Meninger

Buena suerte, Martin!

Fotballverdens mest omtalte tenåring siden amerikanske Freddy Adu skulle bli den nye «Pele», har landet ballen i vakre Madrid.

Roar Stokke, til venstre, krysser fingrer og tær for at Martin Ødegaard skal lykkes i Real Madrid, dersom overgangen blir en realitet.
  • Olav Rege Olsen

For mange den vakreste byen i Europa og for enda flere byen som huser verdens beste fotballag. Og for øyeblikket den hovedstaden som i sum har de to beste fotballagene i verden.

Martin Ødegaard skal prøve lykken i den stjernespekkede hovedstadsklubben Real Madrid. En klubb som er mye mer kjent for å kjøpe stjerner andre har utviklet for astronomiske beløp, enn å slippe til egne talenter på A-laget.

Alle som følger godt med på utviklingen til unge spillere vet at de færreste blir så god som man trodde de skulle bli. Nåløyet til toppen er trangt, plassene på førstelaget til de største klubbene få, og dessuten er det lengste steget i all idrett — selve kvantesteget - fra ung og lovende, til å bli en ferdig utviklet seniorspiller som tar ut hele potensialet.

Det er ikke så lenge siden at Mads Møller Dæhli ble omtalt som et så stort talent at han skulle spille seg inn på Manchester United. Mads ble sågar kåret til årets unge spiller i klubben. Jeg sier ikke at Møller Dæhli ikke er et stort fotballtalent, for det er han, men jeg billedgjør bare at nåløyet er svært trangt, og at vi for ofte forskutterer at det blir så bra som det ser ut til når de er svært unge talenter. Freiburg er en flott klubb i en flott liga, men de er ikke Manchester United.

Video Fotballekspert Lars Tjærnås:— Et tøft, men også risikabelt valg

Fotball er ikke håndball. Fotball er globalt sett enorm. Det er over 7 milliarder mennesker på jordkloden, og hvor mange millioner fotballtalenter mellom 12 og 18 år har ikke en drøm om å få spille for de største klubbene i Europa. Og ikke minst, hvor mange store fotballtalenter finnes det ikke til enhver tid.

Alle vet hvem Cristiano Ronaldo er, Gareth Bale, Luka Modric, James Rodriguez, Toni Kroos, Marcelo og Karim Benzema også. Er det noen som kjenner Omar Mascarell, Raul De Tomas, Burgui, Alvaro, Aguza, Jaime Sanchez, Cristian, Derik, Diego LIorente eller finske Eero Markkanen? Du vet det selvsagt om du er supporter av Real Madrid, men for alle andre er de quien, hvem?.

De er alle i kategorien talenter i Real Madrid, talenter som har dominert på ungdomsnivå, mange er grossister i U-landskamper, men veien til fast inventar på A-laget er omtrent umulig å realisere. Og listen over talenter som aldri får - eller fikk - muligheten i Real Madrid er så lang at den bør føres i en egen blogg. Som den er i de aller fleste toppklubber i Europa, der bare promiller av talentene slipper til. Toppklubbene har ikke lenger tid på å vente til talentene er gode nok. Unntaket har vært Barcelona. Ikke Real Madrid, Manchester City, Chelsea eller PSG.

De mest ettertraktede spillerne i fotball er naturlige målskårere. Og i Alvaro Morata og Rodrigo Moreno hadde Real Madrid to av de mest lovende i Europa. Begge vant U-21 mesterskapet med Spania, er mestskårende for Spanias U-21 lag, og hadde en målapetitt langt over gjennomsnittet. Selv dem hadde ikke Real Madrid tid til å vente på skulle bli gode nok for A-laget, og de ble solgt.

Jeg har også kost med med glimtene av Martin Ødegaard på tv. Og jeg har latt meg imponere av førsteberøringen, medtak & mottak, vendinger, blikk og pasningsvalg som synliggjør talentet. Men jeg så også Martin på Lerkendal mot et sølvjagende og aggresivt Rosenborg. Kanskje for første gang den forrige sesongen, på Lerkendal, så møtte han et lag - og spillere - som sikkert hadde sagt på forhånd, når han får ballen så er vi aggresive førsteforvarere som tvinger frem feil, og angriper "Godset" i ubalanse. Ikke ta hensyn til at han er ung og lovende. Og det var nettopp det som skjedde.

Og for første gang fikk Martin en forsmak om hva fotballen fremover vil handle mer om. Mer fysikk, mye mer konkurranse og enda mer kynisme.

Intet tre vokser som kjent inn i himmelen. Og hadde det gjort det så hadde selvsagt Enzo Fernandez forlengst debutert på A-laget til Real Madrid. Føyer jeg til et etternavn til, Zidane, så skjønner vel alle at jeg snakker om sønnen til den franske fotballguden Zinedine Zidane. Både Enzo og bestevennen, den målfarlige Colombianske spissen Juan Narvaez, er 19 år og defineres i kategorien svært lovende, men felles for begge to, de har enda ikke fått muligheten på A-laget. Og de er 3 år eldre enn Martin Ødegaard.

De som husker godt minnes sikkert at jeg intervjuet Ajaxs trener Frank de Boer, om Martin Ødegaard etter kampen deres mot Barcelona. i Amsterdam. Der var de Boer tydelig på at Ajax var riktig klubb for hans neste steg i utviklingen, fordi de hadde tradisjon for å sippe unge spillere til på A-laget. De Boer sa at større klubber var mer kyniske og lovet unge spillere mer enn hva de ofte innfridde.

Fotballønsket for 2015 må være tredelt; det ene er at avgjørelsen av klubb nå gir Martin ro til kun å konsentrere seg om å utvikle seg som spiller, dernest at han blir så god i Madrid som vi alle sammen håper på, og ikke minst at Real Madrid gjør som de sier, og slipper ham til på A-laget når han er klar for det.

Nå skal en norsk unggutt forsøke å realisere det ytterst få fotballtalenter fra hele verden har klart, kvalifisere seg til plass på mektige Real Madrid. Klubben som «spiser» de spillerne som ikke innfrir de enorme forventningene det er til laget. Blir Martin like god som det danske Michael Laudrup var, så blir det hyggelig å være norsk i Madrid. For flere enn familien Ødegaard.

Og om 5 år har vi svaret på bloggen. Tok Martin Ødegaard det neste steget, kvantesteget, fra ung og lovende til en topp internasjonal spiller? vi krysser det vi har fingre og tær.

Buena suerte Martin.

Sportslig hilsen Roar

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Roar Stokke