Magnus Carlsen innså feilen sin umiddelbart. Så fulgte ett minutt med lidelse

Slik var minuttet som sjokkerte sjakkverden.

Magnus Carlsen vant partiet over Viswanathan Anand lørdag, til tross for at han gjorde en stor feil i sitt 26. trekk.
  • Nicholas Bergh

Det sjette partiet i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand vil bli husket lenge, på grunn av den utrolige dobbelttabben spillerne gjorde i partiets 51. og 52. trekk.

Det indiske nettstedet Hindustan Times har lagt ut en video som viser de sjokkerende sekundene, der begge VM-spillerne gjorde store tabber i løpet av noen få sekunder.

Carlsen gjorde først sitt trekk, før han noterte trekket, som er vanlig prosedyre. Carlsen stoppet deretter å skrive et øyeblikk, noe det indiske nettstedet mener er øyeblikket der nordmannen innser sin tabbe.

Et snaut minutt etterpå gjør Anand sitt trekk, trekket som hele sjakkverden nå snakker om.

Anand flyttet sin bonde fra a5 til a4 (grønn strek). Dersom han i stedet hadde flyttet sin hest fra g6 til e5, ville han tatt en bonde fra Carlsen, og samtidig lagt press på både g4-tårnet og c4-bonden.

— Det ene trekket Anand gjorde raskt er trekket der han trengte å bruke tid. Synd, skriver sjakkeksperten Susan Polgar på sin Twitter-konto.Rett etter Anands trekk lener Carlsen hodet mot armene, som ligger oppå bordet, i en gest som tydelig viste nordmannens lettelse.

— Det er det samme på alle nivåer, det er en følelse av fullstendig panikk. Noen ganger er du veldig heldig, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen, på spørsmål om hvordan han følte seg etter sitt tabbetrekk.

Les også

Slik vant Carlsen

— Kunne ikke vært verre

Magnus Carlsen var lettet etter lørdagens seier, men virket ikke spesielt fornøyd med eget spill.

Etter Anands sjokkerende feil, fikk den russiske tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik spørsmålet «hvordan henter man seg inn etter en sånn tabbe?»— Etter min erfaring, så henter du deg ikke inn, sa Kramnik i studiosendingen til chess24.com.

Det er imidlertid nettopp det Anand nå må gjøre, dersom han skal vinne tilbake verdensmestertittelen fra Magnus Carlsen.

Stormester Kjetil A. Lie, Norges femte beste sjakkspiller, beskriver lørdagens parti som et vendepunkt.

— Jeg vet selv hvordan det føles. Det er grusomt når et trekk får så store konsekvenser. I tillegg gjør han det i en VM-kamp, der han som utfordrer kunne sikret seg en seier med svart. Det kunne ikke vært verre, sier Lie til Aftenposten.

Kjetil A. Lie var blant Magnus Carlsens lagkamerater på Norges førstelag under sjakk-OL i Tromsø. Han forteller at han ikke kan huske at Carlsen har gjort en lignende feil. Her avbildes Lie før OL-partiet mot finske Daniel Ebeling.

— Før dette partiet synes jeg Anand hadde kommet best ut av de første fem rundene, men den skjebnesvangre feilen vippet VM-duellen over i Carlsens favør. Nå er Carlsen soleklar favoritt, ikke bare fordi han leder, men også på grunn av det psykiske aspektet.Verdenstoer Fabiano Caruana skrev «Anand får ikke sove i kveld» på Twitter. Lie tror det vil være vanskelig for Anand å komme seg etter tabben.

— Det blir ingen god natt for Anand. Han hadde ikke dagen i dag. Det kommer til å være vanskelig å fordøye feilen. Jeg klarer ikke helt å se hvordan Anand skal kunne glemme den, sier Lie.

- Betyr det at han vil bruke mer tid i de neste partiene, for å forsikre seg om at han ikke gjør tabber?

— Ikke nødvendigvis. Jeg tenker at det som vil påvirke ham mest er de negative tankene som sniker seg inn i underbevisstheten. Det kan hende han bruker mer tid, og det kan hende han ikke vil klare å fokusere nok, sier Lie.

Les også

Nå blir det veldig, veldig vanskelig for Anand å komme tilbake

— Kolossal skuffelse

NRKs sjakkekspert Torstein Bae tror også Anand vil slite med å glemme feilen.

Under VM-kampen sitter Torstein Bae sammen med Line Andersen i NRKs sjakkstudio. Bae tror Anand er kolossalt skuffet over sin tabbe.

— Jeg tror han føler en kolossal skuffelse over at han ikke oppdaget den uventede muligheten. Han tenker nok litt på hvordan situasjonen hadde vært dersom han hadde benyttet sjansen. Det er klart det er veldig krevende, selv om han er rutinert, sier Bae til Aftenposten.- Når man gjør så elementære feil er det uunngåelig at man tenker «hvordan kunne det skje?».

Nettopp det spørsmålet fikk naturligvis Anand på pressekonferansen etter partiet.

— Når du ikke forventer en gave, så er det ikke alltid du ser den, sa inderen.

Kjetil A. Lie tror en del av forklaring til tabben er at Anand hadde havnet i en situasjon der han hadde få angrepsmuligheter.

— Hans stilling tilsa at han ikke hadde noen aktive muligheter, så plutselig kom det en mulighet ut av det blå. Stillingen var litt håpløs i utgangspunktet, og han forventet nok ikke at noe sånt kunne skje.

— Det er viktig å få med at det er ørsmå marginer på dette nivået. For folk utenfor virker det helt uforståelig. De er vant til at Magnus og de andre bare gjør korrekte trekk, og da tenker de «jøss, er det mulig?».

- Kanskje hviledagen er en fordel for Anand

Etter lørdagens parti leder Carlsen VM-kampen 3,5-2,5. Søndag er det hviledag i sjakk-VM, og begge spillerne vil nok ha en klar ambisjon om å spille mer presist når duellen starter opp igjen mandag. Torstein Bae tror hviledagen kan komme på et gunstig tidspunkt for Anand.

— Kanskje det er en fordel tross alt. Han trenger kanskje tid på å summe seg. Samtidig er det ikke morsomt å bruke tid på å tenke på det her. Han må prøve å unngå tap med svarte brikker på mandag, og så komme sterkere tilbake, sier Bae.

Du kan følge partiet direkte på våre sider, og chatte med sjakkekspert Johannes Kvisla, fra klokken 13 mandag.