Riise vil ikke bli savnet

BLOGG: Sunt for landslagsmiljøet at han trekker seg, mener Bertil Valderhaug.

FERDIG: John Arne Riise har takket for seg på landslaget.
  • Bertil Valderhaug
    Bertil Valderhaug
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

John Arne Riise har satt den ene rekorden etter den andre når det gjelder tåpelige og pinlige utspill. Mange vil sikkert mene at dagens pressemelding om at han trekker seg på landslaget er i samme kategori.

Skal, skal ikke, har liksom vært en gjenganger når Riise har åpnet munnen i det siste. Derfor er det god grunn til lure på om den impulsive 32-åringen egentlig mener å si nei til Norge eller om dette bare er sutring og et utspill for å få folk til å si vær så snill, John Arne, ta noen kamper til, vi trenger deg.

Dette vil han aldri høre fra meg. Fordi jeg mener at dette faktisk er noe av det mest fornuftige Riise har sagt og gjort på lenge.

Han har spilt 110 landskamper for Norge og vil til evig tid være en legende i norsk fotball. En fargeklatt som alltid byr på seg selv, men som har hatt en lei tendens til å havne i medienes søkelys på grunn av helt andre ting jobben han gjør ute på banen.

Det har vært skilsmisser, nye damer, slagene fra John Carew i Drammen, rettsoppgjøret med ex-agent Einar Baardsen, stempel som en selvforherligende tufs, statue-krangling, Twitter-tøv, håpløse utspill og så videre og så videre.

Riise har fått så mange slag i ansiktet på ferden fra Ålesund, via Monaco, Liverpool og Roma til Fulham at det er ganske utrolig at han fortsatt er en spiller av god internasjonal klasse. Men det er han fortsatt. Gang på gang har han reist seg. Og det skal han all mulig respekt for.

Spilleren John Arne Riise vil muligens bli savnet på landslaget. Typen John Arne Riise vil neppe bli savnet.

Da han i sist ukes TV2-intervju refset landslagskameratene for å snakke for lite ute på banen, møtte han tung motbør. Sunnmøringen (som i pressemeldingen kaller seg nordmøring) gikk så langt over streken at han ville blitt et problem på neste samling.

Kanskje ville han aldri blitt innkalt av Drillo heller. Riise er blitt en outsider i landslagsmiljøet.

Det har virket som om hans egen stjernestatus i egne øyne har vokst seg for stor for den nye generasjonen.

Med hans avskjed kan det hende at andre tør å ta større plass. Både på kort og lang sikt er det bra. Vegar Eggen Hedenstad, Espen Ruud og Jonathan Parr er klare som erstattere allerede. Også Strømsgodsets Lars Christopher Vilsvik har i løpet av sesongens seks første kamper vist at han har de kvalitetene som skal til for å bli en fremtidig landslagsback.

Det vil bli ment mangt og mye om Riises takk og farvel til Norge. Vær så snill å gi ham litt heder også. Det er vel fortjent og lett å glemme at en sideback fra Hessa i Ålesund er av tidenes beste norske fotballspillere. Suksessen hans på banen, takket være beinhard jobbing, stor talent og herlig iver, kan ingen ta fra ham. Riise har vært god i Frankrike, i England og Italia.

Heretter kan han bare konsentrere seg om jobben i Fulham.

Det er minst like bra for Riise som det er for klimaet i det norske landslagsmiljøet.