«Denne gangen er det greit for Solskjær, men i fremtiden vil det ikke være det»

OM FOTBALL: Barcelona kommer til Old Trafford som store favoritter. Ole Gunnar Solskjærs hovedoppgave er å sørge for at dét ikke skjer i fremtiden.

Ole Gunnar Solskjær på vei inn til pressekonferanse på Old Trafford. Onsdag kveld venter Barcelona i kvartfinalen av Champions League.
  • Daniel Røed-Johansen
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

OLD TRAFFORD: Svart dressjakke. Hvit skjorte. Rødt slips.

Solskjær stiller som regel på pressekonferanser i treningsantrekk. Men kampen som var tema for denne seansen, er en kamp utenom det vanlige.

Der PSG-oppgaven var gigantisk, er Barcelona kanskje en enda vanskeligere utfordring.

Hjemme i Spania er Barcelona på full fart mot en ny ligatittel, den fjerde på fem år. I samme periode har ikke Manchester United vært i nærheten av å kjempe om gull.

Derfor kommer den katalanske klubben onsdag kveld til Old Trafford som store favoritter.

Det er få som tror at Solskjær skal komme gjennom den kommende uken med billett til semifinalen i turneringen.

Denne gangen er det greit, men i fremtiden vil det ikke være det.

Aftenpostens Daniel Røed-Johansen er i Manchester.

– Må vinne trofeer

Da Solskjær forrige måned skrev under på en treårskontrakt som Manchester United-manager, var bestillingen klar: Gapet til de aller beste klubbene må tettes.

– Jeg vet veldig godt at Manchester United er en klubb som må vinne trofeer, sa Solskjær da han ble presentert.

Kravet er at Solskjær i løpet av disse tre årene skal bygge opp et lag som er på høyde med lag som Liverpool og Manchester City i England, og med Barcelona ute i Europa.

Den jobben er allerede i gang, kanskje startet den allerede da Solskjær kom inn som vikar og snudde stemningen i klubben opp ned, men det er først i tiden fremover de viktigste problemstillingene oppstår.

Ole Gunnar Solskjær fikk sin største triumf som Manchester United-manager da PSG ble slått ut av Champions League.

Vi skal her gå gjennom tre punkter som kan bli avgjørende for om Solskjær-prosjektet ender lykkelig.

1. Sommeropprydningen

The Telegraph melder at denne sommeren kan bli den største opprydningen i Manchester United-spillerstallen siden Louis van Gaal kjøpte seks og kvittet seg med åtte førstelagsspillere i 2015.

Selv om Solskjær har fått flere spillere i gang, er det liten tvil om at det trengs flere forsterkninger om Manchester United skal nærme seg de andre topplagene.

Spillerlogistikken er kanskje det området hvor Manchester United har sviktet mest de siste årene, og Solskjær er helt avhengig av å komme ut av sommerens overgangsvindu med et langt sterkere mannskap.

Siden han kom inn som vikar, har Solskjær brukt mange pressekonferanser til å minne om hvordan ting ble gjort under Sir Alex Fergusons tid. Og dette gjenspeiles i det som ser ut til å være nordmannens visjon for sommeren.

Solskjær ønsker spillere med fart, og han vil ha unge spillere.

Den unge, engelske Borussia Dortmund-kantspilleren Jadon Sancho er en av dem som nevnes hyppigst. Det samme blir høyreback Aaron Wan-Bissaka, også han ung og engelsk. I tillegg er det ventet at Solskjær leter etter en klassestopper samt forsterkninger til den sentrale midtbanen.

Alt dette betyr at mange spillere vil forsvinne ut portene på Carrington.

Borussia Dortmunds Jadon Sancho, som ble flasket opp i Manchester Citys akademi, kobles til Manchester United.

2. Den sportslige visjonen

Det er ventet at Manchester United snart vil ansette en form for sportsdirektør. Dette er noe flere konkurrenter har, og som har vært etterlyst lenge hos de røde djevlene.

Der en hovedtreners aller viktigste oppgave gjerne er å vinne fotballkamper, vil en sportsdirektør ha ansvar for å planlegge litt lenger fremover i tid.

At klubben treffer med denne nøkkelansettelsen, er avgjørende. Samarbeidet med Solskjær må fungere. Det siste var en større bekymring da sportsdirektørdebatten gikk mens José Mourinho var klubbens manager.

Solskjær stilte seg nylig positiv til en slik ansettelse.

– En manager kan ikke lenger gjøre det samme som da min sjef (Ferguson) startet. Kravene i dagens fotball betyr at du må dele på ansvaret, sa han.

Les også

United nær omdiskutert ansettelse. Dette kan det bety for Solskjær

3. De kritiske røstene

Et helt sentralt spørsmål som melder seg, er dette: Vil Solskjær få ro til å gjenoppbygge den gamle stormakten?

Hovedmålsettingen er å tette gapet til de aller største klubbene, som Barcelona. Men det vil ta tid.

Derfor er Solskjær avhengig av kortsiktig suksess for å få lov til å jobbe mot de langsiktige målene.

For selv om nordmannen har hatt en overbevisende start, er han uerfaren som manager på dette nivået.

Og det vil han raskt minnes på i England om resultatene svikter.

28. mars ble Ole Gunnar Solskjær presentert som Manchester Uniteds nye manager.

Da Solskjær fikk jobben fast, mente The Guardians anerkjente fotballskribent Jonathan Wilson at timingen var uforståelig.

Han understreket at Solskjær hadde imponert, men stilte spørsmål ved om det er nok å skru tiden tilbake til Ferguson-epoken.

Da Wilson skrev dette, hadde Manchester United akkurat tapt for Arsenal (tross en god prestasjon) og røket ut av FA-cupen.

Siden har de vunnet over Watford (tross en dårlig prestasjon) og tapt for Wolverhampton.

Spørsmålet er hva som skjer om det fortsetter å lugge. Her ligger Solskjærs fremste fallgruve.