Meninger

«Derfor kom Strømsgodset styrket ut av Ødegaard-salget»

KOMMENTAR: Strømsgodset vil selvsagt savne Martin Ødegaard. Spesielt 2015-versjonen av ham.

Strømsgodset mistet en nøkkelspiller da Martin Ødegaard ble solgt til Real Madrid, men Lars Tjærnås mener de står bedre stilt etter overgangen. Foto: NTB scanpix

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås

La Manga (Aftenposten): Tanken på at en spiller fra norsk liga skulle gå direkte til verdens største klubb, var absurd på denne tiden i fjor. Det var før de aller fleste hadde hørt navnet Martin Ødegaard. Ett år senere er det lett å glemme, etter å ha sett guttens utrolige utvikling, at det faktisk tok tid før han satte sitt preg på Strømsgodset og norsk liga.

De tørre tallene forteller om fem scoringer på 23 kamper, ett mål mindre enn spillere som Bjørn Daniel Sverrison og Sakari Mattila.

Les også

Se Ødegaards takketale etter landslagsdebuten

Ga ham tillit

Det er selvfølgelig en statistikk som ikke forteller sannheten om hans enorme tekniske register og ytterst finstemte timing i spillet. Men det forteller likevel at vi hadde med en gutt å gjøre som – selvfølgelig – trengte fjoråret til å etablere seg på dette nivået. Det fikk han lov til gjennom en bevisst politikk fra klubben og treneren.

David Nielsen gjorde det aller viktigste du kan gjøre for et ungt talent. Han ga ham tid og tillit til å utvikle seg på sine egne premisser.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Ørn E Borgen

Da jeg traff Strømsgodsets trener på La Manga nylig, ble dette et naturlig tema. Dansken var klar på at en ung spiller er nødt til å bli forsikret om at han må få lov til å mislykkes for å blomstre. Dette er han sikkert ikke alene om å mene. Men han "levde som han lærte". Mye av spillet til de mørkeblå ble bygget for at Martin Ødegaard skulle kunne prege det.Det er modig, selv om mange vil hevde at 15-åringen var umulig å komme utenom. Min påstand er at Ødegaard ble midtpunktet etter hvert, blant annet fordi han fikk tid på seg.

Les også

Godset-trener Nielsen endret spillestilen for Martin Ødegaard

Godset styrket ut av overgangen

Alle som er 15 år, og som har kreativitet som sitt fremste varemerke, vil variere stort i prestasjonene. Ser vi tilbake på Martin Ødegaards første kamper, eller første sesong, gjorde han også det. Men for hver kamp, hver uke og hver vellykkede finte vokste gutten til fra å være en ekstremt spennende spiller til å bli verdens aller mest ettertraktede 15 åring.

Han vokste seg samtidig ut av Strømsgodset, Drammen og norsk fotball mye raskere enn noen kunne ane. Hadde han fortsatt en normal utvikling og fortsatt i samme drakt tyder alt på at han denne sesongen på sitt beste kunne vunnet kamper nesten alene. Derfor blir han naturligvis et savn, mest for klubbens supportere, for ligaen, og sikkert også for de mange ungjenter med stjerner i blikket som ventet på han etter kampene der Godset spilte.

Strømsgodset kom imidlertid på mange måter styrket ut av overgangen. Én ting er de mange millionene, som gir muligheter til både å bygge lag og å bygge klubb.

Les også

Ødegaard debuterte - og er klar for Champions League-spill

Satte Godet på kartet

En annen – og kanskje vel så viktig ting – er den døråpneren det fungerte som. Det satte Strømsgodset på kartet, og det ga dem utvilsomt gode forbindelser til miljøer der det er mye læring å hente. Men det aller viktigste er den inspirasjonen det gir andre unge spillere i klubben.

De erfarte at en gutt vokst opp i samme miljø kan ta steget til klodens ypperste klubb, og at han fikk lov til det. Dette løste nemlig Godset, med god hjelp av en klok far, svært smidig.

Dessuten vil alle hull etter hvert fylles, også hullet etter Martin Ødegaard. Det betyr enda større muligheter for spillere som Martin Rønning Ovenstad og Iver Fossum til å spille hovedroller.

De vil få sjanser til det, nettopp fordi nyere historie har vist at det lønner seg.

Se Godset på TV fredag

Fredag Klokken 18 spiller Strømsgodset mot Hammarby på La Manga.

Du kan se kampen via våre nettsider og hos vår samarbeidspartner Spring Media.

Det koster 89 kroner å se kampen.

 1. Les også

  Ødegaard rykker frem i Real Madrid-køen etter stjerneskade

 2. Les også

  Her kommer du til å herje, Martin

 3. Les også

  Etter maktkamp og stjernekjøp fronter Ødegaard nå Real Madrids nye kurs

Les mer om

 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Martin Ødegaard
 4. Strømsgodset IF

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Lars Tjærnås: Livet etter Ødegaard ikke Godsets største bekymring

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Ødegaard om Real Madrid-tilværelsen: - Det blir et helt annet liv enn det jeg har her

 3. MENINGER
  Publisert:

  Tjærnås: Gratulerer, Martin! Du viste at du duger.

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Brannfakkel fra Eggen: - Ødegaard bør ikke debutere i dag

 5. MENINGER
  Publisert:

  Det spørs om ikke dette var årets norske sportsøyeblikk

 6. MENINGER
  Publisert:

  Kommentar: Ingenting tyder på at Ødegaard-talentet misbrukes i Madrid