«Lillestrøm Sportsklubb er som partiet Venstre. Målet er å nå sperregrensen.»

KOMMENTAR: Denne tekstmeldingen kom fra en leser morgenen etter valgnatten. Den gjelder ikke bare for Lillestrøm, men flertallet av eliteserielagene. Og det går ut over yngre norske spillere.

Lillestrøm Sportsklubb har holdt seg i eliteserien i mange år sammenhengende. Men er det noe å juble for?
  • Ola Bernhus
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Det viktigste som er skrevet om norsk klubbfotball i år, sto Ullerns trener, Alexander Bendiksen, for i en kronikk i Aftenposten onsdag 11. september.

Hans statistiske påpekning av hvordan norske klubber bruker sine egne, unge spillere er avslørende:

  • I eksempelet 19. serierunde var en tredjedel av alle spillerne (60) av utenlandsk opprinnelse. (Han sier 50 av dem er middelmådige, det kan han gjerne gjøre).
  • Bare åtte av 176 spillere holder junioralder.
  • Av 21 spillere i Norges U20 VM-tropp spillere bare seks mer eller mindre i eliteserien (som betyr at resten holdes på lavere nivå).
Les også

Laget taper «alt». Nå er de blitt en snakkis i Fotball-Norge.

Dette forklarer noe av strømmen av unge norske spillere som heller forsøker seg utenfor Norge. Det er kanskje bra for landslagene, kortsiktig, men ille for klubbene, langsiktig – der hvor rekrutteringen skal komme fra.

Gode unntak

Kronikkforfatter Bendiksen trekker frem Bodø/Glimt og Odd som unntakene. (Han kunne nevnt Stabæk også, selv om de nydyrkede spillerne der er så gode at de forsvinner før A-laget har fått stabilisert seg).

Birk Risa og Odd er blant unntakene i norsk eliteserie.

Våre fremste kjøpelag, Molde og Rosenborg, er de opplagte moteksemplene. De handler når de trenger spillere. Greit.

Men dette skjer nedover i Eliteserien også. Det er verre, for de har ikke råd til å kjøpe inn utenlandske spillere som kan løfte laget til et nytt nivå.

Der Odd og Glimt er gode varianter, nevner Bendiksen Brann som det motsatte. Han kunne også ha nevnt de enda svakere lagene, nesten alle. Lillestrøm kan være et eksempel.

Les også

Tidligere eliteserieprofil bommet på avgjørende straffespark. Nå er huset hans rasert.

Rosenborg – kjøpelaget som bruker penger for å bli gode.

Som Venstre

Sammenligningen med Venstre er litt morsom. Målet er å komme over nedrykksgrensen. Det har Lillestrøm klart i en evighet, en prestasjon – i de fleste av de siste 20 årene ved å kjøpe spillere. Slikt blir det ny kontrakt av.

Men er det ikke rart at en by der fotball er omtrent alt og så mange yngre spillere når landslag, ikke klarer å få frem egne toppspillere, ikke på flere tiår?

Denne sommeren kjøpte de inn enda en utenlandsk midtstopper (de eide seks midtstoppere fra før). Blant disse seks stopperne var fire norske i alderen 18–22 år (Sinyan, Sandberg, Slørdahl, Ranger). Spillere med internasjonale kamper for Norge. I stedet for å bygge opp disse ungdommene, hentet de en spiller fra Estland (Tamm).

Nå satser LSK på to omstreifere og en 42-åring Kippe på stopperplass.

Les også

Her er alle overgangene i Eliteserien

Lillestrøm har mange midtstoppere. 42 år gamle Frode Kippe (t.h.) er én av dem.

Lillestrøm har en back (Baccay, 18 år) som har vært på aldersbestemte landslag i årevis. Han har så vidt vært innom A-laget og vist et backspill som peker mot noe helt annet enn det lagets nåværende backer står for.

Men laget bruker lønnsbudsjettet på spillere som har vist at de ikke er i utvikling, mens vi leser om økonomisk krise fordi de ikke får solgt en av sine utenlandske spillere (Mathew).

Lillestrøm er i godt selskap.

Klubber uten mot

Hvordan kan slikt skje? Fordi det viktigste er å ta tre poeng, eller i hvert fall ett, i neste kamp.

Det er ikke rart. Trenerne kan ikke risikere et nedrykk, de er bare innom. Nedrykk gjør seg dårlig på CV-en.

Men en klubb kan tenke lenger enn til kommende sesong, i hvert fall når trenere ansettes og klubbens strategi diskuteres.

Det vanlige argumentet mot å la en yngre spiller slippe til, er at «han mangler erfaring». Som om erfaring er noe man er født med og ikke må få anledning til å skaffe.

Les også

I over 100 år har de spilt i gult. Derfor skiftet eliteserielaget plutselig farger.

Vi heier litt ekstra på Bodø/Glimt, skriver Ola Bernhus.

Denne høsten heier vi ekstra på Odd og Glimt, hyller god fotball av Molde og RBK, smiler (av romantiske grunner) hvis klubber som Mjøndalen og Ranheim fortsetter å gjøre det umulige mulig og lar oss imponere av Lillestrøm, som klarer sperregrensen igjen.

Og ser at Norge ligger på 23.-plass i UEFAs klubbranking.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk