Sjakk

Da denne mannen plutselig dukket opp på Carlsens VM-kamp, innså eksperten hva som står på spill for Putin

— Det var overraskende at han kom hit, sier Atle Grønn.

Putin-talsmann Dimitrij Peskov reiste helt til New York i anledning Magnus Carlsens VM-kamp.
  • Kurt B.M. Haugli

NEW YORK: VM-oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin har langt flere dimensjoner enn hvit mot svart på sjakkbrettet.

De dyttet og bannet på russisk. Etter det første partiet i bataljen på Manhattan var det relativt ville tilstander rundt Sergej Karjakin. Sjelden har russiske medier fulgt så tett på en russer i utlandet. De dyttet mikrofoner opp i ansiktet på mannen som skal sørge for heder, ære og en prestisjetung tittel til hjemlandet.

Russlands nummer to tok turen

Sergej Karjakin skal spille kampen for Russland. Og da er det snakk om virkelig å spille for nasjonen Russland, Putin og æren til hele det russiske folk. Hele landet nærmest krever at Russland nå får en regjerende verdensmester igjen. Derfor dukket Putin-talsmann, Dimitrij

Dimitri Peskov er regnet som en av de tre mektigste i Russland til tross for at han bare har tittelen talsmann for president Vladimir Putin.

Peskov, opp på pressekonferansen dagen før kampen.

Hans tilstedeværelse var et tydelig signal på hvor symboltungt russerne mener at en seier mot Magnus Carlsen vil være.

— Det at Peskov kom hit til åpningen i New York sammen med Andrei Filatov var for meg overraskende. Det sier meg at dette er viktigere for Russland enn jeg hadde trodd. Dimitri Peskov er kanskje Russlands nest mektigste mann og har rang over statsminister Dimitrij Medvedev, sier Atle Grønn. Han er professor i russisk, sjakkspiller på et høyt nivå og Aftenpostens sjakkspaltist.

Carlsen-motstanderens hemmelighet bekymrer ekspert: - Det som er mest skummelt.

Oligarkens støtte

Andrei Filatov elsker sjakk. Han er president i det russiske sjakkforbundet. Og han er søkkrik. I 2015 var han angivelig god for 10 milliarder kroner. Han har brukt sine økonomiske muskler til å sikre at Karjakin ikke skulle mangle noe i oppladningen til kampen.

— Karjakins sjanser til å vinne kampen er slik ekspertene beskrev sjansen til Donald Trump til å bli USAs nye president. Det var 70–30 i Clintons favør. Trump vant, sa Filatov på den russiske pressekonferansen dagen før kampen startet.

Andrei Filatov er president i Det russiske sjakkforbundet. Den søkkrike oligarken har sørget for Karjakin har fått alt han har pekt på i oppkjøringen til VM-kampen.

Atle Grønn slår fast at oligarken og sjakkpresident Filatov er i Putins indre krets. Han er klar på at en seier i New York vil være helt spesielt for russerne.— Russerne ser symbolverdien i at de har en russer i New York som møter vestens gullgutt. Putin er glad i symboler og en seier her er ladet med symboler, sier Grønn til Aftenposten.

Tradisjoner som skal beskyttes

I Russland er sjakk noe som er rotfestet i kulturen. Sjakk var aldri noen viktig sport i Norge før Magnus Carlsen dukket opp. I Russland har de en lang og ærerik tradisjon. Mellom 1948 og 2000 var alle verdensmestere fra Sovjetunionen eller Russland bortsett fra de tre årene Bobby Fischer hadde sjakktronen på første halvdel av 70-tallet.

Men nå er det 11 år siden det var en russisk verdensmester. Vladimir Kramnik tapte mot Vishy Anand og førte russisk sjakk inn på et sidespor. Siden har russerne lengtet etter tittelen. Det passer ikke Putins Russland å være underlegen i en sport som de har behersket i mange år.

— Russerne er opptatt av prestisje. Det er et mål å få denne prestisjeseieren fordi det er på et felt som er rent og uten doping. Det å kunne si at man har den mest intelligente mannen på kloden, som sjakkmesterne gjerne blir kalt, er også viktig.

Fikk du med deg Carlsens utspill om norske holdninger? - Politisk korrekthet dominerer alt.

Mer enn bare Karjakin

Enkelte har også antydet at kampen har likhetstrekk med den legendariske kald-krig-kampen mellom Boris Spasskij og Bobby Fischer i 1972. En kamp hvor jernteppet fortsatt gikk rett gjennom Europa og forholdet mellom Sovjetunionen og USA var på sitt mest kjølige. Kampen måtte spilles på nøytral grunn i Reykjavik på Island.

Russiske medier (og noen norske) er svært interessert i hva Sergej Karjakin mente etter sitt første parti mot Magnus Carlsen fredag kveld. En seier betyr mye for Russland og dermed er russiske medier svært godt representert på Manhattan i disse dager.

— Selvfølgelig er det viktig for russerne at de tar tilbake sjakktronen. Sjakk er stort i landet. Men vi skal heller ikke underspille de bakenforliggende faktorene. At Russland ønsker å vise storhet utover det at de har en Putin-lojal sjakkspiller i verdensklasse, er viktig for landet, sier Ulrich Stock, journalist i den tyske storavisen Die Zeit.Det er ikke kald-krig-tilstander mellom øst og vest lenger, men Russlands forhold til det vestlige Europa og USA er kjøligere enn det var bare for åtte-ti år siden.

— Nå har Putin fått den presidenten han ønsket seg i USA, han har fått britene ut av EU. Han får det stort sett som han vil, og derfor vil det være stort å vinne denne kampen, sier Atle Grønn.

Rubler som styrer

Dimitri Peskov var klar på hvorfor han var på pressekonferansen og innledningen til VM-kampen.

— Det er uten tvil viktig for oss å støtte vår mann her i New York, sa Peskov til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Denne støtten fra Karjakin helt fra øverste hold har gitt Karjakin de beste forutsetninger til å forberede seg til kampen i New York. Karjakin som i sin tid flyttet til Russland og fikk med det for første gang i sin karrière noen få sponsorer. Nå kan han peke på alt han vil ha. Oligarker og myndigheter sørger for at han får det.

Ikke bare har Andrei Filatov støttet hans forberedelser nærmest fra egen pengebinge. Internasjonal sjakk er fortsatt preget av russisk innflytelse. Lederen for Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er russeren og Putin-vennen Kirsan Iljumzjinov. Agon, selskapet som er teknisk arrangør for VM-kampene, har sitt hovedkontor i Moskva. Den største sponsoren til VM-kampen er det russiske gjødselselskapet Agrophos. I tillegg er det russiske luksusvodkamerket Beluga en av sponsorene.

Nå skal det sies at det ikke er helt fritt for norske sponsorinnslag. Både den norske vannprodusenten Isklar og NRK er samarbeidspartnere med arrangørselskapet Agon. Men de blir små fisker i en stor, russisk sjø.

Les mer om

  1. Sjakk