Meninger

«Han kan gjøre det mest usannsynlige TIL-comebacket»

KOMMENTAR: Alle elsker en god nordnorsk røverhistorie. Mohammed Ahamed (33) og TIL er derimot ikke en nyinnspilling av «Du skal høre mye» på Rorbua, selv om mange ved første øyekast kunne tro det.

OVERRASKENDE: Mohammed Ahamed (til venstre) i duell med Henrik Johnsgård i Skarphallen tirsdag. I bakgrunnen prøvespiller Moses Mawa.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Når TIL kjører i gang etter en forlenget juleferie, er det alltid noen spillere som er mer interessante enn andre. Tirsdag var intet unntak. Juha Pirinen ble signert før jul, og i forrige uke ble det klart at KFUM-spiss Moses Mawa og TUIL-stopper Anders Jenssen skulle på prøvespill.

Men det var én spiller alle fulgte med på da TIL blåste i gang. Mohammed Ahamed var lørdag kveld en 33 år gammel fotballpensjonist etter at han samme dag hadde gått ut med nyheten om å takke nei til å spille videre i TUIL.

Den tilværelsen varte i ett døgn. Søndag kveld fikk han en SMS fra sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen, om kan kunne komme på trening i inneværende uke. En sjokkert 33-åring satt hjemme i Kroken og trodde først det «bare var kødd».

Les også

Tromsø reiser til Manchester for å diskutere overgang for TIL-talent

Rune Robertsen, sportsredaktør i iTromsø.

Da jeg møtte Ahamed på Tromstun ungdomsskole mandag formiddag, hadde han akkurat kommet ut av et hastemøte med ledelsen som gjorde at han fikk lov til å trene med «Gutan» ut uka.

Mohammed Ahamed vokste opp i TIL-systemet, men lyktes aldri som ung gutt i klubben. En ny sjanse kom i 2009, men heller ikke de neste tre sesongene skulle bli noen suksess. Derfor sa han helt oppriktig at han aldri i verden trodde en ny TIL-mulighet ville komme.

Med dette bakteppet er det legitimt å spørre seg hvorfor han kan lykkes i TIL nå, når karrieren virkelig er på hell?

Som mye annet i fotballen er veien til det som kan bli Ahameds smått sensasjonelle TIL-mulighet litt tilfeldig. Ahamed hadde ikke vært aktuell hvis Runar Espejord og Mushaga Bakenga hadde vært skadefri.

iTromsø er kjent med at hovedtrener Simo Valakari har sansen for Mohammed Ahamed som spiller. Og signalet av at han hentes inn forteller at alder ikke betyr noe som helst. Det spiller ingen rolle for Valakari om du er 18 eller 33 år. I TIL kan du lykkes uansett. Når vi også vet at Ahamed kommer til å bli en billig løsning, er sannsynligheten plutselig enda litt større hvis han overbeviser.

Les også

Ødegaard trolig tapt for TIL – kan havne i bulgarsk toppklubb

Hvis TIL henter Ahamed får de en skolert spiller med ekstremkvaliteter. Han kan score mål, og er også god til å sette opp medspillerne i gode posisjoner. I tillegg har Ahamed en – for mange – pussig styrke. 33-åringen med 170 centimeter på sokkelesten er meget hodesterk, og har scoret bøttevis med mål for TUIL etter høye innlegg fra sidene. Han bokstavelig talt undervurderes av motstanderne, men er samtidig veldig smart i boksen.

Jeg har sett en rekke TUIL-kamper mot langt bedre motstand de siste årene der «Mo» har lurt langt større og mer meritterte spillere. Da RBK knuste TUIL i fjerde runde i cupen i 2015, var det én spiller som scoret for TUIL. Mohammed Ahamed – på hodet.

Han er også en kapteinstype som gir erfaring og kan ufarliggjøre Eliteserien for mange av de unge talentene. Det finnes ikke for mye av det blant dagens TIL-spillere. «Mo» vil også godta en jokerrolle fra benken. Slike spillere vokser ikke på trær.

Og glem heller ikke at Ahamed har vært dominant i 1.-divisjon over flere år. Det er dermed forskjell på han og Christer Johnsgård, en annen spiller det er lett å sammenligne med.

Sistnevnte fikk sjansen i TIL i 2016 som 28-åring etter å ha overbevist i 2.-divisjon for Senja året før. Likhetstrekkene mellom Ahamed og Johnsgård er flere. De er langt fra unge spillere lenger. De er godt likte gutter med appell også utover den mest hardbarka supporteren.

Johnsgård ble en fiasko i TIL, og spilte bare 20 minutter totalt i Eliteserien. Hvorfor dette skjedde skyldes både at spilleren ikke var god nok, men også at han ikke fikk muligheten når han burde fått den. I tillegg var senjaværingen uheldig med skader, og hadde også en nærmest fulltids NRK-jobb i forsesongen.

Les også

Her har «Mo» fått gladnyheten – fikk fri fra jobben for å trene med TIL

Uansett forklaring ble ettermælet til Johnsgård i TIL egentlig bare ble et PR-stunt for å trekke flere folk på kampene.

Mohammed Ahamed forutsetninger er langt bedre. Selv om det er viktig å ha med seg at en forespørsel fra TIL om å komme på trening ikke nødvendigvis betyr kontrakt, gjør ikke TIL dette for å være snill.

«Mo» blir langt fra den første 1.-divisjonsspilleren som hentes inn i Eliteserien. Men jeg vet ikke om noen andre 33-åringer som har fått en slik mulighet når karrieren egentlig skulle vært over. Det må jo dessuten unektelig være rart for de med hjerte i TUIL å se at deres store sønn plutselig er aktuell for storebror, bare timer etter at skoene omtrent var lagt på hylla.

Det var sjarmerende å se Ahamed løpe rundt i rød TIL-skjorte og svart treningsbukse i Skarphallen i et par timer tirsdag. Hvordan han gjør det de neste dagene og ukene vil avgjøre om det blir noe Alfheim-spill også når alvoret starter.

Lokale spillere som har noe å tilføre «Gutan» er uansett aldri feil. Mener Simo Valakari at Mohammed Ahamed er god nok, må han tørre å ta valget andre hadde skygget unna.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Rune Robertsen