Meninger

Bør Brann fornye Skarsfjords kontrakt?

BLOGG: Dette mener Doddo om saken.

Rune Skarsfjords kontrakt med Brann går ut etter neste sesong.

Treneren, der har du en person som kommer i søkelyset hvis det går veldig dårlig med et fotballag, av helt forståelige årsaker. Eliteserietrenere er det norske sosialdemokratiets siste diktatorer.

Det er treneren alene som bestemmer hvor ofte laget skal trene, hvilke treningsmetoder som skal legges til grunn og hvilken taktikk og formasjon som velges. Det er han alene som tar ut laget. Det er han som er ansvarlig for hvilke spillere som skal signeres, og det er han som styrer laget under kamp. Derfor bør ikke en trener bli overrasket hvis noen krever hans avgang. Å bytte trener pleier å skape en endring.

I Bergen trenger det ikke engang å gå dårlig før trenerens posisjon blir diskutert. Er spillet, prestasjonene eller resultatene litt under byens høye forventninger, er debatten om treneren umiddelbart i gang, slik den i økende grad er om Rune Skarsfjord.

BLOGGER: Eduardo Hans «Doddo» Andersen.

Ja, for debatt er det, av flere sammenfallende årsaker. For det første går Skarsfjords kontrakt med Brann ut i 2014. Brann må snart ta stilling til om de ønsker å fornye den, og da er det naturlig at lagets engasjerte supportere også mener noe om det.

For det andre er verken spillet, prestasjonene eller resultatene i 2013 på det nivået som de fleste oss hadde håpet på før sesongstart.

Ingen av oss, jeg tror jeg kan tale på vegne hele byen her, hadde trodd at Brann skulle ta gull eller sølv i år. Vi er ikke dumme, vi ser at det er et ungt lag, og vi vet at Brann ikke kan konkurrere med Rosenborg og Molde når nye spillere skal kjøpes. På Kniksens plass spares det fortsatt penger. Budsjettet har gått ned på 70-80 millioner kroner siden 2008, og Hardball er, av høyst forståelige årsaker – herre, så mye penger de har tapt på Brann – langt mer måteholden med investeringene sine.

Men vi hadde håpet på en positiv utvikling, at Brann skulle ta nye steg.

Sesongen 2012 ble, til tross for ni hjemmeseiere på rad, en forglemmelig sesong. De store festopplevelsene kom for sjeldent. På bortebane vant de bare over de aller svakeste lagene, og på kunstgress vant de aldri. Publikum ble ikke forført av verken spill eller poengfangst, og de uteble stadig oftere. Så kom det skrekkelige semifinaletapet for Hødd, så kom Mjelde-saken og til slutt visnet sesongen hen uten håp, entusiasme eller poeng. Det endte med en 6. Plass, 20 poeng bak Molde.

Det kunne de fleste av oss leve fint med. Huseklepp var tilbake, og med en god oppkjøringen før årets sesong regnet vi med at han ville bli den profilen han var før han dro til Bari. Dessuten, og enda viktigere, hadde det skjedd en liten revolusjon i klubben. For første gang siden 1970-tallet hadde klubben fått frem mange unge og lokale talenter, ikke minst var vi begeistret for målkåte Bård Finne og driblesterke Kristoffer Larsen. Det ga håp for fremtiden, det ga håp for 2013. Men Brann har ikke tatt nye steg i 2013. Brann er riktignok like sterke på hjemmebane, men de har blitt enda svakere på bortebane. På fremmed gress er de fullstendig blottet for alt som heter selvtillit, og i cupen tapte de på hjemmebane for ubetydelige Mjøndalen. Huseklepp er ikke tilbake på sitt 2009-nivå, og publikum blir fortsatt ikke forført av lagets spill eller poengfangst.

Interessen for klubben er dalende. Vi lar oss fortsatt begeistre for de lokale talentene, men det er noe som skurrer der også. Kristoffer Larsen gikk seg tidlig i sesongen fast i sine egne dribleserier, og Bård Finne, den største diamanten av de alle, vil vekk. Eirik Birkelund er allerede borte, og i fjor høst var Fredrik Haugen nære et utlån til Sandefjord.

Når det begynner å butte i mot, slik det gjør nå, er det derfor naturlig at manges øyne blir rettet mot nettopp treneren. Men er det ikke sannsynlig at han har fått maksimalt ut av dette laget, at det ikke finnes andre som kunne gjort en bedre jobb? Skarsfjord kan ikke kjøpe de spillerne han vil. Når nye signeringer skal gjøres må han være smart og heldig, og alle talentene trenger tid på å bygge seg opp. Med mange unge spillere på laget vil det svinge i prestasjonene. Skarsfjord er heller ikke herre over skader og salg av spillere.

Og som kjent forventer ikke Lars Moldestad oghans styre at Brann skal bli et topplag før i 2015, og muligens er det mot dette Skarsfjord bygger opp laget sitt. Så kanskje er det best å fornye kontrakten til Rune Skarsfjord. Hva mener du?

Les også

  1. Forsvant medaljehåpet?

  2. Vekk med musklene

  3. Mojsov: - Det andre gule kortet var galt

  4. Gulbrandsen scoret sitt første for Molde

  5. Tungt comeback for Barmen og Wangberg

Les mer om

  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. SK Brann