Carlsen ville «ikke være smålig». Så begynte partiet.

Magnus Carlsen legger ikke skjul på at han håper Fabiano Caruana mislykkes denne uken.

Magnus Carlsen legger ikke skjul på at han håpet Fabiano Caruana mislyktes i London Chess Classic.

Fabiano Caruana klarte ikke å detronisere Magnus Carlsen under sjakk-VM i London.

Nå er Caruana tilbake, denne gangen for å spille London Chess Classic. Der har han spilt to partier mot Hikaru Nakamura. Begge partiene har imidlertid endt remis.

Det betyr at Caruana – inntil videre – har mistet sjansen til å passere Carlsen på verdensrankingen. Nordmannen leder med bare 5,4 poeng.

– Etter VM-kampen var jeg veldig fornøyd. Da tenkte jeg at jeg ikke skulle være smålig og ønske Caruana alt godt i London Chess Classic. Men med en gang partiet begynte, forsvant det. Jeg heiet ganske heftig på Hikaru, fortalte Carlsen i studiosendingen til chess24.com onsdag.

Carlsen: – Bare utrolig

Caruana var nemlig nær seier i tirsdagens parti. Hadde han vunnet da, ville han passert Magnus Carlsen på verdensrankingen. Det ville vært første gang nordmannen ikke var nummer én siden 2011.

– Det er klart Magnus heier på Nakamura. Det er gyllen rekke som strekker seg tilbake til 2011. Magnus har sjelden hatt behov for å heie så mye på Nakamura som nå, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Fabiano Caruana er tilbake i London, der han utkjemper en duell med Hikaru Nakamura.

Carlsen har flere ganger understreket hvor mye ledelsen på verdensrankingen betyr for ham. I 2018 har imidlertid Caruana vært farlig nær.

Caruana kunne for eksempel passert Carlsen under Sinquefield Cup i september. I tillegg hadde Carlsen mistet førsteplassen dersom han tapte et parti i sjakk-VM. Men VM endte med 12 remiser.

– Mengden flaks jeg har hatt for å forbli nummer 1, er bare utrolig, sa Carlsen onsdag.

– Ikke misforstå, jeg synes fortsatt jeg er den beste spilleren. Men når du er bare litt bedre enn de andre, må du være ganske heldig for å alltid være over de andre på rankingen.

Kan få ny mulighet

Caruanas oppgjør med Hikaru Nakamura er én av semifinalene i London Chess Classic. Semifinalen skal nå avgjøres gjennom hurtig- og lynsjakkpartier.

Sist gang Caruana spilte hurtigsjakk, ble han smadret 0–3 av Magnus Carlsen i VM.

– Det skal mye til for Caruana å gå inn i dette med en spesielt god følelse. Selv om Nakamura er en betydelig svakere motstander enn Magnus, er også han blant de beste i lyn- og hurtigsjakk, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Dersom Caruana går videre, skal han spille to langsjakkpartier mot vinneren av den andre semifinalen. Det vil gi Caruana en ny potensiell mulighet til å passere Carlsen på verdensrankingen før jul.

Slik spiller lyn- og hurtigsjakkspillet i London Chess Classic torsdag:

  • Fabiano Caruana-Hikaru Nakamura
  • Maxime Vachier-Lagrave-Levon Aronian