Meninger

Smørebommen kan forbli en gåte

Langrennssjef Vidar Løfshus pisker nå sine mannskaper ut for å finne ut hvorfor Norge gikk på en av tidenes smørebommer.

Vidar Løfshus var naturligvis skuffet etter at Norge smørte seg fullstendig bort på 10-kilometeren.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

FALUN: Da Charlotte Kalla hadde forlatt skistadion for å dra til gullfeiring og pressekonferanser hadde det allerede sluttet å snø. Norske skismørere var rett etter løpet i full gang med å prøve å finne ut hva som var årsaken til at de norske skijenter så ut som om hadde hatt klister under skøyteskiene.

Ska til bunns i saken

— Vi skal teste og teste for å finne ut hvorfor vi bommet. Men som du ser nå, det har sluttet å snø. Vi får kanskje aldri et svar på hva det var vi bommet på, sa langrennssjef Vidar Løfshus en drøy halvtime etter den norske fiaskoen på Lugnet i Falun.

Dermed var forholdene de norske smørerne testet under ikke identiske med slik de var da Bjørgen og Johaug slet ute i løypa.

— Men jeg tar dette som en mann. Noen ganger er det vi som treffer og noen ganger går det skeis, sa Løfshus.

Han likte selvfølgelig ikke det faktum at Norge nesten på datoen ett år etter fiaskoen i Sotsji, gikk på en smørebom. En smørebom som han selv mener var verre enn det som skjedde på Lugnet skistadion tirsdag ettermiddag.

- Under OL i Sotsji var problemet mer alvorlig. Forholdene var mer stabile og likevel klarte vi ikke å finne ut av det, sier Løfshus.

Snøværet i Falun kom som meldt av meteorologene. Det norske smøreteamet maktet likevel ikke å velge riktige ski for anledningen.

— Vi testet og testet så lenge vi kunne. Men det er vanskelig å teste på en snø som ikke har falt ennå. Vi gjorde valg og det var åpenbart feile valg, sa Løfshus.

Alle gjør sitt beste

Smøresjef Knut Nystad skjønte tidlig at denne dagen at han kom til å bli et sentralt intervjuobjekt for norske journalister.

— Det er ikke farlig å ta ansvar for det som skjer. Det er idrett vi holder på med og jeg ser hvor hardt alle arbeider for at vi skal ha de beste skiene, sier Knut Nystad.

Heller ikke han har noen forklaring på hva som skjedde. Annet at det ble gjort et feil valg.

Lov til å feile

Øverste sjef for norsk langrenn, Åge Skinstad, var heller ikke interessert i å fordele skyld etter den store nedturen.

— Det er jobbet hardt for å få det til. Det er gjort en iherdig innsats for å lykkes, og det er lov til å feile, sier Åge Skinstad. Han kan ikke love oppvask, men analyse.

Lykkelige amerikanere

Langrennssjefen har i sin tid ikke opplevd lignende gliforskjeller på grunn av smørebom. Norske langrennsjenter sto stille, mens Sverige og USA med sin svenske smøresjef hadde fullklaff. Kalla tok gullet mens Jessica Diggins tok sølvet foran lagvenninnen Caitlin Gregg.

— Skiene var raske hele løpet. Gliden endret seg ikke selv med alt snøfallet. Støtteapparatet valgte den beste smurningen og de beste skiene for forholdene,sier bronsevinner Caitlin Gregg.

En annen mann som var lykkelig var den svenske smøresjefen Urban Nilsson. Nok en gang var det Sverige som hadde superski og Norge som bommet.

Les også

  1. Grattis, Kalla! Grattis, Sverige!