Meninger

Tjærnås’ dom etter trekningen: Disse tar seg videre i Champions League

KOMMENTAR: Gruppespillet i Champions League var en maktdemonstrasjon fra de fem engelske klubbene. Trekningen for cupspillet kan gi bråstopp for et par av dem, skriver fotballekspert Lars Tjærnås.

Cristiano Ronaldo, til venstre, og Real Madrid møter PSG i åttedelsfinalen i Champions Leauge. Harry Kane og Tottenham møter tøff motstand i Juventus.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Etter noen magre år i verdens største turnering viste lagene fra PL enorm styrke denne høsten. Samtlige avanserte greit fra gruppespillet. Strengt tatt skulle det bare mangle, med de økonomiske ressursene de besitter.

Slik har det imidlertid ikke vært på noen sesonger. Likevel var dette sesongen der belønningen for å vinne sine grupper var å kunne trekke noen av de aller tyngste motstanderne. Det skjedde naturligvis.

Chelsea var klart mest uheldig av de fem engelske. På sitt beste er trolig fortsatt Barcelona det laget med det aller høyeste toppnivået. Å skulle holde styr på Messi alene er tilnærmet umulig. Å stoppe samspillet mellom han og de andre offensive artistene på en god dag er alt for mye for alt for mange.

Les også

Neymar og Ronaldo møtes til gigantduell - United og Liverpool heldige med trekningen

Chelsea må finne tilbake til det trygge forsvarsspillet fra fjoråret som sikret dem tittelen i PL. I høst har de sett langt mer sårbare ut. Barcelona er favoritter, men kun snaue favoritter.

Vrient for Tottenham

Tottenham imponerte enormt i begge kampene mot Real Madrid i puljen. Det viser potensialet til Mauricio Pocchetinos mannskap. De må opp på dette nivået igjen for å nå kvartfinalen.

Juventus har hatt enda sterkere årganger enn sin nåværende, men den «gamle dame» er fortsatt et av klodens aller mest krevende å bryte ned. Årsaken er enkel. De bakre spillerne, keeper og forsvarere, består fortsatt av levende legender i italiensk fotball.

Lars Tjærnås, fotballekspert i Aftenposten og 100% Sport.

Få andre har samme evne til å låse en fotballkamp. Dette er helt åpent, kanskje vil italienernes enorme rutine bli avgjørende i to trolig svært tette kamper.

Med dette var den engelske uflaksen oppbrukt. Liverpool hadde grunn til å være tilfredse. Porto er spektakulære, med en offensiv styrke som kan ramme de fleste hardt. 15 scoringer på de seks gruppekampene vitner om det, det samme gjør det faktum at de etter 14 kamper i hjemlig liga fortsatt er ubeseiret.

Likevel er de sårbare defensivt. Kun Sevilla slapp inn flere mål enn portugiserne i gruppespillet. Det virker usannsynlig at Porto er i stand til å stå imot Liverpools enorme kontringsfart , eller deres offensive artister. I det som bør bli to severdige og målrike oppgjør holder jeg Liverpool som relativt klar favoritt.

Manchester-lagene heldige

Favoritt er også Manchester United mot Sevilla. Sevillas høst har vært ujevn. De vant kun to av seks kamper i puljen , og haltet seg videre til åttedelsfinale.

Verken der eller i hjemlig La Liga har de greid å skaffe seg positiv målforskjell, og det er et klart svakhetstegn. Offensivt er de kapable til å både underholde oss, og score mot de fleste, men trolig ikke mot de beste.

Manchester United bør gå videre med sin bredde i troppen, og med en manager som vet det meste om hvordan man avanserer over to kamper.

Les også

Mørk krever over to millioner kroner av bildetyvene

Manchester City har denne høsten feid all motstand til side, og imponert enormt. Pep Guardiolas lag har kanskje vært aller best i verden disse månedene.

De kunne heller ikke drømt om en bedre trekning. Basel tok seg videre fra en relativt svak gruppe. De imponerte defensivt, med kun fem baklengs på seks kamper. De slo Manchester United hjemme, men Mohamed Elyounoussis drøm om å kunne gå enda et steg med sitt Basel forblir nesten helt sikkert kun det - en drøm.

Gigantoppgjør uten en favoritt

Selv om vi her hjemme ofte ser mot engelsk fotball er det likevel ingen tvil om at den aller største kampen spilles mellom klubber fra andre land og ligaer.

Real Madrid har vist svakheter denne høsten, blant annet mot Tottenham i CL. Likevel er det fortsatt verdens mektigste og mestvinnende klubb, og klubben ingen vil møte. Den «fornøyelsen» får nå PSG, klubben som har «bestemt seg» for å bli best i verden, og som ikke nøler med å betale astronomiske summer i forsøket på å bli nettopp det.

25 scoringer i gruppespillet er rekord, og det synlige beviset på hvilken fantastisk offensiv slagkraft dette laget har. Nå møter de et lag med en annen rekord fra samme gruppespill. Cristiano Ronaldo scoret i alle seks kampene, som den første.

Basert på hva de har gjort i høst, burde PSG være favoritter. Så enkelt er det ikke. Nesten ingen klarer å være i toppform over en hel sesong. Real Madrid kommer garantert til å være skarpere i februar enn i hele høst, om de ikke er uheldige med skader. Dette er bataljen uten en favoritt, men til gjengjeld med alt annet.

Les også

Northug fortsatt ute, men en ny trønder er tilbake i verdenscupen

Krevende øvelse

De to siste kampene er kanskje mindre spektakulære for mange, men også de gir oss mye å se fram til. Roma har tidvis imponert, ikke minst da de slo Chelsea 3-0 hjemme. Å møte Shakhtar borte i ukrainsk kulde i februar er ingen førnøyelse, men over to kamper bør Roma avansere.

Det bør også Bayern Munchen. Det utrolige med trekningen er at tyskerne som gruppetoer trolig trakk motstanderen de kanskje uansett hadde ønsket seg også om de hadde vunnet gruppa.

Besiktas slo ut Monaco og Leipzig, samt havnet foran Porto. Det er sterkt, men de må opp på et helt eget nivå for å slå ut Bayern.

Å tippe hvem som avanserer, er selvsagt krevende.

Jeg gjør likevel et forsøk, i prosent.

Juventus- Tottenham 55-45

Liverpool-Porto 65-35

Real Madrid- PSG 50-50

Manchester City-Basel 90-10

Manchester United- Sevilla 70-30

Bayern- Besiktas 85-15

Roma- Shakhtar 55-45

Barcelona- Chelsea 55-45

Les mer om

  1. Manchester United
  2. Porto
  3. Manchester City
  4. Champions League
  5. Cristiano Ronaldo
  6. Barcelona
  7. PSG