Meninger

Om TIL kan ta medalje? Ja visst.

KOMMENTAR: Ikke har han penger å bruke. Den beste spilleren er skadet. På benken er spillere stort sett uten framtid i klubben. Simo Valakaris TIL ser likevel ut til å være ustoppelige på vei mot norgestoppen.

GODT LIKT: Simo Valakari gir en TIL-supporter en god klem etter kampen mot Sarpsborg 08 søndag kveld.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Det er lett å le bort TILs framganger det siste året. Å si at det ikke kan vare, eller at realiteten en gang innhenter også «Gutan», er innvendinger som fort kommer på banen.

Da Valakari ble ansatt i juli 2017, var spillerne, klubben og de som følger TIL utenfra langt nede. Mange hadde mistet troen på det som foregikk på Alfheim, og sesongen hadde retning mot nedrykk til 1.-divisjon.

Les også

TIL har startet jobben for å sikre Taylor – men vet ikke hvordan millionovergangen skal finansieres

Jeg forstår derfor godt at folk har vanskelig for å tro at det positive som skjer med TIL nå, skal fortsette. Men tallene går ikke lenger an å overse.

TIL har siden 6. august i fjor spilt 28 seriekamper med Simo Valakari som sjef. Statistikken er ekstremt sterk sett i lys av TILs prestasjoner de siste årene. 14 av kampene har endt med seier, fem med uavgjort, og ni med tap. Snittet over en hel sesong på 30 kamper er meget solide 50,3 poeng.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Feilskjærene skjer fortsatt, og deler av kampene virker ikke «Gutan» som et topplag. Mot Sarpsborg var TIL rett og slett dårlige før pause. Men ikke dårligere enn at de bare lå under med ett mål.

En runde god gammeldags finsk kjeft seinere var TIL et nytt lag, og snudde kampen etter å ha ligget under både 0–1 og 1–2. En stolt Valakari fortalte etter kampslutt om moralen i laget, som gjør at TIL vinner mot et lag som i 2017 kun tapte en hjemmekamp.

Den moralen kan han omtrent utelukkende takke seg selv for å ha skapt. Sjelden ser vi slike trenerfenomener i norsk fotball som bryter ned en tapskultur og skaper vinnere på så kort tid.

Spillerne selv tror medalje kan være innen rekkevidde. Det kan fort føre til et press de bukker under for i de neste kampene. For tap mot Odd og Rosenborg i de siste to kampene før ferien gjør at TIL igjen «bare» er midt på tabellen.

Likevel er det noe forfriskende over at «Gutan» tør å melde at de kan være der også ved sesongslutt. Du kommer ingen steder uten målsettinger.

Denne utviklingen skjer på tross av en rekke årsaker som i mange tilfeller ville satt en stopper for framgangen i TIL.

Viktigst av alt er klubbens svake økonomi. 2017-investeringene i ny trener, avsettelse av den gamle, og nye spillere inn kostet TIL så mye at klubben nå er havnet i rød sone. På toppen av alt trakk TIL altfor få tilskuere målt mot sitt eget budsjett, noe som også ga minus.

Konsekvensen i vinter var at TIL solgte fire sentrale spillere til åtte millioner kroner. Og selv ikke det var nok for å sørge for å dekke underskuddet i klubben.

Heldigvis for TIL og Valakari kom Trond Mohn og andre «gode venner» klubben til unnsetning da de trengte penger for å betale gratisspillerne Robert Taylor og Daniel Berntsen i mars. Spillere som har vært svært sentrale i vårsesongen.

Det er lett å rope etter nye ansikter, men skal Valakaris ambisjoner oppfylles bør klubben i hvert fall slippe å selge flere sentrale spillere.

Gjermund Åsen herjet i omtrent hver kamp før han ble skadet i slutten av april. Det tok noen kamper før TIL fant ut hvordan de skulle klare seg uten sin beste spiller, men Sarpsborg-kampen er beviset på at de også makter det.

På TILs benk sitter også en rekke spillere som har havnet i kulda hos Valakari. Elhadji Mour Samb, Oliver Kjærgaard, Slobodan Vuk, Magnus Andersen og Hans Norbye har alle kommet i en posisjon uten tillit fra treneren.

Jeg tror ikke noen av de ovennevnte er i TIL om et halvt år – hvis ikke noe dramatisk endrer seg, som det så ofte kan i fotballen.

Valakari har funnet en førsteellever han stoler på, men for å holde et jevnt nivå er han avhengig av å ha skikkelig konkurranse. At han på tross av også dette har klart å lede TIL opp mot medalje er imponerende.

Et viktig aspekt her, som taler for TILs medaljesjanser, er at bak RBK og Brann er det ingen lag som har overbevist verken i fjor eller i år. Derfor er TILs muligheter like store som alle andres.

Det må ikke bli en hvilepute for TIL-toppene at Simo Valakari får så mye ut av så lite. Gis han også muligheten til å gjøre ytterligere endringer er det langt flere enn bare spillerne som kan få troen på at dette kan nå langt.

Derfor er TILs mulige høstsuksess mye opp til hva klubbledelsen klarer å levere.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen