Meninger

«12 spillere snart uten kontrakt er bra for TIL»

KOMMENTAR: TILs sportssjef er Eliteseriens travleste i høst. Det bør Svein-Morten Johansen utnytte til sin fordel.

Sportssjef Svein-Morten Johansen har mange møter han må rekke over i høst. Her på Alfheim tidligere denne uka.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Høsten er tiden for både opprykks- og nedrykksdrama. Kanskje kjemper laget ditt i medaljestriden, eller desperat forsøker å komme seg unna en degradering til divisjonen under?

Felles for en rekke av spillerne er at mange av dem samtidig spiller for sin egen fremtid. Gode prestasjoner i noen viktige kamper når det drar seg til kan være det som bikker en avgjørelse i rett retning. Enten gjennom ny avtale i samme klubb eller at et annet, gjerne større, navn kommer med et kontraktsforslag.

TIL har 12 spillere med en avtale som går ut ved nyttår. Det er desidert flest i Eliteserien. De fleste lagene ligger på mellom to og fire spillere som ikke vet hvor fremtiden ligger. Viking har nest flest med åtte i en oversikt VG brakte tidligere denne uka

Les også

TIL har 12 spillere på utgående kontrakt – slik vurderer de situasjonen

Normalt sett er det ikke bra at så mange spilleres fremtid er i spill. I TIL finnes det selvsagt forklaringer som delvis forteller noe om hvorfor tallet er blitt så høyt. Usikkerhet om divisjonsstatus betyr mye. Både TIL og mange av de 12 vil gjerne vite om TIL møter Rosenborg i Eliteserien eller Florø i 1.-divisjon neste år før en avgjørelse tas.

Siden cupfinaletapet mot Hødd i 2012 har det vært en sammenhengende nedtur. År ut og år inn med bunnstrid har slitt på klubben. Konsekvensene har blitt store, særlig for hovedtrenerne. Både Agnar Christensen, Steinar Nilsen og Bård Flovik har fått sparken på Alfheim siden 2013.

Men heller ikke spillere skal unndras sitt ansvar, og trass i en liten opptur under Simo Valakaris regime i høst må nye ansikter inn i 2018. Det er også for mange svake prestasjoner på banen som ligger bak de svake resultatene, og nye spillere som kan sette en høy standard både på trening og i kamp er ønskelig.

Sportssjef Svein-Morten Johansen er den som på papiret skal ta den endelige avgjørelsen. Han leder den sportslige delen av klubben, og den som står ansvarlig når en innstilling om kjøp og salg av nye spillere skal godkjennes hos klubbens to styrer. TIL velger dermed å ha en klubb styrt av en sportssjef, ikke en trener som kan forsvinne med jevne mellomrom.

Les også

TIL-sjefen sjekker spillere i Finland i kveld: - Er ikke til å legge skjul på at vi følger med

Etter snart fem år i klubben kan en rekke av signeringene på Johansens vakt diskuteres, og i etterpåklokskapens navn har flere mislyktes enn lykkes. Særlig i kategorien utenlandske spillere.

Med nevnte Valakari inne som trener til minst 2020 ønsker også han ha en påvirkning på hva som kommer inn dørene.

En av de store mulighetene til å sette et avtrykk som vil bety mye kommer åpenbart denne vinteren. Hvis TIL berger plassen kan det potensielt ende med at bare to eller tre av de nevnte 12 fortsetter i klubben.

Det er i denne sammenhengen viktig å ha med seg at klubben allerede har 18 spillere - inkludert Tom Høgli - på kontrakt neste år. Noe som gjør at TIL trolig totalt sett trenger seks til åtte spillere tii i stallen, forutsatt at noen med kontrakt ikke forsvinner i vinter.

De som følger TIL blir alltid glade for nye spillere som kan forsterke laget. Hvem vet, kanskje en vintersignering blir sommerens hit på Alfheim i 2018?

Etter noen svake år er det lov å forvente utskiftninger til det bedre. Det ansvaret ligger til syvende og sist på sportssjefen.

12 spillere på vei ut kan virke voldsomt. Men i dette ligger muligheter TIL er avhengige av å ta for å lykkes i målet om å bli en klubb å regne med på nytt igjen.

FAKTA

Dette er TIL-spillerne som er på kontrakt som utløper ved nyttår:

* Shamil Gasanov (24). Hentet som klubbløs til Tromsø i sommer på korttidsavtale ut sesongen. Spilte i russisk toppdivisjon så sent som i fjor. Men ble alvorlig skadet etter kun et par uker og en B-lagskamp i Tromsø, og har reist hjem.

* Otto Fredrikson (35). La opprinnelig opp spillerkarrieren da han flyttet til Tromsø og ble ansatt i klubbens markedsavdeling. Hentet inn som nødløsning på keeperplass da skadene tårnet seg opp i vår. Siden har TIL hentet en annen backup-keeper i Javi Jimenez.

* Jonas Johansen (32). Har mistet hele høstsesongen med en alvorlig kneskade. Lite tillit før det med kun to kamper fra start i år.

* Mushaga Bakenga (25). Signert på korttidsavtale i sommer, for den resterende tiden han egentlig hadde igjen av sin avtale med Rosenborg. Står fritt fra nyttår, og spissen som har scoret tre seriemål for TIL har antydet at mer spill for "Gutan" frister.

* Morten Gamst Pedersen (36). Inne i sin desidert beste sesong på flere år. Assistkonge i Eliteserien med ni målgivende pasninger.

* Hans Norbye (30). 15 kamper fra start i år. Har fått knalltøff konkurranse om en vingbackrolle i TILs nye 3-5-2-system. Både Magnus Andersen og Mikael Norø Ingebrigtsen har også spilt i rollen, og fra nyttår kommer Tom Høgli.

* Christian Landu-Landu (25). 21 kamper (6 som innbytter i år). Brukbart med tillit under Valakari, hvor han har startet syv av ti seriekamper.

* Javi Jimenez (30). Hentet som back-up-keeper i høst. Har ikke spilt noe i Eliteserien.

* Gudmund Kongshavn (26). Har vært mye skadeplaget under sin tid på Alfheim, men har spilt 21 av 27 kamper i år.

* Gjermund Åsen (26). Med tre mål og seks assists har trønderen vært toneangivende for TIL i årets sesong. Har takket nei til to kontraktstilbud fra TIL.

* William Frantzen (24). Etter et over to år langt skademareritt så har Frantzen gjort comeback for TILs B-lag i høst.

* Peter Aas (20). Spilte seg til ettårsavtale tidlig sist vinter, men har hatt skadetrøbbel og ikke vært nær spill i Eliteserien.

Les mer om

  1. Tromsø IL