Meninger

Vraket fra prøve-VM: I ferd med å bli et mareritt

KOMMENTAR: Didrik Tønseths trøbbel etter EM i terrengløp kan få dramatiske konsekvenser.

I kulden: Didrik Tønseth er ikke med i den norske troppen under helgas prøve-VM i Oberstdorf. Her er han i Toblach under Tour de Ski.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

2. desember 2018 gikk Didrik Tønseth først i mål på verdenscupjaktstarten på Lillehammer. Han spurtslo Sjur Røthe på en dag hvor de to nordmennene var i en egen klasse.

Tønseth var akkurat denne dagen verdens beste langrennsløper på distanse.

Senere i sesongen var Tønseth nær å ta det etterlengtede individuelle mesterskapsgullet. Han åpnet forrykende på 15-kilometeren i Seefeld, men en smell på slutten førte til at han måtte ta til takke med femteplass.

Uansett beviste 28-åringen at han er å regne med helt der oppe. På et norsk verdenscuplag på distanse var han selvskreven.

Nå har det gått litt over ett år etter seieren på Lillehammer. Laget som ble presentert til helgas skiathlon i prøve-VM i Oberstdorf inneholder seks navn: Simen Hegstad Krüger, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen.

Ingen Tønseth.

Trønderen er vraket til en distanse han i fjor hadde vært selvskreven for, og som han nå virkelig har behov for å gå.

Blant annet for å få en plass på neste års VM-lag.

Var skeptisk: Eirik Myhr Nossum ønsket ikke at Didrik Tønseth skulle delta i EM i terrengløp.

Situasjonen Tønseth har havnet i, er i ferd med å bli et mareritt. Dessverre er det ikke langt unna det skrekkscenarioet trener Eirik Myhr Nossum advarte mot da han i sesongstarten gikk imot Tønseths ønske om å delta i terrengløp-EM.

Dette er trist av flere årsaker, ikke bare fordi den teknisk begavede Byåsen-løperen er en vi trenger i verdenstoppen. Det er også synd fordi jeg mener det var friskt, offensivt og et godt signal av Tønseth å delta i terrengløp-EM midt i skisesongen.

Nå kan det se ut til at den ambisiøse satsingen kostet mer enn det smakte.

Og at konsekvensene kan bli dramatiske.

  • HUSKER DU DENNE? Var det verdt det, Didrik?

Temaet var aktuelt allerede høsten 2018. Da hadde Tønseth blitt norgesmester i terrengløp og var aktuell til EM-laget. Tønseth ønsket å løpe mesterskapet, som gikk samtidig med verdenscupen på Beitostølen. Trener Nossum sa nei.

– Det er en diskusjon som er ikke-eksisterende for vår del, sa Nossum og la til:

– Jobben hans er å gå fort på ski. Han har sagt tidligere at han ønsker å være aktuell for både tre- og femmil i VM, og da vet han hva som gjelder, og det er å stille til start på Beitostølen.

Tønseth holdt seg hjemme.

Valgte EM: Didrik Tønseth droppet verdenscupen på Lillehammer for å delta i EM i terrengløp. Her under ei treningsøkt i Trondheim før mesterskapet.

Diskusjonen ble den samme etter at Tønseth imponerte i høstens NM og tok sølv bak Henrik Ingebrigtsen. Nossum var negativ til EM, men i årets mesterskapsfrie sesong fikk Tønseth viljen sin og dro til Lisboa.

Siden har det aller meste gått skeis. Formsvikt er årsak til helgas vraking.

Før Tønseth tok valget om å dra til terrengløp-EM handlet mye av diskusjonen om han likevel fikk plass i Tour de Ski-troppen. Trener Nossum hadde imidlertid også noe annet i tankene:

Tønseths mulighet til å kvalifisere seg for lenge distanser i fremtidige mesterskap.

– Jeg vil ikke bruke det mot ham videre at jeg ikke har sett ham gå bra i lengre løp, sa Nossum allerede i oktober.

Da Tønseth sa nei til Lillehammer, gikk han glipp av en mulighet til å vise styrke på skiathlon. Den neste, og faktisk den eneste, muligheten resten av verdenscupsesongen går i Oberstdorf i helga.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Dermed har Tønseth mistet to sjanser på å overbevise Nossum om at han fortjener en plass på laget når VM arrangeres samme sted om ett år.

Før neste års VM arrangeres det kun to skiathloner i verdenscupen: På Lillehammer før jul og i Lahti kort tid før mesterskapet.

Når vi vet hvor sterk konkurransen er på det norske laget, kan dette bli utslagsgivende. Ikke bare for tremila, men også for det norske laget på femmil.

Tønseth åpnet årets sesong godt. Sykdommen han pådro seg før terrengløp-EM var ødeleggende. Hva som hadde skjedd om han ga blaffen i EM, får vi aldri svar på. Men slik det ser ut nå, kan Nossum få rett i sin frykt.

At Tønseths manglende deltagelse på lengre løp vil bli brukt mot ham når VM-laget skal tas ut om ett år.

Les mer om

  1. Langrenn
  2. Didrik Tønseth
  3. Eirik Myhr Nossum
  4. Birger Løfaldli