sportslig identitet som har fått lov å feste seg over tid.

Ny filosofi

I Glimt var dette utenkelig. Jan Halvor Halvorsen ble trener fordi han passet til stillingsbeskrivelsen, og behersket det som er «Bodø/Glimt-fotball» til fingerspissene.

NÅ VÅR: Også i år er det opp til flere i Klanen som holder skjerfene sine opp ned under «Vålerenga kjerke». Men Lars Tjærnås tror det er lysning i horisonten for klubben deres. Erlend Aas, NTB Scanpix

De vet at de kjøper spillere eller utvikler egne spillere til en rolle som er fastsatt og kjent. I Vålerenga har stillingsinstruksen for en høyreback eller indreløper endret seg med hver ny trener og hver ny filosofi. Det er forskjellen på en klubb der klubben selv, eller dens ansatt setter premissene. Over tid handler det om å utnytte ressurser, og om å skape seg en identitet.Den dagen de største klubbene fra de største byene skaper seg identitet gjennom å bygge en ensartet kultur over tid vil vi ikke få se klubber fra litt mindre byer vinne tre strake ligatitler, som vi har sett de siste sesongene.

Målt ut fra starten av denne sesongen, hvor klubbene fra de fire største byene alle har tapt minst like mange poeng som de har vunnet i de to første serierundene, er det langt fra sikkert at vi ser en endring i år.

Mye å bevise

Alt dette trenger selvsagt ikke gi utslag i en enkelt kamp. Det gjorde det da heller ikke på Ullevaal.

Vålerenga kom fra en ussel première mot Molde, og hadde mye å bevise. De beviste en del. Såpass mye at det gjør det mulig å tro på et løft denne sesongen.

Christian Grindheim var tilbake sentralt på midten. Det var synlig. Sammen med spennende og iherdige Sivert Heltne Nilsen er det en duo som bør diktere mange kamper i denne ligaen. Ruben Kristiansen debuterte, og viste tydelig at han vil løse det som har vært en problematisk posisjon å fylle med kvalitet i Vålerenga lenge.

FOTBALLBLOGGER: Lars Tjærnås.

Det aller viktigste er imidlertid at Vidar Ørn Kjartansson viste det samme i ligaen som i mange treningskamper i vinter. Han kan score mål. Han har en kombinasjon av en kraftfull kropp og smart hjerne som ofte sender han i gode posisjoner.Men Vålerenga hadde ikke vært Vålerenga uten å tulle det til. Da de en sjelden gang ble presset høyt i banen resulterte stress og overmot i et balltap som ga Glimt 1-1. Likevel ble dette en «film med happy ending». Innbytter Rasmus Lindkvist, og Kjartansson på straffe sendte begge ballen i mål, Klanen til himmels, og Vålerenga oppover på tabellen.

Og ga en grunn til å kjøre rett frem i nærmeste fremtid.

Sportsdøgnet:

 1. Les også

  Kjartansson jublet for seier

 2. Les også

  VIF-Örn: - Presset forsvant

 3. Les også

  Nykommerne avgjorde for Vålerenga

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Vålerenga Fotball
 4. Bodø/Glimt
 5. Eliteserien

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Tjærnås tror Molde vinner i Tromsø

 2. MENINGER

  «En oppvisning i akrobatikk verdig sirkus Arnardo»

 3. FOTBALL

  Hestekuren godt nytt for Vålerenga

 4. FOTBALL

  Nykommerne avgjorde for Vålerenga

 5. MENINGER

  Oslo er ingen fotballby

 6. MENINGER

  Sjekk hvem Lars Tjærnås tror vinner toppkampen