Meninger

Disse problemene må Del Bosque løse

BLOGG: Spania må vurdere å bytte ut flere av sine mest rutinerte spillere, skriver Lars Tjærnås.

Vicente del Bosque fikk mye å tenke på etter braknederlaget fredag.
  • Lars Tjærnås
    Fotballekspert

Spania-Nederland var kamper det vil blir fortalt historier om rundt leirbålet femti år fram i tid. Det var også kampen som stiller Vicente del Bosque overfor tøffe og avgjørende spørsmål.

Det aller fineste med VM er at en på forhånd kan tippe og sannsynlighetsberegne ut fra statistikk form og kvalitet. Så blir alt, absolutt alt,annerledes.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Først: Når vi skal vurdere Spania ut fra gårsdagen må vi vurdere to ganger 45 minutter, ikke en ganger 90. Før pause var de nemlig seg selv. Hadde David Silva, for øvrig et lyspunkt, sparket ballen i mål i stedet for i retning av Diego Costa før pause hadde vi neppe skrevet omspanjolenes mareritti dag.

Hund mot marsvin

Men mareritt ble det. Etter pause ble de revet i småbiter av et nederlandsk lag som gjorde en perfekt taktisk kamp. Alle spekulasjoner om det svake leddet, nemlig det bakre , ble solid tilbakevist av Daley Blind, som eide sitt område på banen, og av majestetiske Bruno Martins Indi.

At de i andre enden av banen er gode er mindre oppsiktsvekkende. At de er SÅ gode mot så gode spillere er likevel smått sensasjonelt.

LES OGSÅ:

Løpsduellen mellom Arjen Robbenog Sergio Ramos foran det siste måletvar kappløpet mellom hund og marsvin. Robin van Persies heading som sendte Nederland inn i kampen kom etter kunst hentet fra absolutt øverste hylle.

Det var all grunn i verden til å hylle Nederland. Det var nesten like mange grunner til å spørre om Vicente del Bosque nå bør væ være tøff nok til å sette ut flere av sine mest betrodde menn.

Komikveld

Iker Casillas er en legende, og vil alltid bli husket som det. Nå lider han av mangel på spilletid i Real Madrid, der han kun spilte cup og Champions League, riktig nok med stor suksess. Men med til den historien hører at han kunne tapt finalen i sistnevnte turnering med en feil på baklengsmålet der.

Iker Casillas og Spania ble ydmyket av Nederland.

Tabben hans på 1-4 scoringen i går var komikveld som knapt sees på Ekebergsletta en vanlig tirsdag. Det kan skje den beste. Verre er det at han ikke lenger gir samme følelse av å være i forkant og å være en leder som tidligere. De har verdens kanskje aller mest lovende keeper på benken. Er det tid for David de Gea?Gerard Pique har hatt en bemerkelsesverdig svak sesong i Barcelona. Tidvis har han vært en slags søvngjenger, ute av stand til å oppdage fare i tide, ute av stand til å reparere den. Han brøt linja bakerst på 1-1, ble grunnlurt av Robben på 1-2, og var for sen til å avverge 1-3. Del Bosque har Raul Albiol og Javi Martinez på benken, sistnevnte har spilt mest i en dyp sentral rolle i Bayern. Det mest trolige er at stopperparet som har gitt så mange suksessrike år fortsetter. Det krever likevel en isbøtte helt over hodet på Pique slik at han våkner.

Xavis tid er over

Xavi er blant mine absolutte favoritter med sin klokskap, teknikk og blikk. Alt har likevel sin tid. Xavis tid på toppnivå er dessverre ute nå. Han henger ikke lenger med i topp tempo. Han har ikke gjort det på klubblaget denne sesongen. Han gjorde det ikke i går.

Å erstatte han med Cesc Fabregas løser trolig lite. Det Spania kanskje trenger aller mest i det sentrale aksen er enda mer dynamikk og bevegelse. Koke kan tilby mye av det, og er for meg et klokt valg.

Fernando Torres er fortsatt en strålende spiller. Problemet er at han synes å ha mistet fullstendig troen på at han er det selv. Det er nesten vondt å se mangelen på selvtillit i avgjørende situasjoner. Hvis Diego Costa tåler å spille 90 minutter bør han få lov til det, mens en kan gi Torres en pute slik at han sitter ekstra godt på benken resten av mesterskapet.

Det trenger ikke bli lenge.Nå kan Spania maks få seks poeng — og elendig målforskjell. Det kan holde hardt. Først må de hjelpe seg selv ved å slå Chile, og så håpe på hjelp fra Nederland om det samme. Skulle det skje møter de etter all sannsynlighet Brasil i neste kamp.

Det høres vanskelig ut. Men: Detteser ut sommesterskapet der mange prognoser kan kastes i nærmeste avfallsdunk.

Les også

  1. Tidenes VM-ydmykelse!

Les mer om

  1. Sportsblogger
  2. Spanias herrelandslag fotball
  3. Fotball-VM