Sjakk

Norway Chess-arrangøren beklager overfor Carlsen etter tidstabbe

Innrømmer at de ikke har gitt god nok informasjon.

TAPTE I ÅPNINGEN: Magnus Carlsen hadde ikke kontroll på de nye tidsreglene og tapte derfor på tirsdag. Nå beklager arrangøren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • Sjur Magnus Bergstrøm

Magnus Carlsen rotet seg helt bort i åpningspartiet mot Veselin Topalov i Norway Chess-turneringen tirsdag. Han ledet soleklart, men tapte da spilletiden hans gikk ut.

— Det er bare tragikomisk, sa en svært skuffet Carlsen da han kom rett fra sjokktapet mot Veselin Topalov til TV 2s sjakkstudio.

Etter over seks timer spill var det beregnet at han hadde 98 prosent sjanse for å vinne partiet mot bulgarske Topalov. Carlsen trodde han hadde fått ekstra tid etter 60 trekk, men det hadde han ikke.

Tidsreglene under Norway Chess er endret siden i fjor. Sekundene tikket nedover, og så brøt dommeren inn i partiet og fortalte Carlsen at han hadde tapt.

Les også

Carlsen tapte etter tidstabbe: - Det er bare tragikomisk

Offisiell beklagelse

Nå ber arrangøren om unnskyldning på sine egne hjemmesider.

— På vegne av Grand Chess Tour og hoveddommeren, samt personlig, så vil jeg beklage overfor spillerne for manglende informasjon når det gjelder tidskontrollen. Selv om informasjonen ble gitt på internett og ble annonsert før den første runden, har vi fått vite at flere spillere ikke var klar over den nye tidskontrollen. Det forteller oss at vi har rom for forbedring. Dette er vi veldig lei oss for, og spesielt for Magnus Carlsen som tapte sitt åpningsparti fordi han ikke var klar over kontrollen, skriver den norske sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jansson.

På eget initiativ

Overfor TV 2 utdyper Aulin-Jansson beklagelsen:

— Beklagelsen går ut på at jeg ikke har vært flink nok til å informere spillerne om betenkningstiden. Det er blitt informert, men vi har ikke sikret oss om at alle fikk den meldingen.

Han forklarer at de har brukt de to siste dagene på å sjekke papirene og at de har hatt mye annet å ta tak i. Derfor har ikke beklagelsen kommet før nå, men han understreker at de ikke har opplevd press fra Carlsen og hans medarbeidere.

— Jeg synes Magnus fortjener en unnskyldning, så derfor får han det. Vi har snakket med folk, også Team Carlsen, men dette kom på mitt initiativ, sier sjakkpresidenten.

Les også

  1. Nytt tap for Carlsen i Norway Chess

  2. Kasparov: - Alle vil slå Carlsen

  3. Carlsen: - I dag var jeg som en glad amatør

  4. Carlsen i superform foran Norway Chess

Les mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen