Meninger

Ta med Sigurd videre på landslaget!

KOMMENTAR: Kontrakten går ut, og det er ingen tvil om hva Høgmo bør gjøre, mener Rune Robertsen

SENTRAL: Norges spisstrener Sigurd Rushfeldt på presseseanse på hotellet i Roma tirsdag sammen med iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen (til høyre).
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Da Sigurd Rushfeldt kom inn i landslagsteamet som spisstrener var tanken på et norsk mesterskap langt borte. Halvannet år senere er Norge langt på vei til sitt første sluttspill siden år 2000, og det med angrepsspillere som scorer mål.

I rettferdighetens navn skal det sies at det er mange faktorer som gjør at et mesterskap for første gang på mange år er nærmere enn bare en urealistisk drøm. Enkeltspillere i form på rett plass til rett tid har vært utslagsgivende for den norske oppturen. Det samme har verdien av treningskamper mot sterk motstand valgt med omhu av landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Les også

Rushfeldt: – Dødballer har vært en hodepine for oss

Kan fortsatt

Etter 1–5 mot Kroatia i mars måtte Norge åpenbart finne en bedre måte å forsvare seg på. Samtidig måtte målscorere stå fram. Noen måneder senere vet alle hva Jo Inge Berget og Alexander Søderlund har gjort for det norske landslaget, og der detaljene prentet inn av eliteseriens toppscorer gjennom tidene, Sigurd Rushfeldt, har uten tvil har betydd mye.

– Både på feltet og utenfor banen er han fin å diskutere med. At han er en god fotballspiller ser vi også på feltet, sier Søderlund til iTromsø.

Per-Mathias Høgmo har mye å smile for om dagen.

Det er bakteppet når det norske laget og støtteapparatet dagen før dagen møter pressen i kjelleren på verdensklassehotellet Rome Cavalieri. På en ås med utsikt over den majestetiske byen, som i mange hundre år var verdens hovedstad, forbereder landslaget seg i luksus.I den hete solsteken som i Nord-Norge ville blitt karakterisert som en av ”årets varmeste dager” kaster journalistene seg over nevnte Søderlund for å høre om det er nettopp han som skal gjøre at Norge vinner mot Italia, og dermed er sikret EM-plass i 2016. Etter et dusin intervjuer lyser han opp på spørsmål om hvordan landslagets spisstrener har hjulpet han til å komme over Norges mest omtalte måltørke.

– Vi har møter der han viser oss hva han mener er viktig inn mot neste kamp. En målscorer av rang som det er lærerikt å høre på. Jeg har til og med lest A-lisens oppgaven hans, der jeg lærte mye. Detaljer om hvor jeg skal stå ettersom hvor innlegget kommer har hjulpet veldig, forteller Søderlund til iTromsø.

Les også

Ødegaards drømmescenario

En trygghet for Høgmo

Han hadde ikke scoret på 21 landskamper da nullen endelig sprakk. Målet fra tre meter etter en keeperblemme er som tatt ut av Sigurd Rushfeldts lærebok.

– Det er et målscorermål, og da har Alexander skjønt noe av det viktigste som er å være på rett plass. Jeg liker sånne mål, og ble veldig glad da han scoret. En lettelse for han og resten av laget, sier Rushfeldt til iTromsø.

Finnmarkingen bruker mye tid på å se og kartlegge norske spisser slik at Per-Mathias Høgmo skal vite hvem som skal få den harde jobben med å være landslagets spydspisser. Etter mange år med John Carew som selvsagt førstevalg har de siste årene vært preget av utskiftninger og mangelen på en som har tatt spissrollen til sin. Og det er derfor Sigurds jobb er så viktig. Fordi han har spesialisert seg på å skille ut kvalitetene som gjør at en norsk spiss fortjener å få spille for Norge.

Alexander Søderlund fikk endelig sitt første mål på landslaget.

– Rushfeldt snakker mye med spissene og bevegelsene og opptreden i feltet spesielt. Jeg opplever han som en trygghet for Høgmo fordi han stoler på Sigurds vurderinger, sier VGs fotballkommentator Knut Espen Svegaarden til iTromsø.

Les også

Nyland kan bli rekordmann og redde Norge til EM

Sterkt delaktig

Rushfeldt snakker sjeldent i store ord, og står også i bakgrunnen lent mot utgangsdøra til bassenget mens Martin Ødegaard, Berget og Søderlund stjeler oppmerksomheten. Like fullt føler han seg ”sterkt delaktig i oppturen landslaget opplever.”

Rushfeldt peker konkret på et område han mener er utviklet i rett retning siden han tok jobben.

– Tanken er at vi hele tiden skal ha tre spillere i 16-meteren når det kommer et innlegg. Spissbevegelser og skuddtrening er også noe vi kjører på alle samlingene, sier TIL-legenden som endte med vanvittige 172 mål i eliteserien.

Bør fornye

Da Alexander Søderlund var syv år spilte Sigurd Rushfeldt en omgang for Norge mot Italia i VM. 21 år senere skal Rushfeldt hjelpe Søderlund og Norge til et etterlengtet mesterskap.

Å score mål går aldri av moten. Det gjør heller ikke drømmen om et europamesterskap i Frankrike. Italia tirsdag kveld blir trolig for vanskelig. Men med spisser som scorer mål og et tett forsvar er mulighetene via et playoff i november plutselig realistiske.

– Jeg har spilt mot italiensk motstand både med landslaget og mot Juventus i mesterligaen. Det er noen av de vanskeligste kampene for en spiss, sier Rushfeldt.

Kontrakten hans går ut til nyttår, og blir naturligvis forlenget om Norge går til et mesterskap. Skulle det ikke skje mener jeg Per-Mathias Høgmo uansett bør overtale Rushfeldt til å fortsette. Resultatene etter Kong Sigurds ankomst er ikke til å ta feil av.

Les også

  1. Siem vil ikke prate om ny Høgmo-kontrakt: - Det ville ikke vært «Per-Mathias», men galimatias

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Rune Robertsen