Meninger

«En leder som er blitt symbolet på nedturen i klubben»

Et sjansespill å beholde Per Aronsen som styreleder, skriver Rune Robertsen

FORTSETTER: Per Aronsen fikk onsdag fornyet tillit som styreleder i TIL Holding AS.

  • Rune Robertsen
    iTromsø

Per Aronsen fikk onsdag ettermiddag fortsette som styreleder i TIL Holding AS etter to uker i hardt vær. Det kan han takke Sparebanken Nord-Norge og Troms Kraft for.

Med henholdsvis 27 og 26 prosent eierskap i selskapet som drifter TILs toppfotballsatsing er det i praksis opp til disse to nordnorske næringslivsgigantene hvem som skal ha lederrollene på Alfheim. Her styrer ikke de hundrevis av medlemmeme i idrettslaget, men millionene fra sponsorene.

Aronsen overtok styreledervervet etter Kjetil Emil Olsen i oktober 2014. Jeg lot meg som mange andre imponere av hva finnmarkingen hadde fått til når det kom til nordnorsk merkevarebygging. Å være sentral i å skape Finnmarksløpet og Saltdalshyttas meget gode renommé forteller om en målbevisst person som vet hva han vil.

Virket rett

Derfor virket investor og gründer Aronsen med bakgrunn fra eiendom, fiske og turisme i utgangspunktet som den rette til å få et skakkjørt TIL på rett vei økonomisk. Noe han også på god vei er i ferd med på klare.

For selve fotballen ville han ikke blande seg i.

— Det får andre ta seg av, sa han til meg da han var innom treningsleiren i spanske La Manga i vinter. Dit dro styrelederen sammen med administrerende direktør Ulf Johansen for å få innblikk i hvordan en profesjonell fotballklubb drives.

I det hele tatt var han tydelig på hva han kunne tilføre klubben gjennom sin kompetanse som ryddegutt. Mest sentralt er økonomisk kontroll og jobb med kriseutsatte virksomheter.

Men det var da han ble stilt på sin desidert største prøve i lederrollen i TIL Holding AS at det sviktet for Per Aronsen. Da tenker jeg ikke bare på den famøse pressekonferansen på Alfheim der uttrykket ”ingen kommentar” ble en hit på Twitter. Også prosessen i forkant og etterkant av trenersparkingen av Steinar Nilsen 18. august har vært kritikkverdig håndtert etter mitt syn.

Det hjalp heller ikke at to av de faste styremedlemmene i TIL Holding AS trakk seg rett i forkant av et styremøte 24. august. Tanken var etter det jeg kjenner til å ansette Bård Flovik allerede den gang.

Les også

Nilsen: – Blir ikke hovedtrener i TIL igjen

Da pressemeldingen onsdag kom om at Per Aronsen og sparkede Steinar Nilsen skulle ha en felles seanse, ironisk nok utenfor Alfheim stadion, trengte man ikke å være rakettforsker for å at enigheten mellom TIL og Nilsen handlet om mer enn bare penger.

”Det kunne de blitt enig om på en ettermiddag”, sa en kilde med kjennskap til prosessen til meg.

Så da Aronsen beklaget og uttalte at ”det ble sådd tvil om Steinar Nilsens egenskaper som trener og leder, og at dette ble koplet opp mot klubbens grunnverdier, gikk han langt på vei tilbake på årsakene til hvorfor Nilsen fikk sparken. Pressekonferansen ble nok en seanse uten sidestykke i norsk fotball. Det passet ekstra godt at klubben offentliggjorde at Bård Flovik var ny hovedtrener bare et par timer senere for å ta oppmerksomheten bort fra beklagelsen, i den grad det var mulig.

Oppsiktsvekkende

Når en dramatisk avgjørelse som å avsette en trener – i dette tilfellet den største profilen i klubben — skal gjennomføres, er det mildt sagt klokt å bruke rett form for argumentasjon. Sterke reaksjoner ville det blitt uansett. Konsekvensene i etterkant av sparkingen av Steinar Nilsen har vært at TIL som klubb er blitt latterliggjort både lokalt og nasjonalt. TIL har i mange år bygd opp et godt renommé, og vært kjent som en stødig klubb. De siste ukers hendelser har revet ned det meste av den tilliten klubben har opparbeidet seg.

Sett i lys av dette er det både oppsiktsvekkende og spesielt at Sparebanken og Troms Kraft velger å stå last og brast ved Per Aronsen.

TIL er organisert på en slik måte at disse to selskapene som tar de store avgjørelsene i klubben. Ved å ikke avsette Aronsen er de dermed villig til å bruke mye tid og ressurser på å bygge opp TILs rykte i tett samarbeid med en leder som er blitt symbolet på nedturen klubben har opplevd utenfor banen. Jeg er spent på om de vil gjøre det samme på sikt.

Sjansespillet om TILs framtid har langt fra hundre prosent mulighet til å lykkes.

Les også

  1. «Flovik-avtalen gir TIL-ledelsen problemer»

  2. Han er TILs nye A-lagstrener

  3. Bård Flovik leder TIL ut 2016-sesongen

Les mer om

  1. Fotball
  2. Kommentar
  3. Rune Robertsen
  4. Tromsø IL