Meninger

Bernhus: «Det pussige ved fotballdebatten i år er at sluttabellen diskuteres allerede i påsken»

KOMMENTAR: Én henter inspirasjon fra George Weah, en annen er den nye Paul Scholes. Det mangler ikke høye idealer i Eliteserien.

Vålerengas Sam Johnson scorer mot Odds keeper Sondre Løvseth Rossbach.
 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Det er lett å gjøre seg munter over de store ord som uttales om Vålerengas spiss Sam Johnson og Moldes midtbanespiller Fredrik Aursnes – etter bare to kamper. Men det får andre gjøre.

Vi synes det er bra at noen våger å se utover egne grenser i en tid da norsk fotballdebatt preges av at alt var bedre før. Tanken er at vi må tilbake til det enkle, ikke tro at norske spillere kan gjøre som de beste der ute.

Mens det logiske bør være at vi bør prøve å gjøre som de virkelig gode, de som vinner mest. Derfor er det bare å håpe at flere spillere i Eliteserien slår til som Johnson og Aursnes. Interessen øker, ligaen blir bedre, andre spillere inspireres.

Ola Bernhus.

En fascinerende tanke

Det pussige ved fotballdebatten i år er at sluttabellen diskuteres allerede i påsken. Men det er ikke borti veggene, det heller.

Situasjonen er blitt slik at Molde kan lede med 11 poeng på Rosenborg etter fire serierunder. Da begynner det å bli interessant.

Les også

Drømmedebut for Zlatan: Først scoring fra 35 meter, så ble han matchvinner

Det forutsetter at Molde slår Tromsø hjemme 2. påskedag og Rosenborg borte i kampen etter. Det krever også at Odd slår Rosenborg hjemme i påskekampen. Det er jo ikke helt utenkelig, noe av det.

Om så skulle skje, vil de fleste mene at Rosenborg likevel vinner serien. Det gikk greit i fjor, enda sesongen ikke var på vanlig Rosenborg-nivå, som trener Kåre Ingebrigtsen har vært inne på.

Moldes Fredrik Aursnes jubler etter 1–0 målet i eliteseriekampen i fotball mellom FK Haugesund og Molde (0–1) på Haugesund stadion. Haugesunds keeper Per Kristian Worre Bråtveit (t.v.)

Langsprint

Den norske serien er blitt beskrevet som en sprint, og derfor er det viktig at sesongåpningen er god. Det med sprint er overdrevet, for det dreier seg om 30 kamper fordelt på nesten ni måneder, men vi ser hvert år at toppklubber helt uventet får problemer etter å ha havnet bakpå fra starten.

Det har skjedd med Rosenborg før. Og selv blant de ypperste har det skjedd denne sesongen. Real Madrid, verdens beste klubblag i forrige sesong, rotet bort gullsjansene tidlig på høsten.

Chelsea er sjanseløse i England, FC København i Danmark – to andre eksempler på at ligavinnere kan komme helt ut av det når serien gjenopptas.

Les også

Stor oversikt: Her er det dyrest og billigst å se eliteseriefotball

Sam Johnson er Vålerengas nye helt.

Noen vokser, noen famler

Hva hender? Først må opponentene få økt slagkraft i forhold til det som er ventet, og det er gjerne utløst av en god start på sesongen. Alle som uttaler seg i Molde nå, trener Ole Gunnar Solskjær så vel som spillerne, utstråler selvtillit. Den samme virkningen ser vi spor av i Vålerenga etter to seire og spill som lover noe mer, spesielt i kampen mot Odd.

Rosenborg da? Nøkternhet, forsiktighet. Men likevel trygghet. De vet hva de kan, de vet at det pleier å ordne seg.

Men om motgangen fortsetter i de neste kampene, om uflaksen melder seg, om motstanderne klarer å låse lagets angrepsspill, om det blir knepne tap, hva da?

Hva gjør Kåre Ingebrigtsen og Rosenborg, som kun har tatt ett poeng på to runder.

Begynner spillerne å nøle når spørsmålene kommer utenfra? Beholder Ingebrigtsen sin autoritet? Vil hans trang til å nevne uflaks og dommeravgjørelser forsterkes?

Nei, det er så mange hvis og men at vi antagelig har dratt dette resonnementet for langt. Rosenborg slår nok Odd, og de holder nok unna for Molde også. Og da er alt som normalt igjen i toppen av norsk klubbfotball.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5