Sjakk

Legendariske Kasparov var langt nede: – Frykter det vil hjemsøke meg resten av livet

Sjakklegenden hang brukbart med i comebacket, men ett av partiene beskrives som «pinlig» av ekspert.

Her skjærer Garry Kasparov en grimase under et parti mot tsjekkiske David Navara i St. Louis.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Denne uken var hele sjakkverdenens øyne rettet mot St. Louis, USA. Etter 12 år gjorde legenden Garry Kasparov comeback i en prestisjetung lyn- og hurtigsjakkturnering.

54 år gamle Kasparov gjorde seg på ingen måte bort i konkurranse med verdenseliten, men endte til slutt som nummer 8 av 10 deltagere med 5 seire, 15 remis og 7 tap. Tsjekkiske David Navara (32) og indiske Viswanathan Anand (47) var de eneste som havnet bak Kasparov på sammenlagtlisten.

– Forventningene var nok litt høyere. Det gikk nok ikke helt som han hadde håpet. Han viste en del bra ting, men nivået i verdenseliten er, heldigvis får man nesten si, veldig høyt, sier Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

Magnus Carlsen var ikke med i turneringen. Det er neppe tilfeldig, tror ekspert. Les mer her:

Les også

Garry Kasparov unngår Magnus Carlsen. Ekspert tror et bevisst valg ligger bak.

– Vil hjemsøke meg resten av livet

Garry Kasparov dominerte verdenssjakken i to tiår, og er av mange regnet som tidenes beste sjakkspiller. I 2005 valgte han imidlertid å legge opp. Siden har han ikke deltatt i en offisiell storturnering. Inntil denne uken i St. Louis.

Det var fem dager med høye topper og dype daler for Kasparov.

Garry Kasparov er kanskje tidenes største sjakkstjerne. Én av årsakene er hans eiendommelige kroppsspråk ved brettet. Her reagerer han under partiet mot Fabiano Caruana, etter at noen laget for mye lyd i spillelokalet.

Han spilte flere glimrende partier, blant annet en lynsjakkseier mot amerikanske Hikaru Nakamura. Kasparov viste imidlertid også at han er menneskelig, fremfor alt i det syvende hurtigsjakkpartiet mot David Navara.

– Jeg kan fortsatt ikke skjønne at jeg slo tilbake etter partiet mot Navara, fordi ... det var som et mareritt. Jeg er redd det vil hjemsøke meg resten av livet. Det Navara-partiet ødela den gode opplevelsen, sa Kasparov etter at det hele var over, ifølge chess.com.

Les også

11-åring tar sjakkverdenen med storm: – Mye bedre enn Magnus Carlsen

– Det så litt pinlig ut

Mot Navara så Kasparov ut til å fosse frem mot seier. Så kollapset han plutselig og forærte seieren til tsjekkeren.

– Det var en stilling det nesten er umulig å ikke vinne. Så gjorde han den ene feilen etter den andre, sier Atle Grønn.

– Det så veldig stygt ut. Det så litt pinlig ut. Man har kanskje ikke sett Kasparov tape på så pinlig vis før.

Nederlaget for Navara kom i det første partiet på den tredje og siste hurtigsjakkdagen. Den dagen endte Kasparov opp med to tap og én seier, mot vietnamesiske Le Quang Liem.

– Det er synd, for jeg snakket med moren min den morgenen og hun sa «spill ett godt parti». Jeg sa «ja, det skal jeg gjøre», fortalte Kasparov fredag kveld.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Spekulerer rundt Kasparov-sitat

Kasparov avsluttet turneringen sterkt. Han gikk ubeseiret gjennom de åtte siste lynsjakkpartiene fredag, og slo verdensstjerner som Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura på veien. Etter turneringen beskrev Nakamura Kasparovs prestasjon som «anstendig».

Det virker imidlertid som at dette var den endelige slutten på en sagnomsust sjakkarrière.

– Det er for mye press. Det er for mye, også å studere åpningene. Kanskje hvis vi hadde eliminert åpningsteori, da kunne jeg spilt. Du må huske alt og de har så mye trening. Det er en enorm ulempe. Jeg lærte mye, sa Kasparov, før han la til:

– Dersom jeg kunne bruke denne erfaringen og spille igjen, ville jeg nok gjort det bedre.

Her hilser Garry Kasparov på Levon Aronian, som til slutt vant lyn- og hurtigsjakkturneringen i St. Louis.

Sjakknettstedet chess.com spekulerer om hvorvidt det siste sitatet var et tegn på at Kasparov likevel kan overtales til flere turneringer. På direkte spørsmål om dette faktisk var hans siste turnering, har imidlertid russeren selv svart kontant og avvisende ved hver anledning.

Atle Grønn minner om at comebacket også har en nedside for Kasparov.

– Dette var et interessant eksperiment, og et risikabelt eksperiment. Kasparov har så mye legendestatus å tape.

Kasparov har hatt et svært aktivt liv etter at han ga seg med profesjonell sjakk i 2005. Nå vender russeren tilbake til sine andre aktiviteter, som blant annet inneholder menneskerettighetsarbeid, foredragsholding og en egen stiftelse.

Les mer om

  1. Sjakk