Sjakk

Sterk Carlsen-avslutning sørget for norsk seier i Clutch Chess International

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana hadde fire poeng hver før den avgjørende finaledagen i Clutch Chess International. Der trakk Carlsen det lengste strået.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana hadde fire poeng hver før den avgjørende finaledagen i Clutch Chess International. Der trakk Carlsen det lengste strået. Her fra VM i Fischersjakk.
  • NTB

Carlsen ledet med ett poeng, 6,5-5,5 før de to avgjørende «clutch»-partiene, som ga tre poeng for seier og et og et halvt poeng for remis.

I det første «clutch»-partiet vant Caruana og tok ledelsen med to poeng, 8,5-6,5. Det var også første gang Caruana ledet i finalen. Det betød at Carlsen måtte vinne det ellevte og siste partiet for å vinne finalen.

– Jeg var egentlig ganske rolig, for jeg visste at jeg hadde en sjanse til, sa Carlsen til arrangøren.

Knapp seier

I det siste og avgjørende partiet kom likevel Carlsen sterkt tilbake og slo Caruana.

Det betød seier 9,5-8,5 til Carlsen etter at det bare minutter tidligere så bekmørkt ut. Nordmannen svarte med å feire med en finger foran munnen, en klassisk «hysj»-bevegelse.

– Det passet bra å gjøre det, sa han, og la til at han var inspirert av basketballspilleren Klay Thompson, som gjorde det for sitt Golden State Warriors i finaleserien mot Cleveland Cavaliers i 2015.

– Men jeg lover at neste gang jeg gjør det, så skal jeg ha noe å tape også. Nå hadde jeg jo allerede vunnet, så jeg kunne ikke bli ydmyket i etterkant, la han til.

– En drøm

Om det siste og avgjørende partiet sa Carlsen:

– Det siste partiet var en drøm der alt fungerte, og jeg trengte ikke engang å tvinge den frem. Jeg følte likevel det kunne gått begge veier i dag.

– Noe gikk feil. Jeg vet ikke hva, sa Caruana om det siste partiet.

For seieren fikk også Carlsen 50.000 dollar. Totalt satt han igjen med 75.000 dollar etter turneringen.

Kjempeåpning

Med svarte brikker åpnet Carlsen gnistrende. Han vant det første partiet etter 65 trekk og fikk med det fem poeng mot Caruanas fire.

Det andre partiet var betydelig mer spennende. Caruana var lenge presset på tid, men til slutt ble spillerne enige om remis.

Partiet etter var det Caruana som vant etter godt spill. Da utlignet amerikaneren til 5,5-5,5 mot en tydelig frustrert Carlsen.

Nordmannen fikk likevel opp humøret igjen etter det fjerde partiet. Lenge så det ut til å ende med remis, men en sterk avslutning av Carlsen sørget for ny norsk ledelse 6,5-5,5 med to partier igjen.

Les også

Horneland om nedturene, helomvendingen og hvorfor han ikke har vært hjemme hos familien på et halvt år: – Jeg er jo en egoist

«Clutch»-partier

De to siste partiene var såkalte «clutch»-partier, med tre poeng for seier og et og et halvt poeng for remis. I tillegg fikk vinneren av hvert «clutch»-parti 13.000 dollar.

Siden Carlsen ledet med ett poeng før de to «clutch»-partiene, måtte Caruana vinne eller spille remis i det ellevte partiet i finaleserien for å ikke tape.

I det første partiet var Carlsen lenge presset på tid, nordmannen ga til slutt opp. Det betød 8,5-6,5 til Caruana før det siste og avgjørende partiet.

Der vant Carlsen både partiet og finalen.

(©NTB)

Les mer om

  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk
  3. Fabiano Caruana