Den sensurerte nedskallingen

TILBAKEBLIKKET: Zinedine Zidane så rødt, men hva var det egentlig som skjedde?

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

VM 2006: Det var trangt på pressetribunen på Olympiastadion i Berlin. Dårlig dekning på mobilen og ustabilt trådløst nettverk også. Såpass elendig at kollega Erlend Nesje og jeg måtte forlate den sydende arenaen. Vi tok med oss PC-ene og dro på pressesenteret bak stadion før ekstraomgangene startet.

Stillingen var 1–1 etter 90 minutter mellom Italia og Frankrike. Zinedine Zidane var finalens store stjerne. Italias Andrea Pirlo en god nummer to. Zidane kunne krone karrieren med sitt andre VM-gull på åtte år.

Det startet også så perfekt da den franske ballsjongløren frekt og freidig sendte Frankrike i ledelsen med en Panenka-straffe etter bare syv minutters spill. Alt lå til rette for at det skulle bli Zidanes jublende avskjed, den røde løperen var nærmest rullet ut.

Så skjedde det fatale mens vi og noen få andre journalister satt med hodet minst like mye festet på tastaturet som på en av de store TV-skjermene inne på pressesenteret. Vi måtte jo levere våre bokstaver ved kampslutt, så her måtte det skrives underveis. Jeg rakk så vidt å titte opp da jeg så at det svartnet for Zidane.

– Zidane skallet ned en italiener, ropte jeg.

Hvor var reprisen?

Sekunder etterpå flokket journalistene seg rundt den største skjermen. Dommer Horacio Marcelo Elizondo fra Argentina viste det røde kortet til Zidane. Det fikk vi se.

Men hvor var reprisen av den fatale hendelsen? Hva var det egentlig skjedde? Hva var foranledningen?

Reprisen uteble for oss som var på stadion. Fifa-bildene viste ikke kontroversielle situasjoner. Kampen bare fortsatte uten reprise av det alle snakket om.

Erlend fikk det ikke med seg, jeg hadde bare sett det i sidesynet. Det komplette kaos rådet. Dette var jo finalens mest dramatiske øyeblikk. Situasjonen som ville bli husket til evig tid. Vi, som bare var et langskudd unna, måtte ringe hjem til desken i Norge for å høre hva som egentlig hadde skjedd.

Først mange minutter senere rullet bildene over skjermen. Zidane snudde seg, gikk noen skritt tilbake, stanget Marco Materazzi i brystet og ble sendt i garderoben fem minutter ut i andre ekstraomgang.

Italia vant på straffer til slutt, Zidane fikk en trist sorti og vi greide omsider å sende hjem beskrivelsene fra en av VM-historiens mest dramatiske finaler.

Under spalten «Tilbakeblikket» vil Aftenpostens reportere skrive unike og egenopplevde historier fra VM.