Meninger

"En minioppvisning av ypperste klasse"

<p>BT-kommentator mener Brann har funnet et helt spesielt talent i Finne.</p>

Bergen 20120923.Eliteserien fotball, Brann - Rosenborg, 2 mål mot slutten av kampen ved Branns Bård Finne (t.v.)og Brann vinner 2-1 i eliteseriekampen i fotball mellom Brann og Rosenborg på Brann stadion søndag kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Tore Strand

Han har scoret på alle nivå han har spilt. Bård Finne kommer til å gjøre det jevnt og trutt i eliteserien også – og der hans karriere eventuelt vil bringe ham senere.

Søndag ble han hele Bergens helt i løpet av tre ekstatiske minutter. Det var ikke soloraid eller susende langskudd som skrev 17-åringen inn i historiebøkene, og sørget for at Brann senket et Rosenborg på gulljakt. Nei, det var en minioppvisning av en notorisk goalgetter. Av ypperste klasse.

Isolert sett kan mange fotballspillere banke en retur i nettmaskene, og trille en ferdigscoret pasning i mål. Men få spillere er på rett plass til rett tid. Bård Finne er en spiss som ofte er det. Han viste et lite glimt allerede som innbytter i hjemmeoppgjøret mot Hønefoss, men den gang var ikke marginene med ham. Hvorfor han ikke har spilt mer i mellomtiden kan vi alle lure på etter det han viste i går.

En ny Stadion-helt

Søndag dukket han opp på returen Daniel Örlund måtte gi på en suser fra Kristoffer Larsen, en annen bergensk unggutt som bidro til seieren. Lynraskt reagerte Finne og banket ballen i mål. Kontant, presist og med en selvfølgelighet en forbinder med de store goalgetterne.

Æren for 2-1-scoringen må han selvfølgelig dele med Kim Ojo. Branns toppscorer viste sin styrke og klasse da han snappet ballen og fosset mot mål. Uegoistisk la han ballen til en bedre plassert Finne, og ja, selv de fleste bestemødre ville tuppet den i mål. Men det handler også om at Bård Finne leste situasjonen, var med på kontringen, og manøvrerte seg i en ideell scoringsposisjon. Det er også en helt spesiell egenskap.

Femten tusen elleville bergensere hadde funnet en ny Stadion-helt, og nå skal det jammen ikke bli lett for Rune Skarsfjord å holde scoringsfenomenet borte fra bane og startoppstilling.

Lokale spillere sentrale

Brann-treneren ryddet plass både til Kristoffer Larsen og Fredrik Haugen fra start, og begge var sterkt delaktige i Brann-triumfen.

Larsen har utmerket seg med offensive kvaliteter både som innbytter og sentral på andrelaget, men i går avslørte han også modenhet og ork til å ta de defensive tak. Det ble mange av dem mot et velspillende Rosenborg-lag, men unggutten viste nok til at det bør bli flere sjanser.

Fredrik Haugen var involvert i det meste av det Brann skapte. Spesielt etter sidebytte tok han tak i kampen og var arkitekten bak mye av det Brann regisserte offensivt.

Lokale unggutter var med andre ord sentrale da Brann snudde kampen, og ga et bevis på at talentene er der. Men talentene blir ikke modne eliteseriespillere over natten, og trenger kamptrening. Det burde nok noen av dem fått mer av på et tidligere tidspunkt i sesongen, men nå bør Rune Skarsfjord videreføre satsingen på ungguttene og legge et fundament for fremtiden som kan gi håp om enda bedre tider.

Gårsdagens oppvisning er ikke ensbetydende med at Bård Finne bør spille 90 minutter hver gang. Men både han og spillere som Kristoffer Larsen og Fredrik Haugen bør bli å se mye på banen i fortsettelsen.

I fotball handler det lite om hvor gammel en er. Det er ferdighetene som avgjør når du er moden for spill. 17 år gammel ga Bård Finne det beste bevis på det.

Høydepunkter fra søndagens kamp under:

addCustomPlayer('ra75oddd0lqn1en46sjw0m71g', '15zlk2jpu0yxz1fsgfwth08inn', '15a4pprn6mu0x1kgt2qo9lzkrd', 466, 463, 'perfra75oddd0lqn1en46sjw0m71g-15a4pprn6mu0x1kgt2qo9lzkrd', 'eplayer14');

 1. Les også

  - Ett lag på banen i 85 minutter

 2. Les også

  Nordkvelle fikk opplevelsen han har ventet på

 3. Les også

  - Jeg skal ta det andre målet

 4. Les også

  Grisedeilig!

 5. Les også

  Branns hjemmeform vekker minner fra gullåret

 6. Les også

  17-åring avgjorde for Brann mot Rosenborg

 7. Les også

  &laquo;I tror i e forelska&raquo;

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5