Meninger

«Hvordan skal TIL klare seg uten sin største stjerne?»

KOMMENTAR: Uten Gjermund Åsen på banen mister TIL en viktig dimensjon. Søndag kommer svaret på hvor skjørt Simo Valakaris byggverk faktisk er.

INGEN KASTEBALL: TIL har mye å bevise uten Gjermund Åsen på banen.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Da de fleste andre spillerne tuslet inn i garderoben på Alfheim fredag litt etter klokka 12.00, kom en annen spiller gående i motsatt retning. Ikledd svart short, rød overdel og blå buff på hodet småjogget Åsen ut på banen med en ball under armen.

Han skulle for første gang etter skaden mot Kristiansund sist helg kjenne litt på hvordan tørt, grønt kunstgress kjentes under beina. Det minnet mest om en våryr kalv på vei ut på beite. 10 minutter senere kom han motvillig av etter streng beskjed fra trenerteamet.

– Dette er en gledens dag, vanvittig deilig. Jeg har holdt på i gymmen hele uka. Fra ikke å kunne ha på meg sokkene på søndagskvelden til å komme seg ut på matta fredag. Du får det ikke bedre enn den følelsen, sa Åsen til meg stående ute i solskinnet på Alfheim.

Les også

Bekreftet: TIL og Glimt møtes til treningskamp på Leknes

Inntil videre må TIL like fullt vente på at lagets beste spiller kommer tilbake. Mot serieleder Brann i Bergen søndag sitter Åsen godt plassert hjemme i sofaen.

Selv med trønderen på banen ville TIL på ingen måte vært favoritter. Men etter at Gjermund Åsen ble skadet bare 12 minutter ut i seriekampen på Alfheim forrige helg har TIL spilt 78 minutter eliteseriefotball og 120 minutter cup.

De nesten 200 minuttene, sett med TIL-øyne, har vært begredelige. For et lag som i mange uker har vist evnen til å spille spennende, kreativ og ikke minst målrik fotball var kampene mot Kristiansund og Senja et stort steg tilbake.

Derfor er det store spørsmålet Brann-kampen: Hvordan skal TIL klare seg uten Gjermund Åsen?

Den beste til å svare på akkurat det er den som bestemmer alt i TIL. Simo Valakari er i ferd med å bygge opp en spillemåte som ikke skal være avhengig av enkeltspillere.

Les også

Landu sendte TIL videre i cupen i 118. spilleminutt

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen.

– Vi må bare klare oss uten ham. Her handler det om å finne en måte. Skader vil skje i fotballen, og jeg tror vi har en sterk nok stall til å erstatte Gjermund. Selvsagt savner vi han og vil ha han skadefri. Men dette kan jeg ikke bruke energi, og må finne en annen løsning, sa Simo Valakari etter fredagens trening.

Trolig vil en erstatter gå rett inn i Åsens rolle. Færrest mulig endringer er det beste, fastslår Valakari som også må klare seg uten Slobodan Vuk.

Aktuelle kandidater er Christian Landu-Landu eller Oliver Kjærgaard. Alternativt flytte Robert Taylor inn sentralt. Men dette er spillere som har helt andre kvaliteter, og mangler mye av de ekstreme ferdighetene som Gjermund Åsen har utviklet i TIL og Tromsø de siste par årene.

Åsen selv tror kvalitetene ligger i spillerne som skal på banen – uten han.

– Laget klarer det helt fint. Vi har nok av gode spillere som kan spille god fotball, det er jeg ikke bekymret for. Jeg for min del savner å være ute på banen, og nå sender jeg dem alene på flyet nedover, og satser på at de gjør jobben, sier Åsen.

Les også

Bakenga avslører hemmelig skade

Ingen kan egentlig forvente at TIL skal slå et lag som har tatt 19 av 21 mulige poeng så langt i år. Men for Simo Valakaris image som lagbygger er det viktig at TIL i det minste presterer godt uten Gjermund Åsen på banen. Så får vi se hvor langt det rekker i praksis.

– Presset fra utsiden bryr vi oss som lag ikke om. Vi legger presset på oss selv. Det jeg vil se på søndag er hvordan vi står oss mot det beste laget i serien, sier Valakari.

Den profilerte TIL-treneren har følgende måte å selge inn kampen til spillerne sine på:

– Jeg sier alltid at det er lettere med slike kamper fordi du møter et lag som spiller med en fast og god struktur. Drar vi dit med frykt vil gode spillere og gode lag spise deg levende. Jeg vet vi at vi er et godt nok lag til å takle dette, sier Valakari.

Til sist etter fredagens økt kom Gjermund Åsen med det som kan bli en fattig trøst for TIL-supportere om det resultatmessig går galt søndag.

– Mot Lillestrøm neste helg håper jeg å være tilbake. Den har jeg hatt hengende som mål på soveromsdøra hele uka.

I de siste to kampene har TIL framstått som en skygge av seg selv uten en 26 år gammel trønder i laget. Så avhengig av en enkeltspiller kan vel ikke Simo Valakaris 2018-versjon av TIL være?

Tross alt har Åsens prestasjoner vært så bra i TIL over lang tid at ingen bør bli overrasket om han forsvinner enten i sommer eller til høsten - hvis det rette tilbudet kommer. Da kan plan B måtte bli førstevalget før man vet ordet av det.

Per i dag peker en spiller seg ut til å ta rollen til Åsen når han ikke er på banen eller i klubben. Bodøværingen Daniel Berntsen har mange av de samme kvalitetene som Gjermund Åsen, og har også vist dem fram for Alfheim-publikummet.

Men best kan det bli når begge er på banen samtidig. En åpenbar nøkkel for framgang.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen