Meninger

«Vil 100 ganger heller ha Ødegaard enn veteranene på landslaget»

Jeg har hele tiden vært klar på at det var for tidlig å ta ut Martin Ødegaard til A-landslaget. Jeg er langt mer usikker etter kampen i Stavanger i går, skriver Lars Tjærnås.

Lars Tjærnås mente egentlig at Martin Ødegaard ikke burde tas ut på landslaget, men etter ungguttens storspill mot Emiratene er han mer usikker. NTB scanpix

 • Lars Tjærnås
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Først: Med A-landslaget har jeg ment ....A-landslaget. Det laget som spilte i Stavanger i går var det mye riktigere å ta han ut til. Dette var ikke kvalik. Det var en kvalik til kvaliken, en individuell sådan. Kampen i går handlet om at enkeltspillere skulle vise om de fortjente plassen når det blir alvor mot Italia 9 september.

Da var det helt greit å ta ut Martin, hvis de hadde planer om å la han spille. Det er nemlig det ene argumentet jeg har for å fortsatt følge hjerne, ikke hjertet, ved videre uttak.

Vi må ikke risikere å rokke ved det som har gjort han til det han er!

Tar bort viktig treningstid

Å bli god i fotball er lett i teorien. Det handler om talent+trening. Verdens enkleste formel. Når så ekstremt få greier å bli gode nok til å nå internasjonal topp er det fordi vi snakker ikke om moderat talent eller moderat trening. Vi snakker om det som har gjort 15 åringen til det han er, fem,seks timer med trening om dagen. Hver dag.

"You do the math." Fem timer trening 350 dager i året, (han tar sikkert ikke fri fra bestevennen ballen femten dager) er 1750 treningstimer i året. Skiløperne ynder å fortelle fotballspillere hvor mye de selv trener, og skryter av sine 900.

Les også

Ta med Ødegaard mot England og Italia, Høgmo!

Det er dette jeg ikke har lyst til å rokke ved for Martin. Det er nemlig det som har tatt framgangen fra mange som kunne blitt gode.Kampene blir så mange og så viktige at de ikke får trent godt nok lenger.

En samling med et A-landslag på en kvalikkamp er ingen treningssamling. Det er en kampforberedende samling, der energien skal brukes i 90 minutter på kampdag først og fremst. For de som ikke spiller kampen er det tre eller fire dager der de trener mindre og lettere enn ellers.

Jeg vil ikke at Martin Ødegaard skal bli tatt ut i troppen som et trofé, og gå glipp av de 20 timene med trening og lek som fortsetter utviklingen hans. Skal han med skal han med for å være en viktig del av laget. Ellers er det mye bedre at han er med U 21 landslaget mot Portugal i Drammen 4 september, og spiller det meste av— eller hele kampen der.

Den andre grunnen til at jeg har vært skeptisk handler om forventningspress, og det å bli målt opp mot seg selv.

Det er tøft nok å bli målt mot alle andre for en tenåring. Det kan være vel så tøft å bli målt mot seg selv.

Ekstraordinær

En vårdag 1988 banket det på døra i klasserommet der jeg var lærer. Det var telefon til Glenn Holm. Da gutten selv kom tilbake noen minutter senere, rød i kinnene, var det som landslagsspiller. Tord Grip hadde tatt han ut til kampen mot Sverige. Det ble hans eneste opptreden.

Det er billig og enkelt å generalisere. Glenn Holm er Glenn Holm. Martin Ødegaard er Martin Ødegaard. Men Glenn er ikke alene av alle jeg har opplevd på nært hold i klubb, krets eller forbund med stor framgang på kort tid. Felles for de fleste er at ingen utviklingskurve peker kontinuerlig skrått oppover. De aller fleste unge som vil bli gode i noe opplever at den kurven flater ut, til og med synker litt før den igjen peker riktig vei.

Det er da det er så inderlig enkelt å sammenligne med det du har vært, både for deg selv og de rundt deg. Glenn kunne ikke slå en feilpasning uten at noen, ikke ondskapsfullt, fleipet om "A-landslagsgutten".

Les også

15 år og bedre enn alle

Jeg tror Martin Ødegaard har hodet, og ikke minst folk rundt seg, til å takle de tøffe tidene som kommer. For de kommer. Men skal det være et moment i diskusjonen? Ja.Vi snakker nemlig om et ekstraordinært talent. Vi skylder han å legge opp en helhetlig plan det vi hjelper han å bli så god han kan bli når han virkelig skal bli det om noen år. På den veien gjenstår det fortsatt uendelig mye hardt arbeid.

Per-Mathias Høgmo vet dette. Han har både utviklet lag og spillere. Jeg er overbevist om at han har tenkt det samme som meg. La han få smake på nivået, kjenne hvor lista ligger, jobbe videre i hverdagen, og komme tilbake når tiden er moden.

Det var før kampen i Stavanger i går.

Poengspiller

Etter kamper ser han selvsagt det samme som oss andre. Martin Ødegaard var involvert i 80 prosent av de sjansene eller avslutningene Norge kom til. Det er heller ikke tilfeldig.

På 954 minutter i Tippeligaen, det er litt over ni kamper, har han ni målpoeng. Han er en "poengspiller", en som utgjør en forskjell.

Les også

Nå kan Martin (15) passere Gareth Bale

Hvis kampen i går var et "amerikansk uttak" vil jeg hundre ganger heller ta med Martin Ødegaard i troppen enn flere av veteranene, som ikke overbeviste noen om at deres navn bør med. Frykten for at han kan "bli spist" av Chiellini eller en av de andre italienske gladiatorene taler riktig nok mot, sammen med mine andre argumenter.Men jeg er sikker på at Per-Mathias Høgmo har havnet i en skvis mellom fornuft og følelser. Jeg er like sikker på at fornuften får stadig færre argumenter, som den gjør hos meg.

Jeg kan ikke lenger si det er feil om Martin Ødegaard er et av navnene som føyes til lista foran kampene mot England og Italia.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Blogg: Gi gutten sjansen fra start

 2. FOTBALL

  Skuffet Hagen må vente på landslagsplass

 3. FOTBALL

  Høgmo: - Gleder meg til å se Diomande på samling

 4. FOTBALL

  - Ikke sånn at vi grisetakler hverandre på trening

 5. FOTBALL

  Høgmo nekter å ta Ødegaard-avgjørelse nå

 6. FOTBALL

  Høgmo mener Ødegaard må vurdere Real-fremtiden til sommeren