Sjakk

Amerikansk ekspert roser Carlsen og kritiserer de andre: – Magnus er den eneste som spiller sjakk

Verdensmesteren med ny maktdemonstrasjon.

Magnus Carlsen smiler under en pressekonferanse i sammenheng med Norway Chess. I Paris spiller nordmannen på et skyhøyt nivå. Foto: NTB scanpix

  • Nicholas Bergh
    Journalist

WESLEY SO-MAGNUS CARLSEN 0–1/MAGNUS CARLSEN-VESELIN TOPALOV 1–0/HIKARU NAKAMURA-MAGNUS CARLSEN 0,5–0,5

Magnus Carlsen stormer videre i hurtigsjakkturneringen i Paris. Etter å ha startet med to seire og én remis onsdag, fulgte han opp med det samme torsdag.

Carlsen slo først Wesley So og Veselin Topalov, før han nøyde seg med remis mot Hikaru Nakamura i dagens siste parti.

Dermed leder Carlsen turneringen med 10 av 12 poeng. Nakamura følger nærmest med 9 poeng. I hurtigsjakken får spillerne 2 poeng for seier og 1 poeng for remis.

Les også

Erkerivalen var klokkeklar på hva som feiler Magnus Carlsen, men NRK-ekspert kontrer: – Det har folk sagt i ti år

Mens Magnus Carlsen var på vei mot å slå Topalov i dagens nest siste parti, roste den amerikanske stormesteren Maurice Ashley nordmannen.

Ashley mente Carlsen var den eneste som virkelig behersket den hurtige tidskontrollen. I partiene i Paris får hver spiller kun 25 minutter på klokken, og 10 sekunder tillegg pr. trekk.

– Jeg sa tidligere i dag at Magnus var den eneste som spilte sjakk, og ikke hurtigsjakk. Andre spillere gjorde feil, men Magnus spilte med flyt, sa Ashley i arrangørens offisielle studiosending.

Tilfreds Carlsen

Den franske stormesteren Romain Édouard kalte dessuten hurtigsjakk for «Carlsens tidskontroll» i arrangørens studiosending.

Senere påpekte riktignok Maurice Ashley at de andre spillerne hadde begynt å løfte seg nærmere Carlsens nivå i løpet av dagen.

– Det er som om det tok dem fire runder å forstå denne tidskontrollen, sa Ashley.

Etter seieren over Veselin Topalov i runde 5 var Carlsen tilfreds med eget spill.

– Det går bra. Jeg regner ganske bra. Jeg går glipp av noen ting, men hvem gjør ikke det i hurtigsjakk? sa Carlsen.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Malte motstanderne i senk

Carlsens første seier torsdag kom mot en av de nærmeste utfordrerne: Wesley So fra USA.

So er kjent for å være en svært solid spiller og hadde fordelen av de hvite brikkene. Likevel klarte han aldri å true Carlsen og etter 43 trekk måtte han gi seg.

Les også

Carlsen-intervju vekker oppsikt i sjakkverdenen: – Litt sjokkerende

I det andre partiet spilte Carlsen aggressivt mot Veselin Topalov. Like etter åpningen brukte den amerikanske stormesteren Maurice Ashley ordet «crazy» for å beskrive stillingen.

Det var Carlsen som håndterte komplikasjonene best. Etter 32 trekk hadde Topalov en håpløs stilling, og han måtte gi opp. I etterkant innrømmet imidlertid Carlsen at han på ett tidspunkt hadde vært bekymret for utviklingen i partiet.

I dagens siste parti møtte Carlsen amerikaneren Hikaru Nakamura. Duoen har ofte havnet i ordkrig tidligere, og de elsker å slå hverandre. I dette partiet var det ifølge ekspertene Nakamura som var nærmest seier, men spillerne ble enige om remis etter 36 trekk.

Fredag skal det spilles tre til runder med hurtigsjakk. Så avsluttes turneringen med lynsjakk lørdag og søndag.

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk