Meninger

Stjernekrigen del II

STOKKE-BLOGGEN: Billetten til VM i Brasil er hva det handler om i Stockholm tirsdag, hverken mer eller mindre.

DUELLEN: Zlatan vs. Cristiano, ver. 2.0.
  • Fotballblogger Roar Stokke

Stjerneduellen — mellom Zlatan Ibrahimovic og Cristiano Ronaldo - om hvem som får VM-billetten til Brasil, skal avgjøres på Friends Arena tirsdag kveld.

Den første duellen vant spilleren som scorer flere mål enn noen annen om dagen. Riktignok ikke på knock out, men på poeng. Poeng som ble ervervet da svenskene trodde at et uavgjortresultat var innen rekkevidde. Cristiano Ronaldo bekreftet bare at en kamp varer i 90 minutter. Minst.

Begge stjernene skuffet

Skal man være dønn ærlig, og det skal man jo, så skuffet begge to. Spillemessig og prestasjonsmessig, men Cristiano Ronaldo klarte likevel, på en dag humøret var fraværende, å komme på scoringslisten. Og bli matchavgjørende. Som de aller beste spillerne gjerne gjør.

Media har skapt dette til en duell mellom kun to spillere, i et spill som spilles aller best 11 mot 11. Godt hjulpet av to landslagstrenere som også har bidratt til fokus på sine lands respektive stjerner.

Sverige har spilt en av sine aller beste landskamper i moderne tid uten Zlatan Ibrahimovic. Kanskje den beste. Mot selveste Nederland høsten 2011. Sverige vant 3-2. Nå må et slikt magisk øyeblikk gjenskapes.

Unngå kontringer

Skal Sverige snu 0-1-nederlaget til gevinst på hjemmebane, så vil dette handle om så mye mer enn Zlatan. Det handler vel så mye om et bunnsolid forsvar, en god keeper og en balansert midtbane som duellerer med Portugals sterkeste lagdel. I Moutinho, Veloso og Meireles har Portugal en sterk trio. Løpsstyrke, duellkraft og kreativitet og pasningsskikkelighet i Moutinho.

Én ting blir spesielt viktig for et svensk landslag som kalkulert jakter en skåring; unngå kontringer imot. Skårer Portugal først, tror jeg det er game over. Selv om svenskene har bevist at de kan være comeback kids tidligere. Blant etter å ha ligget under med 0-4 mot Tyskland.

Sverige må fokusere knallhardt på gjenvinning når de er i ubalanse defensivt, og nekte Ronaldo og Nani å kontre dem sønder og sammen.

Usynlig Zlatan offensivt i Lisboa

Erik Hamrèn har ikke klart å stable på beina et mannskap svenskene er helt fortrolig med. De savner den defensive tryggheten under Lars Lagerbäck. Sverige er i perioder bedre offensivt, men også svakere defensivt. Hele ni baklengs over 180 minutter mot sterke Tyskland illustrerer det.

Løpssterke Sebastian Larsson løste (igjen) sin defensive oppgave i Lisboa, og var sammen med Mikael Lustig spilleren som fratok Cristiano Ronaldo humøret i drøye 80 minutter. Det må gjenskapes i Stockholm, men nå i 90 minutter.

Portugals nummer 7 må stoppes. Det er han som skårer de viktige målene, for både klubb og landslag. Statistikken med 63 mål - til nå - i 2013 kan frata alle og enhver med VM-drømmer nattesøvnen.

Zlatan var offensivt usynlig i Lisboa, det kommer han ikke til å bli på hjemmebane. Selv om Sveriges superstjerne har en formidabel oppgave, i duellen med to svært sterke stoppere. I Pepe og Bruno Alves har Portugal «festbremsene» som kan ødelegge kvelden for svenskene. Zlatan må være klok, bevegelig og arbeidsom for å kvitte seg med to ryggsekker klare til å være med ham på hver eneste meter han tilbakelegger.

Spent på midtbanen

Jeg er spent på hvilken midtbane Erik Hamrèn komponerer, og om det blir med to sentrale mot Portugals tre. Skal en 37-årig Elfsborg-spiller med 147 landskamper, Anders Svensson, være en av de to?

Det er ingen som helst tvil om at Portugal har flere gode spillere, i større klubber og i bedre ligaer enn Sverige har, men dette vil handle om så mye mer enn det. Dette vil handle om mot, energi, vilje, solidaritet, humør og arbeidslyst og evne. Sverige må kompensere med et - for kvelden - homogent kollektiv som løper sokkene av seg for blågult.

Og skårer Sverige først, tar dette helt fyr. Det står rett og slett om deltagelsen i fotball-VM i Brasil, hverken mer eller mindre.

Og enn så lenge er det to spillere som tar bort alt presset fra de andre spillerne. Både Zlatan og Ronaldo liker oppmerksomheten, og håndterer den.

Fra Friends Arena til Zlatan Arena?

Det vet begge landslagstrenerne. I Lisboa taklet Cristiano Ronaldo det best. Nå må Zlatan respondere på samme måte.

Han MÅ være sjefen på Friends Arena. Er han det, og skyter Sverige til VM, så blir arenaen omdøpt til Zlatan Arena. Sann mine ord.

Inn til videre så gnager nok frykten om hva Cristiano Ronaldo vil finne på, 63 mål til nå i 2013 er en maktdemonstrasjon, og overskygger Zlatans 37 scorede mål.

Vinner Zlatan den duellen 2-0 tirsdag kveld blir alt snudd på hodet. Alt. Hele Sveige vil stå på hodet. Helt til neste sommer.

Sann mine ord.

Stjernekrigen del II kan bare blåses i gang.

Respekt, også bak tastaturet.

Sportslig hilsen Roar.

  • Kampen vises på Viasat 4 fra 20.30 med avspark 20.45

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. Portugals herrelandslag fotball