NRK: Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb – vil sikre stemmer i sponsorsaken

Norske sjakkeksperter trodde nesten ikke det de så da nyheten om Magnus Carlsens nye klubb kom.

Magnus Carlsen skal ha startet en ny sjakklubb, Offerspill SK, ifølge NRK.

Magnus Carlsen håper å sikre nok stemmer foran sjakkongressen i juli. Mål: Å få til et samarbeid mellom Norges Sjakkforbund og spillaktøren Kindred.

Det vil Carlsen gjøre gjennom å verve 1000 medlemmer til sin nystartede sjakklubb Offerspill SK, skriver NRK. Carlsen vil tilsynelatende betale lisensen, som er 520 kroner for voksne og 260 kroner for juniorer, av egen lomme.

– Det er mye som er sjokkerende, spesielt at bettingbransjen står bak. Magnus starter en fiktiv sjakklubb med fiktive sjakkspillere for å kuppe kongressen, og få viljen sin, sier sjakkskribent i Aftenposten, Atle Grønn.

Grønn sikter til eier av domene Offerspill, som har tilknytninger til Unibet og er kompis med Magnus Carlsen. Vi har prøvd å komme i kontakt med Barstad, uten hell, men han skriver dette på Twitter:

«Hei. Nå er jeg ikke ansatt i Unibet, men jeg tipser om fotball og basketball som konsulent. Jeg er med i Offerspill for min kompetanse på SoMe og entreprenørskap. Og fordi jeg er en venn av Magnus. Noe jeg har vært lenge før Unibet kom på banen.»

Sjakkekspert Atle Grønn.

– Ble målløs

Sjakkekspert i NRK, Torstein Bae, reagerer også sterkt på nyheten.

– Kanskje for første gang i mitt liv ble jeg målløs. Det er oppsiktsvekkende. Magnus har gjort sitt syn på Kindred-avtalen klart tidligere, men at han nå gjør dette for å vippe saken i sitt favør, er absurd, sier Bae.

Men likevel tror han sjakkspillere får lyst til å melde seg inn i den nye klubben.

– At det er gratis og du blir klubbkamerat med verdensmesteren, frister nok for mange. Det finnes nok hobbyspillere som ikke har tatt steget med å melde seg inn i en klubb ennå, sier NRK-eksperten.

Magnus Carlsen er svært opptatt av at Norges Sjakkforbund skal inngå den omstridte sponsoravtalen med spillselskapet Kindred.

– Merkelig at han ikke ser det selv

1000 medlemmer vil gi Carlsens klubb 40 stemmer på sjakkongressen i juli, hvilket vil gjøre det mer sannsynlig at kongressen stemmer ja til et samarbeid mellom NSF og Kindred.

– 7. juli skal Kongressen stemme over samarbeidet mellom NSF og Kindred. Offerspill Sjakklubb er for at dette samarbeidet inngås. Nye medlemmer gjøres derfor oppmerksom på at din innmelding kan påvirke utfallet av valget, står det blant annet i innmeldingsskjemaet til klubben, ifølge NRK.

– Det er merkelig at ikke Magnus ser de problematiske sidene med det han gjør nå. Det har vært en god og åpen debatt, og jeg synes Magnus burde ha respekt for prosessen som pågår, sier Torstein Bae.

Sjakkekspert, Torstein Bae.

Kom brått på forbundet

President i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen, sier at beskjeden kom brått på forbundet, og at han selv var overrasket.

– Vi skal ta en vurdering i kveld eller i morgen og se på at alt er som det skal, men foreløpig ser det ut til at Carlsen og hans nye klubb er innenfor vedtektene, sier Madsen.

– Er det greit å skaffe seg stemmer på denne måten?

– Det er det vi skal ta en vurdering på. Magnus viser iallfall stort engasjement for avtalen.

Hans Olav Lahlum er leder i reglementsutvalget i forbundet, og vil derfor ikke uttale seg i saken.

Det har vært mye oppstyr og tilløp til bråk etter at sponsortilbudet fra Kindred ble kjent. Avtalen går angivelig ut på at sjakkforbundet skal motta 50 millioner kroner for å drive lobbyvirksomhet på politisk nivå i Norge. Sjakkforbundet binder seg da til å jobbe for at Norsk Tippings monopol på pengespill skal avvikles, og at andre bettingaktører skal få lisens til å drive med betting i Norge.

– Dersom vi voksne, veletablerte som ikke har noen økonomisk interesse av denne avtalen, skulle stemme den ned, vil jeg se på det som et svik mot denne og neste generasjonen av unge, og et klart signal om at vi er et forbund uten ambisjoner, skrev Carlsen i et Facebook-innlegg i helgen.