Sjakk

Carlsen: - Anand forsvarte seg veldig godt

Sjakk-VMs lengste parti endte med remis for Magnus Carlsen.

LANGT PARTI: Magnus Carlsen presset Viswanathan Anand gjennom store deler av partiet, men greide ikke gjøre overtaket tellende i form av en seier. Foto: Dan Petter Neegaard

  • NTB
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

SJAKK-VM, PARTI SYV: MAGNUS CARLSEN-VISWANATHAN ANAND 0-0 (4-3)

Etter over seks timer ved brettet spilte Magnus Carlsen med hvite brikker remis mot utfordrer Vishy Anand. Sammenlagt er stillingen 4-3 til nordmannen.

Magnus Carlsen presset Viswanathan Anand gjennom store deler av maratonpartiet, men greide ikke å ta sin andre strake seier i VM.

— Jeg tror han er litt misfornøyd med at han ikke greide å vinne. Anand var veldig godt forberedt, og hadde funnet noe på forhånd som ga et sluttspill som førte til remis. Det var noe datamaskinen faktisk ikke så, kommenterer Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla.

— Det er greit med uavgjort. Hvis jeg overså noe, er jeg ikke sikker på hva det var. Jeg hadde en lovende posisjon, men han forsvarte seg veldig godt, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Sterkt Anand-forsvar

Spillerne byttet raskt av dronninger og gikk dermed tidlig inn i et sluttspill, men det betød på ingen måte at det ble et kort parti.

Det gikk over seks timer før spillerne ble enige om remis og tok hverandre i hånden.

Anand forsvarte seg, som tidligere i VM-kampen, med det såkalte Berlin-forsvaret. Den regjerende verdensmesteren slet med å bryte ned inderens stilling, og remis ble raskt et svært sannsynlig utfall, men Anands 31. trekk (Lxg4) snudde partiet på hodet.

Med trekket fikk Carlsen tilsynelatende en stor fordel, men det var tydelig at Anand siktet seg inn på remis. Etter 122 trekk ble det klart at Carlsen ikke maktet å kjempe utfordreren i senk, og det endte med remis.

— Jeg syntes jeg forsvarte meg godt i dag, sier Anand, som innrømmer at det var tøft å forsvare seg mot Carlsens angrep.

Med de 122 trekkene ble partiet VM-historiens nest lengste. Det lengste ble spilt mellom Viktor Kortsjnoj og Anatoly Karpov i 1978. De brukte da 124 trekk før partiet endte i remis.

Med remis har fremdeles nordmannen ett poengs ledelse sammenlagt.

Mener Carlsen er stor VM-favoritt

Anand har nå tre partier med hvite brikker på de neste fem partiene. Kvisla ser imidlertid fortsatt på Carlsen som en soleklar favoritt til å vinne VM.

— Hvis Magnus ikke taper noen av partiene med svarte brikker, vinner han VM. Jeg ser på han som en ganske stor favoritt, og vil si at vinnersjansene nå er på 80 prosent, vurderer Kvisla.

Flere eksperter spådde at Anands kjempebrøler under lørdagens parti, da han ikke utnyttet sjansen til å vende om hele VM-kampen, ville komme til å prege han gjennom resten av duellen i Sotsji. Motstanden han viste mandag forteller imidlertid en annen historie.

— Han slår tilbake veldig fort, og gikk for noe jeg tror han hadde sett på på forhånd. Det funket bra, sier Kvisla, og legger til:

— Jeg trodde tabben ville prege ham videre, men det har det tydligvis ikke gjort.

Følg det åttende VM-partiet med Aftenpostens sjakkekspert Johannes Kvisla tirsdag fra kl. 13.00.

Les også

  1. Carlsen nekter å godta Anands uavgjort-frieri

  2. Carlsens viktigste hjelper jobber når nordmannen sover

  3. Russisk sjakkstjerne: - Jeg ville skrike til Carlsen da han tabbet seg ut

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen