Ekspert hyller Carlsens redningsaksjon: – Det er et mirakel

Magnus Carlsen var under press, men berget remis.

Magnus Carlsen har virkelig fått ting å gruble på i sjakk-VM. Her er han under det andre VM-partiet.
  • Nicholas Bergh

FABIANO CARUANA-MAGNUS CARLSEN 0,5–0,5

LONDON: I det åttende VM-partiet trøkket Fabiano Caruana skikkelig til. På et tidspunkt hadde han Magnus Carlsen på gaffelen. Så fant imidlertid ikke amerikaneren de beste trekkene.

– Jeg er skuffet, fordi jeg hadde en veldig lovende stilling. Jeg så ikke helt øyeblikket der jeg feilet, sier Caruana på pressekonferansen.

– Jeg er litt lettet. Det var et tøft parti. Det var han som hadde alle sjansene. Jeg er glad for å ha overlevd, sier Carlsen.

Ny «rekord»

Etter tre og en halv times spill var den åttende strake remisen i VM et faktum. Den eneste gangen tidligere en VM-kamp har startet med åtte remiser var i 1995. Da spilte Viswanathan Anand og Garry Kasparov mot hverandre.

Carlsen har skuffet med de hvite brikkene, men fortjener ros for at han har kommet seg helskinnet gjennom partiene med svart, mener sjakkekspert Atle Grønn.

– For meg er det et mirakel hver gang Magnus overlever med svart mot Caruana. Det er så livsfarlig det som skjer på brettet nå, sa Grønn underveis i partiet i NRKs sending.

– Det er så mye brodd i spillet til Caruana med hvit, så å overleve disse partiene er en stor prestasjon av Magnus, la Grønn til.

– Tror Magnus hater denne stillingen

I det fjerde svartpartiet på rad spilte Carlsen siciliansk forsvar. Denne gangen fikk vi imidlertid den såkalte Svesjnikov-varianten – som ofte fører til ubalanserte stillinger. «En veldig spennende start», sa ekspert Torstein Bae i NRK-studio.

Det virket som et sjakklig blodbad var i emning. Den australske stormesteren Ian Rogers forklarte det slik:

– Carlsen har en veldig spennende stilling, der han har fordel på kongefløyen, mens Caruana har fordel på dronningfløyen. Hvis Caruana vinner på dronningfløyen, vinner han en bonde eller to. Hvis Carlsen vinner på kongefløyen, er det sjakk matt. Jeg vet hvilket angrep jeg ville valgt.

Her tar Fabiano Caruana og Magnus Carlsen hverandre i hånden før VM-parti 8.

Carlsen havnet imidlertid langt bak på klokken. «Jeg tror Magnus hater denne stillingen!», sa den russiske sjakkstjernen Aleksandr Grisjtsjuk mens Carlsen var midt i en 20 minutters grubleøkt på trekk 20.

Stort Caruana-overtak

I det neste trekket brukte imidlertid Caruana 33 minutter. Da virket det som hele sjakkverdenen satt og ventet på om han ville flytte bonden til c5.

Til slutt gjorde Caruana nettopp det. «Nå er det ingen vei tilbake», sa Jon Ludvig Hammer i VGTVs sending. Ifølge supercomputeren Sesse hadde Caruana et overtak tilsvarende to bønder.

Fabiano Caruana trøkket til i mandagens VM-parti.

Caruana fant imidlertid ikke de riktige trekkene videre. Spesielt amerikanerens 24. trekk, h3, var ingen hit blant sjakkcomputerne. «Det er et stort lettelsens sukk for Magnus», sa den russiske stormesteren Peter Svidler i sendingen til chess24.com.

Plutselig var partiet på vei mot remis. Spillerne hadde fire bønder hver, men ikke et berettiget håp om å gjøre dem om til dronning. Etter tre og en halv times spill tok spillerne hverandre i hånden.

Tirsdag er det hviledag i sjakk-VM. Runde 9 og 10 spilles henholdsvis onsdag og torsdag.