Grattis, Kalla! Grattis, Sverige!

Ikke la den norske smørebommen ta bort glansen av Charlotte Kallas gull, skriver Bertil Valderhaug

Kommentator Bertil Valderhaug føyer seg inn i rekken av graulanter av gullvinner Charlotte Kalla. Her får Sveriges langrennsdronning seierskyss fra Jessica Diggins og Caitlin Gregg.
  • Bertil Valderhaug
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

FALUN: Grattis, Kalla! Grattis, Sverige! Grattis med det første gullet i årets VM!Dette gikk som smurt, dette fortjente dere virkelig.

Forventningene var store. Presset var enormt. Avisene var proppfulle av saker om at dette kunne bli Charlotte Kallas store dag. «Gulddistansen» meldte Expressen på sin sportsførsteside og dundret så til med fem håpefulle Kalla-sider.

Triumfen kom som bestilt.

Da 27-åringen fra Tärendö la ut på 10-kilometeren, gikk det et forventingens sus gjennom publikum. Resten ble en parademarsj, en etterlengtet og velfortjent fest i blått og gult.

Jublende glade svensker

På en dag hvor verdens beste skijenter ble smurt helt fullstendig bort, gjorde det godt å se snøvåte og jublende glade svensker synge «Du gamla, du fria» sammen med Kalla inne på Lugnet skistadion.

Kalla var dundrende overlegen. Langrennsyndlingens gull var forløsningen svenskene trengte i sitt eget VM.

Ville norske jenter på sitt aller beste med perfekte ski ha slått henne? Det får vi aldri svar på.

Isteden sitter vi her i Falun med annet et stort og verkende spørsmål:

Hvordan kunne det tette snødrevet komme som en overraskelse på de norske smørerne?

Tok all skyld

Smøresjef Knut Nystad var stiv i blikket, tapper og en slagen mann. I det tette snødrevet prøvde han etter beste evne å forklare hvorfor verdens beste skijenter var godt over to minutter bak mesteren.

Rævva, sa han, sukket og tok all skyld for fiaskoen.

Vi trodde bunnen var nådd under stafetten i Sotsji i fjor. Dagens fatale smørebom, på VMs syvende dag, var minst like ille.

27. Therese Johaug.

31. Marit Bjørgen.

Ingen norske jenter blant de 20 beste. Total fiasko for de norske som har dominert så til de grader tidligere i vinter. To amerikanere på pallen sammen med Charlotte Kalla.

Det var nesten ikke til å tro. Det skulle ikke være mulig.

Størst i alt

Så skjedde det på ny midt under et mesterskap at våre håp stabbet rundt på ski som så ut til å være smurt med lim. Været og smørebommen minnet mye om langrennsherrene miss under 15-kilometeren i Torino-OL for ni år siden.

Også den gangen begynte det å snø rett før løpet.

Også den gangen snødde det tettere og tettere etter hvert.

Også den gangen var de utvalgte i rødt, hvitt og blått langt bak de beste allerede etter den første bakken.

Formen var god, jentene var innbitte, målrettede og fokuserte. Det hjalp så lite.

Norge har verdens største støtteapparat. Det klart største budsjettet. Den største smørebussen. Heller ikke det hjalp.

Ut av skammekroken

Smørerne har testet og testet, prøv og prøvd, men så kom missen. De skammet seg, naturligvis gjorde de det.

I denne sporten treffer du ikke hver eneste gang, men det svir ekstra at glippen kommer når det gjelder som aller mest. Alle gjør feil. Kunsten er bare å gjøre dem når ingen ser på. Det greide ikke Nystad og hans team.

Derfor er de Norges hoggestabber i dag. Tabbekvoten i dette mesterskapet er oppbrukt.

Nå må de snarest komme seg ut av skammekroken og sørge for at det blir med denne tabben. I hvert fall i årets VM. Smøretabber er dessverre ikke til å unngå.