11-åring tar sjakkverdenen med storm: – Mye bedre enn Magnus Carlsen

Rameshbabu Praggnanandhaa er på skuddhold av Sergej Karjakins prestisjetunge rekord.

Rameshbabu Praggnanandhaa gjør seg bemerket ved sjakkbrettet, akkurat som Magnus Carlsen gjorde i ung alder.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh

Rameshbabu Praggnanandhaa er bare 11 år gammel. Likevel er han kjent over hele verden – fordi han er god i sjakk.

11-åringen har en rating på 2479. Til sammenligning er det kun åtte spillere i Norge – i alle aldre – som er høyere rangert, ifølge sjakknytt.no.

Så god er det vesle indiske vidunderbarnet, at han allerede sammenlignes med store stjerner som Magnus Carlsen (26) og Sergej Karjakin (27).

Praggnanandhaa har allerede blitt omtalt i store medier som The Mirror, The Guardian og ESPN. Han har dessuten fått skryt fra selveste Viswanathan Anand.

– Han får oppmerksomhet over hele verden. Han er en veldig berømt indisk sjakkspiller akkurat nå. Av en eller annen grunn inspirerer han alle, sa sjakklegenden Anand, som i likhet med Praggnanandhaa er fra Chennai, i et intervju med den indiske avisen Deccan Chronicle i januar.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

Kappløp mot Karjakin

Så hva er så spesielt med Rameshbabu Praggnanandhaa?

Det som skjedde i mai 2016 er en del av forklaringen. Da ble han tidenes yngste som sikret tittelen internasjonal mester (IM) i sjakk – i en alder av 10 år og 9 måneder.

Da ble et nytt mål åpenbart. Praggnanandhaa har tatt fatt på et kappløp om å bli tidenes yngste stormester (GM) i sjakk. GM-tittelen er den største utmerkelsen i sjakken.

Magnus Carlsen ble stormester i en alder av 13 år og 4 måneder, men det er Sergej Karjakin som har rekorden. Han var bare 12 år og 7 måneder da han ble stormester i 2002. Men nå har altså Praggnanandhaa åtte måneder på seg til å slå den prestisjetunge rekorden.

Sergej Karjakin er fortsatt tidenes yngste stormester.

– Utenomjordisk

Arbeidet frem mot milepælen legges ned i 11-åringens hjem i Chennai. Sagar Shah, en indisk sjakk-IM, besøkte Praggnanandhaa i juni. Det er en opplevelse han sent vil glemme.

– Når du snakker med Praggnanandnhaa om andre ting, er han nervøs og sjenert. Men når du snakker med ham om sjakk, er han ikke lenger enn 11-åring. Han snakker med stor selvtillit. Han vet at han er god i sjakk, forteller Shah til Aftenposten.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Shahs møte med Praggnanandhaa munnet ut i en reportasje på nettstedet Chessbase. Der fortalte Shah om overraskelsen da han innså hvor god Praggnanandhaa var. Shah fortalte at Praggnanandhaa evne til å løse sjakkoppgaver gjorde ham målløs.

– Farten og nøyaktigheten hans var rett og slett utenomjordisk, skrev Shah.

Rameshbabu Praggnanandhaa (11) forbløffer en hel sjakkverden.

– En mye bedre versjon av Magnus

Møtet i Chennai overbeviste den indiske sjakkeksperten. Han mener det er helt naturlig å sammenligne 11-åringen med verdensmester Magnus Carlsen.

– Jeg vil si Praggnanandhaa har en veldig lignende, intuitiv stil som Magnus. Unge Magnus likte å angripe. Det gjør også Praggnanandhaa. Men jeg vil si Praggnanandhaa er en mye bedre versjon av Magnus, sier Shah.

Han forventer store ting av vidunderbarnet fremover. Shah nærmest garanterer at Praggnanandhaa vil slå Karjakins stormesterrekord. Han spår også at stortalentet vil være blant verdens 10 beste spillere innen han er 20 år.

Skeptisk sjakkekspert

Sjakkhistorien er imidlertid full av spillere som har stagnert i tenårene.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn minner om at Praggnanandhaa fortsatt har en lang vei å gå.

– Det er ikke gitt at han når verdenstoppen, sier Grønn.

– Disse supertalentene pleier å bli gode, men det er mye som skal klaffe, legger han til.

Les også

Da Carlsen kom inn i rommet, skjønte eksperten at noe var galt: – Respektløst

Faren: – Ikke noe press

Grønn er, akkurat som den indiske 11 åringen, internasjonal mester i sjakk. Med sine 2331 ratingpoeng ligger han drøyt 100 poeng bak Praggnanandhaa.

– Han kan bli kjempegod, men det er vanskelig å si. Jeg kjenner det nivået han er på, og jeg vet hvor langt det er frem, sier Grønn.

Sjakkekspert Atle Grønn synes det er vanskelig å si akkurat hvor god Rameshbabu Praggnanandhaa kan bli.

Sjakkeksperten sier det blir «veldig vanskelig» for Praggnanandhaa å slå Karjakins rekord. Stortalentets far Rameshbabu er imidlertid ikke særlig opptatt av rekorden.

– Det er absolutt ikke noe press på Praggnanandhaa. Han bør nyte spillet og utvikle seg videre. Vi minner han aldri på GM-rekorden, og vi bryr oss heller ikke om den, sa han til Chessbase i juni.

Farens likegyldighet til tross: En hel sjakkverden vil følge 11-åringens trekk i tiden fremover.

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM. Hør hvordan Norge vurderes og hvem som er gullfavoritt: