Meninger

- Skullerud har etter alt å dømme fått et dårligere forhold til flere spillere

BLOGG: Lars Tjærnås tror ikke sparkingen av Molde-treneren kun handlet om sportslige resultater.

SPARKET: Tor Ole Skullerud fikk sparken som Molde-trener.
 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Mange forklarer sparkingen av Tor Ole Skullerud ved at en trener som sitter på oppsigelse er synonymt med fiasko. Det er i beste fall kun en halv sannhet.

Tillat meg en liten anekdote. I 1995 trente jeg Stabæk på tredje sesongen. De to første hadde vært stor suksess med opprykk fra 2 divisjon og et nytt opprykk direkte fra 1 divisjon året etter. Nå slet vi rundt nedrykksstreken midtveis.

Styret besluttet at jeg ikke kom til å få fornyet kontrakt etter sesongen, noe som ble offentliggjort. Det vil si, jeg satt på oppsigelse.

Høsten ble et lite eventyr, med blant annet seier mot samtlige tre som tok medalje og klatring til rundt midten av tabellen da vi var ferdige.

Andre trenere i samme situasjon har opplevd det samme. Vi var heldige. Vi hadde spillere som spilte for både oss og for drakta.

Det har neppe Tor Ole Skullerud hatt.

Les også

Berg: - Dumt at klubben kvitter seg med en slik ressurs

Stor stall

Det skal ikke mer enn et kort brevkurs i psykologi til for å forstå at deler av garderoben har følt seg oversett og forbigått. Det er prisen å betale for å ha en stor stall der mange etablerte spillere får liten spilletid. Så lenge resultatene er som i 2014 har de ingen agenda. Å vinne trumfer alt.

Fotballekspert Lars Tjærnås.

Denne sesongen har ikke resultatene vært gode nok. Det er alle enige om, helt sikkert trenerne inkludert. Det gir en helt annen legitimitet til de som sitter på benken eller tribunen og føler at de burde sparket ball på grønt gress. Daniel Berg Hestad er en legende i klubben og har fått minimalt med spilletid. Vegard Forren ble satt ut i Stavanger, noe som visstnok skal ha blitt sett på av store deler av garderoben som et mislykket forsøk fra trenerne på å vise autoritet.

Som trener har du kun 11 venner hver uke. Det er de som spiller. Du kan likevel ha feil — eller riktige uvenner. Tor Ole Skullerud kan ha skaffet seg feil uvenner i garderoben, og sånn sett gjort det vanskeligere for seg selv.

Les også

 1. Hulsker tror på Berg Hestad og Moe

 2. – Fotball er ferskvare

 3. Molde-sjefen har fått sparken

Feil mann?

Du kan også ha feil eller riktige folk i teamet rundt deg. Jeg vet ikke nok om Bård Wiggens rolle til å si at han var feil mann på rett sted. Det jeg vet fra gode kilder er at Geir Bakke i samme rolle ble sett på som en som utfylte Skullerud nærmest til perfeksjon, og som en meget viktig bidragsyter til den eventyrlige suksessen i fjor.

Det er nemlig ikke mer enn åtte måneder siden samme trener som i dag ble sparket sto med en kongepokal i armene på Ullevaal, kort tid etter at samme mann hadde ledet klubben til et overlegent seriegull. Tidenes beste sesong for klubben.

Derfor: Selv om det selvsagt er riktig som klubben uttrykte på pressekonferansen, fotball er ferskvare, må det ha vært en betydelig slitasje i garderoben for å sparke en mann med den sesongen han og laget leverte i fjor. Tor Ole Skullerud er neppe en dårligere trener enn han var i fjor. Det som etter alt å dømme er dårligere er forholdet mellom han og deler av garderoben.

Et straffemål unna å beholde jobben?

Paradokset er at sparkingen kommer to dager etter en kamp der laget viste mange tegn på det motsatte. Et desillusjonert mannskap hadde aldri hentet opp 0-3 etter to misbrukte straffespark. De hadde falt sammen.

Hvis sannheten er den ledelsen hevdet i dag, at dette skyldes utelukkende resultater, og at beslutningen ble tatt så sent som i formiddag er logikken følgende: Hadde de scoret mål nummer fire mot slutten hadde Skullerud fortsatt vært trener. Da mister jeg litt tråden.

Kanskje er han dårligere for klubben enn for åtte måneder siden fordi han har fått noen spillere mot seg, og fordi de ikke tror på budskapet han selger inn. Det kan jeg kjøpe, fordi en trener lever av å selge ideer. Den dagen de ikke kjøpes lever du uansett på lånt tid.

Men at han er dårligere enn han hadde vært hvis en av de bommet fra straffemerket tirsdag hadde satt ballen i mål — det kjøper jeg ikke.

I så fall hadde de spilt play off om gruppespill i Champions League og i verste fall vært sikret gruppespill i Europa League. Det hadde satt hele 2015 i et totalt annet lys, og ifølge logikken gitt treneren immunitet.

Med andre ord : At spillerne ikke sparker ballen i mål fra 11 meter ble dyrt for klubben og for en sparket trener.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Molde FK
 4. Tor Ole Skullerud