Meninger

Alt gikk Vålerengas vei

BLOGG: Omstendighetene gjorde dette til en lett kamp for Vålerenga. For Stabæk ble det en kamp mot uflaksen og dommeren.

Vålerenga kunne juble sammen med fansen etter tre nye poeng. Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Allerede tidlig i kampen måtte spørsmålet stilles: Ville det unge Stabæk-laget tåle motgangen? For motgang, det ble det mye av. Og Stabæk besto prøven

Les også

Vålerenga knuste Stabæk

En tidlig skade og et selvmål allerede i det første kvarteret, det kan ta spillegleden fra mer rutinerte folk enn de som spiller på Stabæk.. Ett kvarter til gikk, og det kom enda ett mål: 0-2l.

Dommerens dagsform

I tillegg fikk Stabæk midtstopper Pablo Fontanello utvist på overtid i første omgang, et direkte rødt kort og entrolige feil av dommer Svein Oddvar Moen. VIFs Rasmus Lindkvist var på vei igjennom, men var langt unna mål og ville trolig blitt løpt opp av andre før han kom i skuddposisjon.

Moen var nok ikke i form, for minuttet før hadde han straffet Vålerenga med et frispark for tilbakespill, også det en situasjon han misforsto. Og da Stabæk skulle ha straffe mot slutten av kampen — og Vålerenga rødt kort - fulgte ikke Moen med.

Stabæk hadde riktig nok vært hakket svakere enn Vålerenga før pause, men ikke håpløst svakere. I andre omgang var situasjonen blitt umulig. Det lå an til en stor Vålerenga-seier.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Mange lag ville ha prøvd å begrense nederlaget i en slik situasjon, men Stabæk tenkte motsatt. De ville angripe. Det gikk bra en stund, men plutselig var toppscorer Vidar Kjartansson igjennom og lagde 3-0.Det var skuffende at ikke Vålerenga kjørte ,hardere og prøvde å benytte denne muligheten til å øke målforskjellen. Men det var nok mentalt vanskelig å mobilisere ekstra i en kamp som ble vunnet så lett.

Klassiske cornertabber

Tilbake til de to målene som skapte Vålerenga-ledelse ved pause, begge etter god corner fra Diego Calvo, begge fra en uoversiktlig mølje av spillere helt inne ved målstreken.

Stabæk-keeper Sayouba bør være sur på medspillerne og treneren, som ødela hans muligheter til å rydde opp. Han var sjanseløs da han ville trenge igjennom rushtrafikken.

Det er jo blitt så moderne å trekke alle spillerne tilbake på corner. Tanken er nok at de vil ha alle mann til å forsvare målet.

Men dermed gir de også motstanderen mulighet til å sende en hel bøling opp for å angripe.

Samtidig blir han som er best rustet til å forsvare laget på corner, han som kan bruke hendene, redusert til statist. Hva kan keeperen utrette med nærmere 20 spillere foran seg, innenfor femmeteren?

Det er typisk at det første Vålerenga-målet var et selvmål av en uskyldig Fabio Fontanello. Også det andre, som Simon Larsen får æren for, var innom et par Stabæk-spillere inne ved streken, blant annet hodet til keeperen før den gikk inn. I en mølje kan alt skje.

Tilfeldigheter er sjelden til forsvarets fordel.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Eliteserien
 4. Stabæk Fotball
 5. Vålerenga Fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Vålerenga knuste Stabæk

 2. FOTBALL

  Rekdal: - Mer bekymret for økonomien enn spillet

 3. MENINGER

  Derfor er dette ukens «offside» i eliteserien

 4. FOTBALL

  NFF bekrefter dommerfeil

 5. MENINGER

  Stabæks verste dag

 6. FOTBALL

  Toppscoreren raste mot dommeren: Frykter gult kort kan avgjøre Bendtner-duell.