Meninger

«Ødegaard sliter benken i Nederland. Hvordan hadde det sett ut om han ikke valgte Real Madrid?»

BLOGG: Det er vanskelig å ikke tenke tanken om at det kunne vært bedre.

Martin Ødegaard har ikke fått spille så mye i Heerenveen som mange hadde trodd på forhånd.
  • Lars Tjærnås
    Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Martin Ødegaard er fortsatt bare 18 år ung, og har spilt 13 kamper i den nederlandske Æresdivisjonen denne sesongen. Så, hva er problemet? Ikke noe - bortsett fra et det er vanskelig å ikke tenke tanken på at det kunne vært enda bedre.

Skrur vi tiden drøyt to år tilbake, til 22 januar 2015, kom nyheten nesten hele fotballverden hadde ventet på. Real Madrid vant kampen om å signere det svært mange mente var et helt unikt talent. Det var mange store klubber involvert i den kampen. En av dem var Ajax. Jeg tror fortsatt det samme som jeg mente den gang: Du sier ikke nei hvis Real Madrid vil ha deg, men et "mellomsteg", som Ajax, ville trolig vært et enda klokere valg.

Les også

Ødegaard fulgte ikke advarselen fra gigantklubb: - Hvem kan si nei til de pengene?

Det er ingen fasit. De som blir best tar mange ulike karrièrevalg på veien. De som blir best fra Norge gjør det samme.

John Arne Riise dro pur ung til en stor klubb i en stor liga, og etablerte seg nesten umiddelbart i Monaco.

Brede Hangeland tok den lengre veien, klatret ett og ett steg på stigen før han endte som en etablert spiller i Premier League.

Joshua King valgte annerledes. Han dro tidlig til Manchester Uniteds akademi, der han fikk sin utdanning. Veien frem til suksessen han nå opplever var kronglete. Fire utlån, og et mindre vellykket opphold i Blackburn, krevdes før han traff blink i Bournemouth.

Les også

Frustrerte seere etter at storkampen gikk i frys: – Skjønner at folk er forbannet

Hvorfor Ajax?

Så: Hvorfor da være overbevist om at Ajax hadde vært et klokere valg for Ødegaard da han forlot Norge? Jeg er ikke overbevist, men jeg har noen argumenter.

Ajax har i flere tiår hatt et fortjent rykte som en av verdens aller ypperste til å utvikle fotballspillere. Det er flere grunner til det:

  • Enorm kompetanse hos dem som jobber med det.
  • En klar plan og spillestil, som ligger fast over tid, og derfor får tid til å virke
  • Betydelige ressurser, som sikrer optimale treningsforhold

Alt dette har selvsagt Real Madrid også. De har imidlertid ikke like mye av det kanskje aller viktigste- god tid.

Fabio Capellos ord om Real Madrid gjelder fortsatt: "At this place enough is never enough". Spillerutvikling vil aldri være mer enn det nest viktigste der, alt overskygges i jakten på neste pokal i skapet.

Ajax takker heller ikke nei til pokaler. De er imidlertid villige til å vente litt på dem, hvis det betyr at de kan erobre dem med talent de selv har avlet, eller hentet billig.

Les også

Svensk TV-kanal beklager nakenfilming

Hadde han spilt fast?

På laget som knuste Lyon 4–1 i første semifinale i Europa League spilte to spillere født i 1996, en i 1997 og to i 1999! Det er ikke tilfeldig.

Ajax gir sine unge spillere de tre "t-er": Tid, tillit og tålmodighet. Det viktigste med spillerutvikling er ikke å gi unge spillere sjansen. Det viktigste er å gi dem sjanse nummer to, tre, fire og fem etter at de har vært under det forventede i debuten.

Om Martin Ødegaard hadde spilt semifinalen mot Lyon hvis han hadde valgt Ajax den gang, blir en hypotese. Motspørsmålet kan være: Hva taler for at han hadde vært fast hos Ajax når han ikke er fast på Heerenveen, et svakere lag?

Svaret på det er likevel: Ganske mye. For det første er det en klar forskjell på spillere som eies opp mot dem som leies av en klubb. Som leiesoldat må du være markant mye bedre enn de som er klubbens eiendom for å spille, hvis treneren er i tvil.

Dessuten er Ajax et lag som dominerer de fleste kampene, og har behov for spillere med Ødegaards kvaliteter.

Les også

Sjekk hvem som kom på trappa til RBK-sjefen

Fortsatt tid

Martin Ødegaard kunne for et halvt år siden blitt stoppet i døren hvis han ville se en film med 18-årsgrense. Han er ung. Han har fortsatt god tid. Faktum er likevel at han i 2014 var på banen 23 ganger for Strømsgodset. Da er det lov å hevde at under ti timers spill for Heerenveen over to år senere ikke er et stort fremskritt som kamparena.

Så: Det haster fortsatt ikke veldig med å spille fast for Real Madrid. Men det haster litt med å spille 90 minutter på et godt nok nivå til å sikre utvikling.

For to år siden var det Ødegaard som kunne velge og vrake blant "alle" de største klubbene i verden. Det kunne neppe et år eldre Kasper Dolberg da han nesten samtidig som Ødegaard signerte i Madrid signerte for Ajax.

Skulle Bayern eller Barcelona valgt en av de to akkurat nå tror jeg ganske sikkert de hadde gått for dansken. Selv om en rekke andre ting påvirker en spillers utvikling – så viktig er det å treffe med klubbvalg.

Martin Ødegaard har imidlertid god tid til å bevise at han valgte rett. Han har utvilsomt også mange av kvalitetene til å gjøre det.

Les mer om

  1. Martin Ødegaard