Meninger

«Nå må TIL-treneren gjennom sin vanskeligste test»

KOMMENTAR: Simo Valakari vil ikke fire på prinsippene sine når TIL møter Rosenborg. Kommer det til å koste laget tre livsviktige poeng i nedrykksstriden?

Simo Valakari på Alfheim stadion.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

TILs ferske trener har denne uka vært trener for A-laget i klubben i tre måneder.

Mye har rukket å skje siden Valakari med brask og bram ble presentert av klubbledelsen på Alfheim den 12. juli - to uker etter at Bård Flovik fikk sparken.

Tre sentrale punkter har endret seg til det bedre foran lørdagens storkamp mot Rosenborg på eget gress.

* TIL har begynt å vinne igjen på hjemmebane. Gutan har kapret 10 av de siste 12 poengene på Alfheim.

* TIL scorer mer. Da Valakari tok over foran hjemmekampen mot Molde 6. august hadde laget scoret 16 mål på 16 kamper. Fasiten etter Valakaris åtte kamper ved roret er 15 mål rett vei.

* Poengsnittet har økt. Fra 14 poeng på 16 kamper, et snitt på 0,87 poeng per kamp under Bård Flovik og Truls Jenssen, har Valakari plukket 11 poeng på åtte kamper. Det gir et poengsnitt på 1,37 per kamp.

Les også

Sjekk de enorme forskjellene: Så mye kostet lagene til TIL og RBK

Så kan man selvsagt ta med mindre målbare elementer som en mer fornøyd spillergruppe og et lag som framstår mer planmessig på banen.

Om framgangen fortsetter i samme stil ut sesongen plukker TIL åtte poeng til på de siste seks kampene. Det betyr trolig ny kontrakt med 33 poeng. I verste fall en kvalifisering som TIL enkelt bør feie igjennom. Per i dag er TIL under nedrykksstreken med 25 poeng.

iTromsøs sportssjef Rune Robertsen.

I tillegg har klubbledelsen valgt å benytte seg av opsjonen flere måneder før sesongslutt. 65 dager tok det før TIL valgte å signere Valakari på en permanent treårsavtale. Dette lenge før plassen var sikret, noe som opprinnelig var TIL-ledelsens tanke.

Dermed vil en eventuell tur ned i 1.-divisjon bli med den karismatiske finnen ved roret.

Les også

Snøkampen mot Chelsea gjorde dem til TIL-fans for livet. Nå er svenskene på vei til storkampen i Tromsø.

Alle vet hvor gode Rosenborg er, og det ligger i kortene at dette blir den til nå hardeste testen på hvor langt dette TIL-laget er kommet under Valakari.

Noe det ikke går automatikk i er hvordan TIL velger å angripe den trønderske storfavoritten som, dopet av europacup-penger, ligger suverent på toppen av Eliteserien også denne høsten.

Valakari på sin side har gjort det klart i et intervju med iTromsø torsdag at han, med noen små justeringer, vil spille på samme måte uansett hvem som kommer på besøk. Det betyr et TIL-lag som vil spille seg ut fra keeper- og forsvarsleddet, gjennom midtbanen og finne angrepsspillerne i gode posisjoner. Aller helst langs bakken.

Mot et så godt lag som Rosenborg vil det straffe seg ekstra ikke hvis, men når, det går galt i oppbyggingsfasen av et angrep. Det er her jeg mener essensen av hvor langt TIL er kommet under Valakari vil vises.

Les også

TIL må endre pubkonsept - kan ikke servere alkohol til alle

Enkelt forklart. Blir TIL presset høyt, men hver gang velger å spille seg ut langs bakken, vil balltap skje. Det betyr ofte mål imot.

Alternativet er noe lignende den utskjelte Drillo-pasningen. Og hvorfor det?

Fordi mot lag som presser høyt vil det bli massevis med rom andre steder på banen, og TILs offensive spillere vil få en-mot en-muligheter. Dette vil tvinge Rosenborg til automatisk lavere press og vi vil få se mer Valakari-fotball langs bakken.

Jeg må understreke at jeg liker at Valakari framstår som han har en detaljert plan for hvordan TIL skal spille. Det betyr også at den valgte taktikken kan åpenbart kan diskuteres både i forkant og etterkant.

Rosenborg har ofte vært motstander TIL har klart å håndtere på en god måte. Gutan har vist, senest i 2-1-seieren på Lerkendal 16. mai, at de er gode når de kan slå nedenfra og opp. TIL har ofte prestert godt mot de beste lagene i landet.

Problemet er bare at TIL også som kjent har et bunnivå minst to divisjoner under eliteseriestandard.

Skal TIL på sikt lykkes i å prege Eliteserien, er et eget spill avgjørende. Spørsmålet er om Valakari vil tvinge igjennom prinsippene sine hvis det potensielt kan bety tapte poeng mot RBK, og i forlengelsen av dette nedrykk?

Møtet med Rosenborg er den største kampen i året på Alfheim. Da er det greit å ha med seg at dersom TIL taper er det ikke fordi RBK er for gode, men at hjemmelaget har sviktet.

God kamp!

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg27127853391443
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Rune Robertsen
 3. Bård Flovik
 4. Eliteserien